Novice

Kako načrtovati strukturo spletne strani

Kako načrtovati strukturo spletne strani

Ponedeljek, 5. junij 2023

Vsak uspešen projekt izdelave spletne strani se začne z dobrim načrtovanjem njene strukture. Čeprav je načrtovanje strukture spletne strani morda ena izmed manj vidnih nalog, je njen vpliv na uporabniško izkušnjo, SEO optimizacijo spletne strani in končno doseganje vaših poslovnih ciljev ključen.

Struktura spletne strani se nanaša na način, kako so strani in vsebina na vaši spletni strani organizirane in povezane. Z dobrim načrtovanjem strukture spletne strani in premišljeno navigacijo boste vašim obiskovalcem poenostavili iskanje informacij in pripomogli k večji uporabnosti in zadovoljstvu uporabnikov.

Najboljši rezultate pri načrtovanju spletne strani dobite, ko opravite analizo trga. Analiza trga je za samo načrtovanje izjemno pomembna, saj bo brez nje načrtovanje strukture narejeno na pamet, kar pa ni priporočljivo. Raziskava in analiza trga je eden pomembnejših korakov, ki v prvi vrsti vpliva na strukturo spletne strani in na njeno vsebino, posledično pa še na vse ostale korake izdelave spletne strani.

Torej, kako načrtovati strukturo spletne strani? Za lažji začetek načrtovanja smo za vas pripravili naslednje iztočnice:

1. Določite svoje cilje in cilje uporabnikov

Preden začnete z načrtovanjem, morate jasno določiti, kaj želite s svojo spletno stranjo doseči in kakšni so vaši cilji. Ali želite prodati izdelke (spletna trgovina), pridobiti naročnike, podati pomembne informacije, zbrati povpraševanja ali izobraževati svoje obiskovalce? Obenem morate upoštevati tudi cilje vaših uporabnikov. Odgovoriti si morate na naslednja vprašanja: kdo so vaši uporabniki? Kaj iščejo? Odgovore na katera vprašanja želijo najti?

2. Raziskava ključnih besed

Raziskava ključnih besed vam bo pomagala razumeti, kaj uporabniki iščejo in kako to lahko vključite v strukturo vaše spletne strani. Z raziskavo ključnih besed boste izvedeli, katere teme so za vaše obiskovalce najpomembnejše in kako se lahko te teme razdelijo na posamezne strani ali odseke na vaši spletni strani. Raziskava ključnih besed je pomemben del priprave vsebine za spletno stran, ki je naslednji korak v procesu izdelave spletne strani.

3. Ustvarite hierarhijo strani

Hierarhija strani je način organizacije in razvrstitve vaše vsebine od najpomembnejše do najmanj pomembne za obiskovalca spletne strani. Ta hierarhija mora biti intuitivna in smiselna tako za vas, kot za vaše uporabnike. Običajno se začne s tremi do petimi glavnimi kategorijami, ki se nato razdelijo na podkategorije. Ni pa to splošno pravilno. Vse je odvisno od nabora storitev, števila izdelkov, področij dela, itd.

4. Načrtovanje navigacije

Navigacija je eden izmed ključnih elementov strukture spletne strani (navigacijo poznamo tudi pod imenom meni). Dobro načrtovana navigacija bo uporabnikom omogočila, da hitro najdejo informacije, ki jih iščejo, prav tako pa omogočala preprosto premikanje po vaši spletni strani. Običajno se navigacija načrtuje v obliki glavnega menija, noge strani in povezav znotraj vsebine strani. Vsaka izmed teh oblik navigacije ima svojo vlogo in skupaj prispevajo k enostavnejši uporabi spletne strani. Pri pripravi navigacije se vedno osredotočite na uporabnike, saj so oni tisti, ki bodo povedali, ali je navigacija enostavna, ali ne.

5. Pripravite kazalo spletne strani

Kazalo spletne strani je vizualna predstavitev strukture vaše spletne strani. Z njeno pomočjo lahko enostavno organizirate in povežete svojo vsebino. Lahko jo uporabite tudi za načrtovanje uporabniške poti. Uporabniška pot imenujemo pot uporabnika od njegovega prvega prihoda dotika na spletni strani do končne konverzije (nakup izdelka, izpolnjen obrazec za povpraševanje, prijava na e-novice, itd.).

6. Testirajte svojo strukturo

Ko imate osnovo za strukturo vaše spletne strani, je čas za testiranje. To lahko storite s pomočjo uporabniškega testiranja ali z zbiranjem povratnih informacij od vaše ciljne skupine. S tem boste preverili, ali je vaša struktura logična in enostavna za uporabo. V kolikor vidite, da trenutna struktura ne dosega želenih rezultatov, jo obvezno spremenite. V veliki večini primerov boste lahko strukturo spletne strani spremenili samostojno s pomočjo CMS urejevalnika spletne strani. Pri spreminjanju pa ne pozabite na ustrezne preusmeritve, ker so se po vsej verjetnosti zgodile spremembe v URL naslovih.

7. Prilagajanje in izboljševanje

Ko vaša spletna stran zaživi, je pomembno, da strukturo spletne strani redno pregledujete in prilagajate. Uporabite analitične podatke iz spletne statistike in povratne informacije s strani uporabnikov. Na podlagi njih boste videli, ali struktura zadovoljuje uporabnike in vaše cilje. V kolikor ne, jo boste morali prilagoditi. Zavedati se morate, da boste uspešnost strukture ocenili šele takrat, ko bo ta na voljo končnemu uporabniku. Do takrat boste lahko le ugibali.

Za zaključek

Načrtovanje strukture spletne strani je zahtevna, a nujna naloga, ki ima velik vpliv na uspešnost vaše spletne strani. Z jasnim razumevanjem vaših ciljev, potreb uporabnikov in temeljitim načrtovanjem lahko ustvarite strukturo spletne strani, ki je intuitivna, uporabna in uspešna. Ne pozabite, dobra struktura spletne strani ni le temelj za dobro uporabniško izkušnjo, ampak tudi za učinkovito SEO optimizacijo spletne strani.