Novice

ChatGPT: revolucionarni jezikovni model, ki spreminja naš vsakdan

ChatGPT: revolucionarni jezikovni model, ki spreminja naš vsakdan

Četrtek, 27. april 2023
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

Umetna inteligenca je v zadnjih letih naredila velik korak naprej. Pravo revolucijo je konec lanskega leta naredilo podjetja OpenAI, ki je javnosti predstavilo revolucionarni jezikovni model z imenom ChatGPT. Za tem so kot gobe po dežju predstavili številna različna orodja na različnih področjih: video, slike, tekst, itd., ki jih poganja umetna inteligenca.

V tem članku se bomo osredotočili na ChatGPT. Predstavili bomo osnove, zanimivosti, prednosti, slabosti in kako nam lahko pomaga.

Sam pojem umetna inteligenca pa ni nekaj čisto novega. Prvi pionirji so se z umetno inteligenco začeli ukvarjati že v petdesetih letih 20. stoletja. Že od vsega začetka je bil glavni cilj umetne inteligence posnemanje kognitivnih možnosti človeka oz. človeških možganov.

Kaj je ChatGPT?

V prvi vrsti je ChatGPT jezikovni model, ki je sposoben ustvarjati raznovrstna besedila, ki so videti, kot da jih je napisal človek. Sam jezikovni model lahko opravlja različne jezikovne naloge, kot so:

  • Ustvarjanje besedil
  • Odgovarjanje na vprašanja
  • Prevajanje jezikov

Vse te naloge lahko opravlja, ker je treniran na ogromni količini podatkov. Vsa ta analizirana količina podatkov omogoča, da razume naravni jezik v različnih kontekstih. Primer: če mu postavite vprašanje, bo ChatGPT ustvaril odgovor, ki je ne samo natančen, ampak ga ljudje enostavno razumemo.

Slabosti ChatGPT-ja

ChatGPT ima res veliko prednosti in je za nekatere stvari kar strašljivo dober. Kljub temu pa ima nekatere slabosti kot so:

  • Omejene sposobnosti razumevanju konteksta. Čeprav ustvarja izjemno dobra in razumljiva besedila, ima Chat omejene sposobnosti razumevanja specifičnih kontekstov, za katere ni bil treniran. Rezultat tega so netočni oz. neustrezni odgovori na vprašanja.
  • Pristranskost. Zaradi omejenih podatkov, ki jih je ChatGPT preučil, ima omejen nabor podatkov, iz katerih črpa vsebino, kar lahko vodi do pristranskih besedil in odgovorov, ki niso ustrezni.
  • Netočnost podatkov. Netočnost podatkov izvira zopet iz omejenega nabora podatkov. Informacije o najnovejših športnih rezultatov, dogodkov in novic ne boste našli s pomočjo ChatGPT-jem.
  • Sam ChatGPT se uči tudi iz podatkov, ki mu jih podamo mi. Vendar pa je sposobnost učenja omejena. Njegova zmogljivost učenja je omejena na tisto, kar se je naučil med treniranjem.
  • Možnost zlorab. Kot vsa tehnologija tudi ChatGPT ni imun na različne zlorabe. Lahko se ga uporabi za ustvarjanje lažnih novic in tudi za poizkus manipulacije z ljudmi.

Ena izmed glavnih slabosti pa ni povezana neposredno z zmožnostmi ChatGPT-ja. Glavna slabost oz. nevarnost preži v ustvarjanju odvisnih posameznikov od same uporabe ChatGPT-ja. Določene države so že omejile ali celo onemogočile njegovo uporabo, zato je dobro staro učenje in izobraževanje še vedno izjemno pomembna vrlina, ki jo za uspeh enostavno moramo imeti.

Prednosti uporabe ChatGPT-ja

Ena glavnih prednosti jezikovnega modela ChatGPT je njegova sposobnost ustvarjanja kvalitetnih besedil, ki jih je težko razlikovati od besedil, ki bi jih napisal človek. Običajno so ta besedila dobro napisana, poleg tega pa večina dejstev drži. To je predvsem zaradi tega, ker je ChatGPT analiziral ogromne količine podatkov in besedil iz spleta ter drugih virov, kar mu omogoča pripravo res presenetljivo, ali pa celo strašljivo dobrih besedil.

Chat lahko uporabljamo tudi pri različnih nalogah v marketingu, kot npr.:

Bistvena prednost uporabe je, da nam prihrani čas, poleg tega pa lahko pripravi več različic, za katere bi drugače potrebovali veliko časa.

V kolikor uporabljate, ali pa boste začeli z uporabo ChatGPT-ja za katero od zgoraj naštetih nalog v marketingu, vam svetujemo, da naj vam bo ChatGPT le pripomoček pri delu in ne edina stvar na katero se zanašate. Še vedno morate imeti vi kontrolo nad vsem in ne orodje umetne inteligence.

ChatGPT je tudi zelo koristen pri prevajanju besedil. Omogoča, da prevajate besedila v različne jezike. Razume številne jezike, kar pa je zelo zanimivo, razume tudi slovenski jezik. Prevodi so natančni in prevedeni tako, da so enostavno razumljivi. Še vedno pa priporočamo, da prevedeno besedilo preberete in uredite, če določen del prevoda morda ne ustreza.

Nenazadnje pa ChatGPT uporabljajo tudi za samo programiranje. Ja, prav ste prebrali, programiranje. Chat-u lahko napišete nalogo, da vam nekaj sprogramira, v programskem jeziku, ki mu ga določite in rezultat tega je napisana koda. Seveda je napisano potrebno vzeti z rezervo. Prav tako pa morate imeti ustrezno programersko znanje, da boste razumeli napisano kodo.

Robotsko/ umetno ustvarjena vsebina je velik alarm za Google

Veliko vsebin je že sedaj ustvarjenih s pomočjo podobnih jezikovnih modelov, kot je ChatGPT. Določeni imajo celo koristi, saj jim orodja omogočajo hitro ustvarjanje vsebine za spletno stran. Vendar te koristi so oz. bodo kratkega daha. Spletni iskalnik Google namreč ne mara robotsko oz. umetno ustvarjene vsebine. Zaradi tega lahko prejmete kazen, kar bo imelo za posledico padec na strani rezultatov spletnega iskanja. V najslabšem primeru na strani rezultatov sploh ne boste več prisotni.

Kot smo že omenili zgoraj, če uporabljate take jezikovne modele za samo SEO optimizacijo spletne strani, naj bo to le kot pomoč in ne glavno orodje za pisanje vsebin. Še vedno na koncu sami pripravite vsebino, ki je zanimiva in podkrepljena z dejstvi ter vašim znanjem.

ChatGPT 🤝 Bing

Jezikovni model ChatGPT in podjetje OpenAI sta močno financirana s strani podjetja Microsoft, ki je tudi lastnik spletnega iskalnika Bing. Od letošnjega aprila je ChatGPT vgrajen tudi v iskalnik Bing. Z vidika SEO optimizacije bo zelo zanimivo spremljati razvoj in rezultate tega sodelovanja.

Umetna inteligenca in uporaba CRM sistemov

CRM (Customer Relationship Management) sistemi so v sodobnem poslovnem svetu postali ključni element pri vodenju in upravljanju odnosov s strankami. Poleg tega pa so se v zadnjem času razvili tudi v orodje za povezovanje z umetno inteligenco (AI), ki lahko še dodatno izboljša njihovo učinkovitost in vrednost. Nepremičninski posli so eden izmed sektorjev, ki lahko še posebej koristijo od povezovanja CRM sistemov z AI, saj lahko s tem dosežejo večjo natančnost in učinkovitost pri upravljanju s svojimi strankami in poslovnimi procesi.

Na primer, uporaba AI lahko pomaga nepremičninskim agencijam pri prepoznavanju najprimernejših strank in nepremičnin za njih, kar lahko pripomore k večji uspešnosti in zadovoljstvu strank ter k izboljšanju poslovnih rezultatov. Zato je dobro imeti CRM sisteme, ki so povezani z AI, saj lahko s tem dosežemo večjo uspešnost in konkurenčnost v poslovnem svetu.

Za zaključek

 

ChatGPT je na področju umetne inteligence ustvaril pravo malo revolucijo oz. kar potres, saj je bilo po njegovi objavi predstavljeno veliko drugih različnih orodij, ki jih podpira umetna inteligenca.

Dejstvo je, da bo umetna inteligenca vedno bolj prisotna v poslovnem svetu, saj bo omogočala, da vse kompleksnejše operacije, za katere smo potrebovali veliko časa, poenostavimo, predvsem pa prihranimo čas.

Kljub vsemu pa bo za razumevanje umetne inteligence potrebno veliko znanja, učenja in izobraževanja. Tisti, ki bodo za to bolj usposobljeni, bodo umetno inteligenco lahko bolje izkoristili kot drugi.