Novice

Nasveti za oblikovanje spletne strani in uporabniške izkušnje z omejenim proračunom

Nasveti za oblikovanje spletne strani in uporabniške izkušnje

Z omejenim proračunom naročnika

Sreda, 10. avgust 2022

Velikokrat se zgodi, da imajo naročniki za oblikovanje in izdelavo spletne strani omejen proračun, še posebej to velja v primeru, ko je naročnik malo podjetje. Včasih se zdi, da je za ta proračun skoraj nemogoče pripraviti kvalitetno oblikovanje spletne strani in kasneje tudi izdelavo. Kljub temu pa je mogoče z nekaj prilagoditvami pripraviti dobro uporabniško izkušnjo na spletni strani.

Dober produkt ali storitev potrebuje dobro predstavitev na spletni strani. Pri malih podjetjih, ki so v večini in ključna za gospodarstvo, se pojavi težava, da za kvalitetno oblikovanje in izdelavo spletne strani enostavno nimajo dovolj sredstev oz. jih ne morejo opravičiti. Pri malih podjetjih sta prepoznavnost blagovne znamke in obseg prometa na spletni strani manjša, poleg tega pa so uporabniki takih spletnih strani po navadi manj zahtevni in jih je lažje zadovoljiti. Zato v veliko primerih ne potrebujejo “odkrivanja tople vode”.

Spodaj smo pripravili nekaj nasvetov, kako se lotiti oblikovanje spletne strani in uporabniške izkušnje v primeru, ko imajo naročniki omejena sredstva.

1. Učite se od velikih konkurentov

Velika podjetja porabijo za oblikovanje spletne strani in uporabniške izkušnje veliko sredstev in jo nenehno izpolnjujejo. Zato je logična poteza, da si ogledate njihove spletne strani in preučite njihovo delo. Poizkusite narediti primerjavo z njihovo obliko in vašo. Na ta način boste hitro videli, kaj delajo dobro oz. drugače od vas in kaj lahko naredite na vaši spletni strani.

Poleg tega določena orodja za SEO optimizacijo spletne strani omogočajo primerjavo spletnih strani konkurence, kar vam olajša samo primerjavo.

2. Pripraviti žične diagrame

Žični diagrami so osnova za pripravo dizajna/ oblike spletne strani. Z žičnim diagramom prikažemo spletno stran, brez slik/ barv, itd., v njeni povsem goli podobi. Glavna lastnost žičnega diagrama je, da lahko z njim upravljamo uporabniško izkušnjo, saj na grobo narišem osnutek strani in vidimo, kaj bo uporabnik videl na spletni strani. Sama priprava žičnega diagrama je osnova za kasnejšo oblikovanje spletne strani in oblikovanje uporabniške izkušnje.

Pri Kabiju v tej fazi želimo pridobiti vse ključne informacije od naročnika, kakšne so njegove želje, kaj želi izpostaviti, itd. Na ta način se potem lotimo same priprave dizajna spletne strani ter oblikovanja uporabniškega vmesnika ter seveda uporabniške izkušnje.

Primer žičnega diagrama
Primer žičnega diagrama

3. Uporabite analitična orodja

Analitična orodja, kot sta npr. Matomo in Google Analytics, sta vam v veliko pomoč pri izboljšanju vaše uporabniške izkušnje. S pomočjo teh orodij boste videli, katere so najbolj obiskane strani, koliko časa se uporabniki zadržujejo na spletni strani, kako se uporabniki premikajo na spletni strani, kje zapustijo spletno stran, itd. S podrobno preučitvijo teh podatkov, boste bili opremljeni z informacijami, ki vam bodo koristile pri pripravi uporabniške izkušnje.

4. Organizirajte pogovore s strankami

Pogovor s strankami je vedno koristen. Stranke rade povejo svoje mnenje, zato jih je vredno poslušati in razbrati kaj so njihove težave in kakšni se predlogi za rešitve. Iz teh pogovorov je ključno, da razberete kaj so največje težave. Na ta način boste pridobili informacije s pomočjo katerih boste lahko pripravili specifično rešitev, ki bo zadovoljila njihove potrebe.

5. Uporabite toplotni zemljevid

Toplotni zemljevid na spletni strani vam prikaže, kje se uporabniki največ zadržujejo na spletni strani. Tako vidite uporabnikovo obnašanje saj vidite, kje se gibljejo.

6. Anketirajte obiskovalce spletne strani

S pomočjo anket, lahko pridobite mnenje obiskovalcev spletne strani. Zaželeno je, da je anketa narejena na podlagi prej opravljenih analiz. Izognite se, da uporabnike sprašujete nekaj na pamet, glede na vaše domneve. Anketni vprašalnik mora biti sestavljen iz vprašanj, ki ste jih ugotovili s pomočjo raziskave. Le takšne ankete vam bodo pripomogle pri pridobivanju koristnih informacij.

7. Osredotočite se na konverzije

V veliko primerih se lastniki spletnih strani osredotočajo na napačne parametre. Zelo zavajajoč parameter je obisk spletne strani. Obisk spletne strani nam pove, koliko obiskovalcev pride na spletno stran. Sam po sebi obisk je zanimiv parameter, vendar, če iz velikega obiska ni realizacije, potem nam le ta ne koristi. Zelo pomembno v tem primeru je, da se osredotočite na konverzije. Konverzije so dejanja, ki jih naredi obiskovalec spletne strani, kot npr. Izpolni spletni obrazec, prijava na e-novice, nakup izdelka, prenos priročnika, itd. Konverzije nam povejo, da jih je vsebina na strani pritegnila, s čimer se obiskovalec spletne strani pretvori v sled (v primeru nakupa pa kar v kupca).

8. Testirajte prvi vtis

Prvi vtis je zelo pomemben, to velja tudi za spletne strani. Če uporabnik pride na spletno stran, ki mu ni všeč, potem obstaja velika verjetnost, da bo spletno stran zapustil. Zato je pomembno, da je spletna stran pregledna in dovolj informativna, da bo uporabnik čim hitreje jasno, kaj spletna stran predstavlja. Zato je ključnih prvih 5 sekund. Če v tem času ne pridobite pozornost uporabnika, potem ga boste po vsej verjetnosti izgubili.

Za zaključek

Omejen proračun je pogosta omejitev, s katero se srečujemo agencije pri oblikovanju in izdelavi spletnih strani. Kljub temu se z omejenim proračunom da narediti marsikaj.