Novice

Google Analytics 4 – GA4

Google Analytics 4 – GA4

Četrtek, 2. februar 2023

Verjetno ste že slišali, da Google s prvim julijem 2023 ukinja svojo do sedaj paradno statistiko obiskov spletne strani Google Universal Analytics (UA). Namesto nje je Google že leta 2020 predstavil novo analitiko, ki jo je poimenoval Google Analytics 4 oz. na kratko GA4.

Začetki GA4 niso bili enostavni, saj se je zelo malo uporabnikov odločilo za migracijo iz obstoječe UA analitike. To je seveda razumljivo, saj je UA analitika že dolgo v uporabi in je uporabnikom razumljiva za uporabo. Ker pa se trendi in zakonodaja tudi v beleženju obiska na spletnih straneh spreminjajo (Google Analytics je bil v nekaterih državah celo prepovedan), je tudi Google temu primerno reagiral in predstavil novo analitiko GA4. Pri Googlu so šli še korak dlje in so lansko leto napovedali, da bodo s koncem julija 2023 ukinili Google Universal Analytics.

Katere so glavne razlike med GA4 in UA analitiko?

Vrste zadetka

Vrsta zadetka v Google Universal Analytics temelji na t.i. zadetku:

  • Zadetek strani - ogled strani
  • Zadetek dogodka
  • Zadetek v trgovini
  • Zadetek v interakciji

V nasprotju s tem pa deluje Google Analytics 4, ki temelji na dogodkih. Vsaka interakcija se v GA4 zajame kot dogodek.

Vrsta zadetka v UA

Je zajeta v GA4 kot

Ogled strani

Dogodek

Dogodek

Dogodek

Družaben

Dogodek

Transakcija / spletna trgovina

Dogodek

Čas uporabnika

Dogodek

Izjema

Dogodek

Ogled uporabnik / ekran

Dogodek

Dogodki

Dogodki so glavna in temeljna razlika med Universal Anlyitics in Google analytics 4 lastnostmi.

UA dogodke razvršča v kategorije, akcije, oznako in lastno vrsto zadetka. V lastnostih GA4 je vsak “zadetek” dogodek. Med vrstami zadetkov ni razlik. Ogled strani se v GA4 zabeleži kot dogodek page_view.

Zelo pomembno je, da si zapomnite, da Google Analytics 4 nima dogodkov razdeljenih v kategorije, kot je to v Universal Analytics. Ta tudi ne obstajajo v poročilih v GA4, kar pomeni, da vse, kar imate trenutno nastavljeno v UA analitiki pri poročilih, ne bo veljalo v GA4.

Ogled strani

Ogledi strani se v Universal Analytics zabeležijo v dogodek page_view v Google Analytics 4 lastnostih.

Seje

Seja je skupina interakcij, ki jih ima uporabnik z vašo spletno stranjo, ki potekajo v določenem časovnem terminu.

V Universal Analytics seja vključuje:

  • Ogledi strani
  • Konverzije
  • Transakcije v spletni trgovini
  • itd.

Seja je opredeljena kot končana, ko preteče 30 minut neaktivnosti, ali ko se zgodi kak drug dogodek, ki določa končanje seje (npr. zapustitev strani).

Seje v Google Analytics 4 izhajajo iz dogodka session_start. Čas trajanja seje je enak razponu med začetkom prvega in koncem zadnjega dogodka.

Merjenje obiska na spletni strani in aplikaciji

Google Analytics 4 omogoča, da obisk spremljate iz več različnih virov hkrati, kot npr. iz spletne strani in aplikacije. Universal Analytics tega ne omogoča in je mogoče spremljanje obiska samo iz enega vira naenkrat.

Prednosti Google Analytics 4

1. Izboljšane meritve na podlagi dogodkov

Universal Analytics je v osnovi samodejno spremljal le osnovne dogodke. Za bolj podrobne meritve ste morali biti kar vešči in ročno nastaviti metrike znotraj orodja Google Analytics, ali pa s pomočjo Google Tag Managerja.

Google Analytics 4 pa ima že v osnovi več različnih meritev, kot so kliki na izhodne povezave, klik na dokument, iskanje na spletni strani, itd. Se pa je potrebno zavedati, da boste morali za maksimalen izkoristek GA4 analitike ustvariti dogodke po meri.

2. Različne poti vizualizacije uporabnikove oz. kupčeve poti

To vam omogoča boljšo vizualizacijo poti kupca in hkrati boljše razumevanje toka, ki ga uporabniki opravijo na vašem spletnem mestu. Na ta način boste bolje razumeli, kako uporabniki pridejo do točke konverzije. Hkrati pa boste lahko ustvarili nove hipoteze, kako optimizirati korake do boljših rezultatov konverzije.

3. Poročila po meri so postala raziskovanja

So bistveno prijaznejša do uporabnika, saj lahko preprosto izberete segmente, s katerimi boste delali, nato pa dodate dimenzije in metrike, kar omogoča preprostejše in bolj prilagodljive analize. Razlika v funkcionalnosti ni velika, je pa lažja za uporabo.

4. Brezplačni BigQuery izvozi za pridobivanje neobdelanih podatkov

Universal Analytics ni omogočal pridobivanja neobdelanih podatkov v osnovni različici. Za to delovanje ste morali nadgraditi v GA 360, ki pa je bil izjemno drag in za manjša podjetja neupravičen strošek. GA4 omogoča izvoz neobdelanih podatkov na ravni dogodka v BigQuery.

5. Sledite lahko obisku na spletni strani in aplikaciji hkrati

Universal Analytics ni omogočal spremljanje obiska na spletni strani in aplikaciji hkrati. Za spremljanje obiska na aplikaciji ste morali uporabiti zunanjo aplikacijo.

Za zaključek

Google Analytics 4 je zmogljivejša različica trenutne Universal Analytics, s čimer bi v teoriji morali pridobiti koristnejše podatke, ki vam bodo v pomoč pri vaši trženjski strategiji. Na začetku bo prehod iz starega v nov sistem težavnejši, saj je potrebno upoštevati razlike v lastnostih. Najpomembnejše smo izpostavili v članku zgoraj, niso pa te edine.

Za vse, ki še niste naredili prehoda iz stare na novo Google analitiko, vam toplo svetujemo, da to storite čimprej. Na začetku lahko uporabljate obe analitiki hkrati, da boste lažje spremljali razlike med eno in drugo. S prvim avgustom 2023 pa bo Universal Analytics nehal delovati in ne bo mogoče pridobiti podatkov za nazaj. Zato je sedaj zadnji čas, da pravočasno uredite prehod na Google Analytics 4.

Alternativa Google analitiki

Matomo

V Kabiju poleg spletne analitike Google Analytics (sedaj Google Analytics 4) strankam nudimo tudi alternativo in sicer spletno analitiko Matomo.

Obstaja bistvena razlika med eno in drugo analitiko:

Matomo Analytics je spletna platforma za analitiko (merjenje obiskanosti spletnih strani), ki vam in vašemu podjetju daje 100% lastništvo nad podatki.