Novice

Izdelava spletnih strani - Trendi v 2020

Izdelava spletnih strani – Trendi v letu 2020

Ponedeljek, 27. januar 2020

Trendi v izdelavi spletni strani se nenehno spreminjajo. Nekateri trendi se po njihovi objavi razvijejo in ostanejo aktualni še nekaj let. Ostali hitro izginejo in se ne uveljavijo. Veliko trendov v izdelavi spletnih strani, ki so se začeli v letu 2019, se prenašajo tudi v leto 2020. V tem članku se bomo osredotočili na naslednje: 

  • Modularno oblikovanje spletnih strani
  • Mobile-first
  • Chatbots - roboti za spletni klepet
  • AMP – accelerated mobile pages
  • Glasovno iskanje

Modularno oblikovanje spletnih strani

Modularno oblikovanje spletnih strani pomaga spletnim razvijalcem izdelati spletno stran z uporabo že narejenih modulov in komponent. Alternativa modularnemu oblikovanju je uporaba  pred pripravljenih šablon oz. templatov. Z modularnim oblikovanjem lahko spletni razvijalci pri izdelajo dinamične vsebine s t.i. bloki. Rezultat modularnega oblikovanja je hitrejša, fleksibilnejša in cenovno ugodnejša izdelava spletnih strani. 

Zapomniti si je potrebno, da je modularno oblikovanje spletnih strani podobno sestavljanju Lego kock. Vsi ti koščki se morajo med seboj popolnoma skladati, v kolikor se ne, je potrebno kar nekaj dodatnega dela.  

Mobile-first oblikovanje spletnih strani

Mobile-first oblikovanje spletnih strani je rezultat vse večjega prometa na spletnih straneh iz mobilnih naprav. Več kot polovica prometa na spletnih straneh prihaja iz mobilnih naprav v letu 2019. Do leta 2025 napovedujejo, da se bo ta procent dvignil na 73% celotnega prometa na spletnih straneh. Tudi spletni brskalnik Google se je prilagodil temu trendu in razvil mobile-first indeksiranje spletne strani. Takšno indeksiranje daje prednost pri uvrščanju na strani rezultatov spletnega iskalnika spletnim stranem, ki so prilagojene mobilnim napravam. T.i. reponsive design je danes standard, brez katerega v Kabiju ne izdelujemo spletnih strani. V Kabiju izdelujemo spletne strani, ki imajo t.i. responsive oz. odzivni design za vse naprave (pametne telefone , tablične računalnike, namizne računalnike, itd.). 

Chatbots - roboti za spletni klepet

Roboti za spletni klepet (ali chatbots) pridobivajo na priljubljenosti, še posebej v spletnih trgovinah. Spletnih roboti za klepet so na voljo vsem obiskovalcem. Njihova vloga je, da obiskovalcem nudijo hitre informacije, glede na njihova vprašanja. Večina spletnih robotov za klepet ima že vnaprej pripravljene odgovore na pogosta vprašanja, ki jih zastavljajo obiskovalci spletne trgovine. Na ta način pridobijo obiskovalci informacije, ki jih želijo hitro, brez, da bi potrebovali preiskati celtno spletno trgovino.  

Roboti za spletni klepet imajo vse večji vpliv na spletne trgovine, zato jih pri izdelavi spletne trgovine ne smemo več ignorirati.  

AMP – accelerated mobile pages

AMP – accelerated mobile pages je odprtokodna knjižnica za izdelavo spletnih strani (prilagojenih samo za mobilni telefon). Glavni cilj AMP spletnih strani je izboljšati uporabniško izkušnjo obiskovalcev na mobilnih telefonih. Spletni iskalnik Google avtomatično prepozna AMP spletne strani, ki jih hitreje naloži (pogoj je, da pride na spletno stran iz rezultatov iskalnika Google).  

V spletnem iskalniku Google preverite, ali je ta članek narejen s tehnologijo AMP? :)

Glasovno iskanje

Glasovno iskanje postaja vse priljubljenejše. Vendar je pri tem potrebno poudariti, da gre tukaj predvsem za glasovno iskanje v angleškem jeziku. Današnji mobilni telefoni so opremljeni z digitalnimi asistenti kot sta Siri (iOS) in Google Assitent (Andorid). Poleg tega so vse bolj razširjeni različni “domači” asistenti, kot so Amazon Alexa, Apple Home Pod, itd. Nekateri celo trdijo, da bo glasovno iskanje prehitelo tradicionalno tekstovno iskanje. 

Zaključek

Upamo, da ste v tem članku spoznali nekatere trende v oblikovanju in izdelavi spletnih strani. V kolikor želite, da te novosti uporabite na vaši spletni strani, vas vabimo, da kontaktirate naše svetovalce, ki vam bodo z veseljem pomagali.