Novice

Trendi v oblikovanju in izdelavi spletnih strani v letu 2022

Trendi v oblikovanju in izdelavi spletnih strani v letu 2022

Ponedeljek, 20. december 2021

Trendi v oblikovanju in izdelavi spletnih strani so ciklični in se podobno kot modna industrija, na vsake nekaj let ponovi v modernejši obliki. Leto 2022 bo z vidika oblikovanja in izdelave spletnih strani mogoče malenkost izstopalo. Na to ima velik vpliv pandemija Covid 19, poleg tega še večja pomembnosti mobilnih naprav in varnost, katere se uporabniki vedno bolj zavedajo.

Nove tehnologije omogočajo najrazličnejše nove zmožnost, ki se pojavljajo na spletnih straneh. Pogosto so zaradi teh novosti spletne strani kompleksne in niso prijazne do povprečnega uporabnika spleta.

Menimo, da se bo potrebno v letu 2022 na področju razvoja spletni strani posvojiti trende kot so ekonomsko okrevanje, varovanje podatkov in varnost, katerih rezultat bodo enostavne, sporočilne in enostavno dostopne spletne strani.

Spodaj najdete nekatere trende, ki bodo po našem mnenju močno vplivali na izdelavo spletnih strani v prihajajočem letu:

1. Pridobite pozornost uporabnika

Pridobivanje pozornosti uporabnika je bolj nasvet, kot trend, saj je brezčasen in vedno uporaben. Uporabnikovo pozornosti boste na strani dobili s pomočjo dobre sporočilnosti v obliki teksta, grafičnih elementov in interaktivnosti, ki bodo pozitivno presenetili uporabnika. Pričakujte več videov in animacij, ki bodo pritegnili uporabnika. S tem boste poskrbeli za to, da se bo uporabnik dlje časa zadržal na vaši spletni strani in bo hitreje razumel vaše sporočilo.

S pomočjo mini animacijami in interakcijami boste dodali živahnost spletnim stranem. Animacije in interakcije morajo biti narejene z občutkom, da so opazne in da dodajo detajl, ki bo vplival na boljšo uporabniško izkušnjo.

Interakcija je mini animacija, ki se pojavi, ko uporabnik naredi določeno stvar, kot npr. se z miško premakne na gumb (in ta spremeni barve) ali sliko (se ta poveča) ali pa se spušča po strani.

Animacije so zlasti uporabne takrat, ko želite predstaviti kompleksnejše pojme, ki bodo z animacijo lažje razumljivi.

2. Preprostost

Veliko podjetij bo moralo narediti veliko sprememb v naslednjem letu. Izdelava kompleksne spletne strani tako ni prava strategija, če si želite rasti poslovanja. Kako bo to vplivalo na oblikovanje spletne strani?

Manj besed, pomirjujoče barve, živahna galerija in zelo jasni gumbi (CTA – call to action) bodo vplivali na oblikovanje spletne strani. Ta poenostavitev pa ne pomeni, da bo na spletni strani manj vsebine, ampak da ima uporabnik možnost raziskovanja v globino spletne strani, namesto da vse predstavite na uvodni strani. Enostavna sporočila bodo uporabnika privabila, da si prebere več, če ga to zanima. Še vedno velja vodilo, če uporabnika zanima več mu to ponudite.

Dizajn spletnih strani bo v letu 2022 imel več prostora med elementi in subtilne animacije. Več informacij bo dostopno tako, da boste kliknili gumb, ki bo razširili vsebino na strani ali pa vas odpeljal na dotično podstran.

Preprostost se bo videla tudi v spletnih obrazcih, ki bodo enostavnejši. Enostavni obrazci so se izkazali za uspešnejše saj preko njih pridobimo več sledi, kot z velikim kompleksnimi obrazci, ki so tudi manj primerni za mobilne naprave.

3. Varnost stopa v ospredje

Ljudje so preobremenjeni. V letu 2020 in 2021 so se naša življenja obrnila na glavo. Varnost še nikoli ni bila tako pomembna. Ta trend bo vsekakor vplival tudi na spletne strani, kjer se morajo uporabniki počutiti varne in to je prvi pogoj, ki bo moral biti izpolnjen, da bodo opravili konverzijo. Spletne strani bodo tako narejene, da bodo ljudem dale prostor, zmanjšale anksioznost in bodo varne ter enostavne za uporabo.

Na spletni straneh boste opazili več fotografij, ki bodo prikazovale zunanje prostore in naravo. Z uporabo naravnih in organskih oblik boste poskrbeli za živahnost spletne strani.

V obliki spletne strani se bo videlo, da želimo biti zunaj izven doma in si hkrati želimo varnosti, ki jo občutimo doma.

4. Prilagodljivost

Prilagodljivost spletnih strani postaja vedno bolj pomemba, saj nam naše naprave omogočajo določene prilagoditve (npr. dark mode – temni način, povečevalnik fonta, kontrasta, itd.). Te prilagoditve bo potrebno upoštevati tudi pri oblikovanju spletne strani in kasneje pri izdelavi spletne strani.

Spletne strani javne uprave in državnih institucij morajo biti obvezno prilagojene za ranljive skupine, kot so slepi in slabovidni. Ta trend se bo vse bolj uveljavil tudi pri ostalih spletnih straneh.

Sama prilagodljivost bo za uporabnika znak, da mislite tudi na njih in njihove potrebe, kar bo skoraj zagotovo vplivalo na boljšo uporabniško izkušnjo.

5. Pozitivizem

Kulturna miselnost vpliva tudi na oblikovanje in izdelavo spletnih strani. Dandanes je veliko negativizma, ki negativno vpliva na celotni splet. Preobremenjenost z raznoraznimi nepreverjenimi informacijami zmanjšuje razumevanje in vpliva na slabo uporabniško izkušnjo.

Uspešne spletne strani bodo v letu 2022 ustvarjale vsebine, ki bodo pri uporabnikih vzbujale pozitivne misli in dobro voljo. Tema okrevanja in rasti se bo odražalo v tekstih in grafikah. Ta trend gre v smeri pomoči uporabniku in ne vodenju uporabnika skozi spletno stran.

Trendi v oblikovanju in izdelavi spletnih strani v letu 2023