Novice

SEO optimizacija za uporabnike ne za iskalnike

SEO optimizacija za uporabnike ne za iskalnike

Ponedeljek, 20. november 2023

Zaradi potreb uporabnikov se je iskanje na spletu v zadnjem času zelo spremenilo. Temu primerno se je spremenil pristop k SEO optimizaciji spletnih strani. Ni več dovolj, da uporabljate v vsebini ključne besede in tehnično SEO optimizacijo, ki zadovolji algoritem. Tak pristop ne prinaša več najboljšega učinka. V osredje vse bolj prihaja uporabnik in njegove želje. V tem članku bomo na SEO optimizacijo pogledali iz drugačne vidika in sicer, zakaj je potrebno izvajati SEO optimizacijo za vašega uporabnika in ne samo za spletne iskalnike. Spodaj najdete razloge za to:

Vsem začetnikom priporočamo, da preberejo tudi članek Kaj je SEO?

1. Uporabniška izkušnja (UX)

Začnimo z uporabniško izkušnjo (UX) in SEO. Predstavljajte si, da vstopite v trgovino, kjer je vse v neredu in sama postavitev nima nobenega smisla. Velika verjetnost je, da boste iz take trgovine hitro odšli. Enako velja za spletne strani. Spletna stran, ki ima razumljivo navigacijo, je enostavna za uporabo, se hitro nalaga in je enako kakovostno narejena za ogled na mobilnih napravah, ima večjo možnost, da do zadržala uporabnika na strani. Dlje kot bo uporabnik na strani in bolj kot bo angažiran, bolj pozitivno bo to vplivalo na spletno stran, saj bo takšna stran v očeh spletnega iskalnika kakovostna. Spletne strani, ki nudijo odlično uporabniško izkušnjo, pogosto prejmejo višje uvrstitve v rezultatih iskanja. Zakaj? Ker iskalniki želijo uporabnikom zagotoviti najboljše rezultate glede na njihove potrebe in odlična izkušnja je zelo pomemben del tega.

Kaj natančno ustvarja odlično uporabniško izkušnjo? To je kombinacija več dejavnikov, tukaj izpostavljamo najpomembnejše:

  • Hitrost: Hitro nalaganje spletne strani je ključnega pomena. Uporabniki pogosto zapustijo strani, ki se nalagajo več kot nekaj sekund.
  • Navigacija: Ali lahko uporabniki hitro in enostavno najdejo, kar potrebujejo? Jasna, intuitivna navigacija je ključna.
  • Oblikovanje: Estetsko privlačen in čist dizajn ne samo privlači uporabnikov, ampak tudi pomaga pri njihovem zadrževanju na spletni strani.
  • Odzivnost: Uporabniška izkušnja na mobilnih napravah mora biti še boljša kot spletna stran na računalniku, saj večina obiskovalcev dandanes za obisk spletnih strani uporablja pametni telefon.

2. Vsebina = bistvo vaše spletne strani

Vsebina je pogosto označena kot kralj v svetu SEO. Vaša spletna stran bi morala imeti vsebino (besedilo, slike, videoposnetke), ki ni samo zanimiva, ampak je koristna za vaše ciljno občinstvo. Namesto, da pišete vsebino ali blog objave samo zato, da jih preberejo spletni iskalniki (dodajate izključno pomembne ključne besede), se osredotočite na odgovarjanje na vprašanja vaših uporabnikov in kako rešujete njihove težave. Na ta način boste na strani imeli vsebino z dodano vrednostjo za vašega uporabnika. Na ta način bo uporabnik dlje časa ostal na vaši strani in povečala se bo možnost za konverzijo (izpolnjen obrazec, klic ali nakup, če imate spletno trgovino). Večja angažiranost uporabnikov signalizira spletnim iskalnikom, da je vaša stran dragocen vir, kar lahko izboljša vašo uvrstitev na strani rezultatov iskanja.

Upoštevajte te vidike pri ustvarjanju vsebine:

  • Ustreznost: Zagotovite, da je vaša vsebina relevantna za interese in potrebe vašega občinstva.
  • Kakovost: Visokokakovostna, izvirna vsebina ima več možnosti, da bo angažirala in zadržala uporabnike na vaši spletni strani.
  • Angažiranost: Uporabite elemente, ki spodbujajo interakcijo uporabnikov, kot so obrazci ali deljenje na družbenih omrežjih.

3.  Razumevanje namena uporabnika

Ključne besede so pomembne, vendar so samo del enačbe za dobro uvrstitev. Za dobro uvrščanje je ključno razumevanje namena iskanja uporabnika. Razumevanje namena iskanja pomeni, da razumete kaj uporabnik pričakuje, ko išče. Če želite, da vas uporabnik najde, se mora vsebina na vaši spletni strani ujemati s tem namenom. Na primer, če nekdo išče "enostavne veganske recepte", verjetno išče preproste kuharske recepte, ne splošnega članka o veganstvu. Z usklajevanjem vaše vsebine z namenom uporabnika ne samo zadovoljite svoje uporabnike, ampak tudi izboljšate svoje možnosti za višje uvrstitve v rezultatih iskanja.

4. KPI-ji, ki jih morate meriti

Kako veste, ali je spletna stran vašim uporabnikom všeč? Za to obstajajo KPI-ji = ključni kazalniki, s katerimi merite, ali je vaša spletna stran všeč uporabnikom. Sem spadajo kazalniki, kot so:

  • Čas na strani: Koliko časa uporabniki preživijo na vaši spletni strani?
  • Strani na sejo: Koliko strani uporabniki obiščejo v eni seji?
  • Odbojna stopnja: Ali uporabniki hitro zapustijo vašo stran brez interakcije?
  • Vračajoči uporabniki: Ali se uporabniki vračajo na spletno stran?

V kolikor so zgornje metrike pozitivne, obstaja visoka korelacija, da imate narejeno dobro SEO optimizacijo. Ti kazalniki namreč povedo, ali je vaša spletna stran za uporabnika uporabna, ali ne. Je pa teh kazalnikov bistveno več, kot samo zgoraj izpostavljeni. Več informacij najdete v članku SEO kazalniki uspešnosti.

5. Uporaba naravnega jezika in semantičnega iskanja

Iskalniki so postali bolj sofisticirani, uporabljajo semantično iskanje in obdelavo naravnega jezika, da bolje razumejo in interpretirajo poizvedbe uporabnikov. To pomeni, da bi morala biti vsebina vaše spletne strani napisana v naravnem, pogovornem tonu. Pisanje na način, ki naravno vključuje ključne besede (ne vsiljivo), naredi vašo spletno stran bolj privlačno in lažjo za indeksiranje za spletne iskalnike.

6. Dostopnost

Pogosto spregledan vidik SEO je dostopnost spletne strani. Vaša stran bi morala biti navigacijsko in funkcionalno dostopna vsem, tudi tistim z ovirami. Preprosti ukrepi, kot je dodajanje alt oznake slikam (ki opisuje sliko za tiste, ki uporabljajo bralnike zaslona) in zagotavljanje, da je vaša stran navigacijsko dostopna preko tipkovničnih ukazov, lahko naredijo veliko razliko. Ne samo, da je ta praksa vključujoča, ampak tudi širi vaš doseg občinstva in izboljšuje SEO optimizacijo.

7. Moč povratnih informacij in prilagajanje glede na rezultate

SEO optimizacija je Sizifovo delo - nikoli ni končana. Zahteva neprestano prilagajanje. Zato je pomembno, da zbirate in analizirate povratne informacije vaših uporabnikov preko anket, spletnih analitik in interakcij na družbenih omrežjih. Poskušajte razumeti, kaj deluje in kaj ne. Na podlagi rezultatov ustrezno prilagodite svojo SEO strategijo. Zapomnite si, SEO je maraton, ne sprint.

8. Spletni iskalniki so prilagodili svoje algoritme

Spletni iskalniki so prilagodili svoje algoritme. Google v zadnjih letih daje velik poudarek na Core web vitals. Njegov glavni namen je, da spletna stran zadovolji uporabnika.

Danes je optimizacija spletne strani za uporabnike bistvo SEO optimizacije. Uporabnik je tisti, ki bo povedal, ali je vaša spletna stran zanimiva, ali ne. Zato je pomembno, da celotno izkušnjo vaše spletne strani podredite vašim ciljnim uporabnikom. Ko boste zadovoljili njihove potrebe, se bo to vsekakor odražalo na boljši uvrstitvi na strani rezultatov spletnega iskalnika.