Novice

Razlike med spletnim oblikovalcem in spletnim razvijalcem

Razlike med spletnim oblikovalcem in spletnim razvijalcem

Ponedeljek, 31. maj 2021

Razliko med spletnim oblikovalcem in spletnim razvijalcem lahko enostavno ponazorimo z naslednjim primerom izdelave avtomobila. Pri izdelavi avtomobila sodeluje velika ekipa, ki je sestavljena iz dveh večjih enot – oblikovalci in inženirji/ izdelovalci. Oblikovalci pripravijo videz avtomobila, kako bo le-ta bil videti, ko bo narejen. Inženirji/ izdelovalci pa izdelajo pravi vozen avtomobil.

Zgornji primer je seveda zelo poenostavljen primer, saj v procesu izdelava avtomobila sodeluje bistveno več ljudi. Je pa dovolj dobra ponazoritev vlog, ki je zelo podobna tudi pri izdelavi spletnih strani, kjer sodelujejo spletni oblikovalci in spletni razvijalci.

Spletni oblikovalec vs. Spletni razvijalec

Spletni oblikovalci poskrbijo za oblikovanje spletne strani. Oblikujejo uporabniško izkušnji in uporabniške vmesnike, ki so oblikovani tako, da so čim prijetnejši za uporabo.

Spletni razvijalci pa poskrbijo za tehničino izdelavo spletne strani. Osredotočajo se na samo funkcionalnost in delovanje. Izdelajo tako vizualni del spletne strani (frontend) po samem dizajnu in zaledni del (backend), s katerim upravljamo spletno stran. Zaledni del je poznan tudi kot CMS urejevalnik (CMS – content management system) oz. urejevalnik spletne strani.

S čim se ukvarjajo spletni oblikovalci?

Spletni oblikovalci se ukvarjajo s samim videzom strani. Njihov cilj je narediti stran estetko čim lepšo. Seveda pri tem sledijo željam naročnika.

Spletni oblikovalec pripravi videz strani, ustvari gumbe, ki vodijo do konverzije in poskrbi za to, kako bo spletna stran videti na mobilnih napravah. Sodelovanje z naročnikom se začne tako, da ta pove svoje želje, pripravi ustrezne reference, CGP in vsebino. Na podlagi tega spletni oblikovalec pripravi dizajn spletne strani. Spletni oblikovalec mora poznati trende v izdelavi spletnih strani in tehnologije s katerimi so narejene, saj drugače ne more oblikovati dobre spletne strani.

Grafični oblikovalec vs. Spletni oblikovalec

Obstaja velika razlika med grafičnimi in spletnimi oblikovalci. Grafični oblikovalci pripravlja in izdeluje grafike v različnih tehnikah. Primeri so pano, oglas, letaki, ilustracija, logotip, itd. Grafični oblikovalci po navadi ne oblikujejo spletnih strani, saj ne poznajo zakonitosti spleta. Poleg tega pa uporabljajo druge programe, ki niso primerni za oblikovanje spletnih strani. Photoshop, Ilustrator, itd. niso primerni programi za oblikovanje spletne strani. Primerni programi so: Figma, Sketch, AdobeXD, itd.

Oblikovanje se začne z oblikovanjem žičnih diagramov
Oblikovanje se začne z oblikovanjem žičnih diagramov

Tipi spletnih oblikovalcev

Poznamo več različnih tipov spletnih oblikovalcev. V veliki večini je pri posameznih podjetjih za vse to odgovorna ena oseba: 

  • Oblikovalec uporabniške izkušnje - skrbijo za dobro uporabniško izkušnjo uporabnikov, ki uporabljajo spletno stran
  • Oblikovalec uporabniškega vmesnika - skrbijo za posamezne interakcije uporabnikov z vašo spletno stranjo, s katerimi želijo doseči čim boljšo konverzijo
  • Vizualni oblikovalec - delajo tako na oblikovanju uporabniške izkušnje, kot tudi uporabniškega vmesnika

S čim se ukvarjajo spletni razvijalci?

Spletni razvijalci se ukvarjajoč z izdelavo spletne strani. Njihovo delo je tehnično in je povezano s pisanjem kode in poznavanjem programskih jezikov.

Za razliko od spletnih oblikovalcev, ki so odgovorni za videz strani, so spletni razvijalci odgovorni za izvedbo. Spletni razvijalci poskrbijo za “oživitev" oblike spletne strani, ki postane tako delujoča spletna stran. To vključuje programiranje in konfiguracijo oblike, izdelavo oblikovane uporabniške izkušnje ter postavitev baze in povezavo s strežniki.

Z objavo spletne strani pa se ne končna delo spletnih razvijalcev. Spletni razvijalci so odgovorni tudi za vzdrževanje spletne strani, ki vključuje odpravo hroščev in tehnično podporo.

Pisanje kode je osnova za programiranje
Pisanje kode je osnova za programiranje Avtor: Photo by Markus Spiske on Unsplash

Tipi spletnih razvijalcev

Tako kot pri spletnih oblikovalcih, poznamo več različnih tipov spletnih razvijalcev:

  • Zaledni backend razvijalec – skrbijo za razvoj tehnologij, ki so del zaledja spletnih strani
  • Frontend razvijalec – skrbijo za razvoj kode, ki jo uporabniki vidijo na strani
  • Full-Stack razvijalec - skrbijo in poznajo tako zaledni backend kot tudi frontend razvoj

Kaj potrebujemo za dobro izdelano spletno stran?

Za dobro spletno stran potrebujemo usklajeno ekipo, v kateri sodelujeta najmanj spletni oblikovalec in spletni razvijalec. Zaželeno je, da tako ekipo koordinira vodja projektov, ki skrbi za koordinacijo med naročnikom, spletnim oblikovalcem in spletnim razvijalcem. Za čim učinkovitejše delo pa priporočamo še uporabo sistema za projektno vodenje. V Kabiju za ta namem uporabljamo sistem Kabi Projekti.

Prosta delovna mesta

V kolikor vas zanima delo kot spletni razvijalec ali spletni oblikovalec in imate vsaj malo izkušenj, se lahko prijavite na odprta delovna mesta.