Novice

Trendi v oblikovanju in izdelavi spletnih strani v letu 2024

Trendi v oblikovanju in izdelavi spletnih strani v letu 2024

Petek, 14. junij 2024

Spletna stran je kljub poplavi socialnih omrežji, še vedno oz. zmeraj bolj pomemben trženjski in prodajni kanal vsakega podjetja in organizacije. Je eden izmed najpomembnejših faktorjev kredibilnosti in igra ključno vlogo pri privabljanju strank ter predstavitvi vašega podjetje, izdelkov ali storitev.

Zaradi sprememb v navadah uporabnikov in uvajanju novih tehnologij, je panoga izdelave spletnih strani podvržena nenehnim spremembam. V letu 2024 smo priča nekaterim zanimivim ter inovativnim trendom, ki bodo vplivali na oblikovanje in izdelavo spletnih strani. V tem članku bomo predstavili ključne trende, ki že zaznamujejo in bodo zaznamovali leto 2024, in kako jih lahko izkoristite za razvoj uspešne spletne strani.

Ker se trendi v izdelavi spletnih strani nadgraujejo vam svetujemo, da si preberete tudi trende iz preteklih let, ki so še kako aktualni.

Oglejte si trende preteklih let:

Najnovejši trendi v obilkovanju in izdelavi spletnih strani
Najnovejši trendi v obilkovanju in izdelavi spletnih strani

1. Animirani uporabniški vmesniki (UI) in izstopajoča uporabniška izkušnja (UX)

Povprečna pozornost uporabnika se je med leti 2000 do 2015 zmanjšala za skoraj 25%, na povprečno 8,25 sekunde. V zadnjih letih ta številka še bolj upada (zato je trend kratkih videjev tako v porastu). Zato je izjemno pomembno, da strmimo k ustvarjanju bolj privlačnih uporabniških vmesnikov. To lahko storimo z različnimi animacijami in prehodi, ki uporabnike zanimirajo in zadržijo na naših spletnih straneh. S porastom priljubljenosti orodij in dostopnostjo različnih programerskih knjižnic za animacije v spletnem razvoju, je dodajanje gladkih prehodov, animacij in 3D elementov na spletne strani hitrejše kot kadarkoli prej.

Preberite razlike in podobnosti med uporabniškim vmesnikom UI in uporabniško izkušnj UX

Pozor, uporaba preveč izstopajačih ali celo motečih animacij je odsvetovano. Animacije naj bodo subtilne in na mestih, kjer je to potrebno. Upoštevati je potrebno, da prevelika uporaba animacij negativno vpliva tudi na hitrost spletne strani, kar lahko vpliva na slabšo uvrstitev vaše spletne na strani rezultatov spletnega iskalnika.

2. Temni način - Dark Mode

Temni način (oz. po angleško Dark Mode) je bil vedno priljubljen, zlasti med razvijalci. V zadnjem času pa postaja vedno bolj priljubljen med oblikovalci spletni strani, ki ga uporabljajo pri oblikovanju spletnih strani (temni način je priljubljen tudi v mobilnem razvoju in si ga lahko nastavite kot privzet način za vaš telefon). Temni način je postal priljubljen zaradi, ker takšna spletna stran bolj izstopa, še bolj pomembno pa je, da pozitivno vpliva na samo preglednost, saj so kontrasti (v primeru izbire primernih barv za vsebine) bistveno bolj izraziti, kar pozitivno vpliva tudi na samo dostopnost spletne strani.

3. Prioritetni razvoj za mobilne naprave (Mobile-First Development)

Če mislite, da je razvoj/ izdelava spletnih strani, ki usmerjea najprej na mobilne naprave, nepomembna, potem morate premisliti svojo strategijo. Dobra uporabniška izkušnja je vedno bila najpomembnejši vidik za podjetja, da obdržijo obiskovalce. In v kolikor je spletna stran prilagojena za mobilne naprave, je večja možnost, za boljšo uporabniško izkušnjo.

Ta trend sicer ni nekaj novega, vendar pa ga je še vedno potrebno poudariti. V praksi se je namreč izkazalo, da imajo naročniki še vedno izziv pri razlikovanju namizne in mobilne različice spletne strani in se zato pri oblikovanji in izdelavi spletnih strani še vedno v veliki meri poslužujejo taktike, da se najprej pripravi spletno stran za namizno različico in potem še za mobilno (responsive dizajn).

4. Core Web Vitals

Core Web Vitals je niz meritev, ki jih je ustvaril Google za oceno uporabniške izkušnje spletni strani. Osredotoča se predvsem na hitrost, odzivnost in stabilnost. Če želite, da se bo vaša spletna stran uvršala visoko na strani rezultatov spletnega iskalnika, boste morali poleg dobre vsebine, poskrbeti še za tehnični del, ki vključuje dobre rezultate za Core Web Vitals meritev.

5. UI-generirani dizajni

Z vse hitrejšim napredkom umetne inteligence pričakujemo oz. že opažamo, da se je uporaba le-te razširila tudi v samo oblikovanje spletnih strani. Umetna inteligenca omogoča ustvarjanje prilagojenih grafik na podlagi uporabniški podatkov, s čimer lahko še bolj personalizirate in posledično izboljšate uporabniško izkušnjo.

6. Osredotočenost na uporabniško izkušnjo

Vse več spletnih strani se osredotoča na ustvarjanje najboljše uporabniške izkušnje. Sicer zimzelena uporabniška izkušnja ostaja še zmeraj trend v oblikovanju in izdelavi spletnih strani in verjetno bo tako ostalo še kar nekaj časa. Uporabniška izkušnja predstavlja zemljevid oz. pot obiskovalca spletne strani od njegovega prihoda na spletno stran do ustvaritve cilja/ konverzije.

Tisti bolj napredni bodo zato analizirali in na podlagi rezultatov optimizirali vsak element na spletni strani, z namenom priprave najuspešnejše uporabniške izkušnje, s katero bodo ustvarili začrtane cilje.

7. Uporaba umetne inteligence za pripravo vsebine in grafičnih materialov

Razvoj velikih jezikovnih modelov LLM je povsem logično, da se bo njihove zmožnosti uporabljale tudi pri oblikovanju in izdelavi spletnih straneh ter njihovem urejanju.

“V Kabiju smo umetno inteligenco implementirali v naš CMS sistem, kjer lahko sedaj vsebine ustvarjate s pomočjo umetne inteligence.”

Orodja, kot so ChatGPT, Midjournyh, DALL-E, Google Bard, Copilot, itd. nam omogočajo, da lahko vsebine in grafike/ slike pripravimo bistveno hitreje, saj s pomočjo le nekaj ukazov dobimo želeno vsebino skoraj v trenutku.

Umetna inteligenca odpira številne možnosti za bolj personalizirano uporabniško izkušnjo. Prav tako pa lahko z njeno pomočjo pripravimo kvalitetnejše vsebine, saj lahko raziskavo opravimo bistveno hitreje, kot smo jo v preteklosti.

Zavedati pa se morate tudi pasti umetne inteligence, saj ni nujno, da vam bo prinesla želene rezultate, še posebej, če ne boste imeli ustreznega preverjanja dejstev.

Zaključek

Trendi v oblikovanju in izdelavi spletnih strani v letu 2024 nas usmerjajo:

  • Večji interaktivnosti spletnih strani
  • Temni način - Dark Mode
  • Uskaljevanju z meritvami Core Web Vitals
  • Prioritetnim mobilnim razvojem
  • Uporabo umetne inteligence
  • In nas splošno z izboljšanjem uporabniške izkušnje

V kolikor želite ustvariti uspešno spletno stran, ki bo dosegala dobre rezultate, smo vam pripravljeni pomagati.