Novice

Uporabniška izkušnja stranke je tesno povezana s podporo strankam

Kako izboljšati uporabniško izkušnjo stranke?

Uporabniška izkušnja stranke je tesno povezana s podporo strankam

Ponedeljek, 17. januar 2022
Posodobljeno: Četrtek, 9. marec 2023

Podpora strankam pomeni, da ste stranki na voljo, ko le ta potrebuje pomoč ali nasvet pri uporabi storitev ali produkta podjetja. Velikokrat je podpora strankam povezana tudi s prenašanjem frustracij in nezadovoljstva stranke, ki po navadi potrebuje podporo takrat, ko nekaj ni v redu in je ključno, da se ta problem čim hitreje reši. Za zaposlene, ki nudijo podporo je to naj neprijetnejši del, saj je potrebno pogosto poslušati marsikaj predno pridejo do bistva problema.

Za uspešno podporo, je potrebno vzeti v zakup frustracijo stranke in se osredotočiti na reševanje. Zavedati se je potrebno, da podporna ekipa ni izvor nezadovoljstva, pač pa nedelovanje sistema ali pa ne znanje stranke. Je pa ključna, za dobro uporabniško izkušnjo.

Odziv podporne ekipe je tesno povezan z zadovoljstvom stranke. Če se bo podporna ekipa hitro odzvala in pomagala stranki, bo to vodilo v večje zadovoljstvo stranke. Strankam izjemno veliko pomeni dobra podpora, saj to pomeni, da se lahko zanesejo na uporabljen produkt ali storitev, ker je le-ta podprt z dobro podporno ekipo. Pravo vrednost katerega koli produkta ali storitve spoznamo šele takrat, ko nekaj ne dela in je potrebna pomoč stranki. Pred tem se nihče ne zaveda pomena podpore.

V tem članku smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako izboljšati uporabniško izkušnjo z vašimi storitvami ali izdelki oz. na splošno z vašim podjetjem.

Uporabniška izkušnja ne deluje brez CRM sistema

CRM sistem za podporo je osnova za dobro uporabniško izkušnjo. V CRM-ju se nahajajo vsi podatki o stranki, njeni kontakti podatki, zadnja komunikacija, poslane ponudbe, tekoči projekti, naročeni produkti/ storitve, pretekle podpore itd. Vsi te podatki vam močno pripomorejo pri podpori.

Kabi CRM podpora omogoča celovito upravljanje podpore od prvega stika stranke do uspešnega zaključka podpore. Ne glede ali vas stranka kontaktira preko mail, spletnega obrazca ali telefonskega klica, boste imeli na voljo vse podatke za uspešno podporo. Poleg tega boste imeli na enem mestu zbrane vse zahtevke za podporo in njihov status. S pomočjo statusov lahko enostavno prioritizirate zahtevke in hitro izluščite nujne od manj nujnih.

Glavna prednost sistema je, da lahko avtomatizirate samo podporo. To pomeni, da sestavite vnaprej določen proces, ki je prilagojen delu in procesom posameznega podjetja (še bolj pomembno pa je, da je le ta prilagojen stranki), s čimer lahko maksimizirate uspešnost podpore strankam.

CRM omogoča hitrejše izobraževanje zaposlenih

CRM podpora ni koristna samo za sistematizacijo in digitalizacijo podpore, pač pa tudi za hitrejše izobraževanje in uvajanje zaposlenih, ki se ukvarjajo s podporo. S pomočjo CRM-ja skrajšate čas učenja, saj CRM omogoča, da zaposleni sledijo točno določenim korakom podpore in kaj točno morajo storiti na tem koraku. Na ta način zmanjšate možnost napak v procesu in posledično povečate uspešnost same podpore.

Personalizirajte interakcijo s strankami

Personalizacija interakcije s strankami je močno povezane glede na obseg poslovanja v podjetju. V primeru, da si podjetje lahko privošči je zaželeno, da je interakcija s stranko personalizirana oz. osebna. To pomeni, da ima stranka v podjetju določenega skrbnika, ki skrbi za stranko. Na ta način se med skrbnikom in stranko lažje vzpostavi zaupanje. Stranka točno ve, na koga se mora obrniti za pomoč ali vprašanje. Skrbnik pa po navadi razume želje in potrebe stranke in ji lahko nudi najboljšo podporo.

Podpora je vir koristnih povratnih informacij

Kot smo že omenili na začetku, je podpora strankam v določenih trenutkih naporna, saj je potrebno poslušati upravičeno ali ne pa neupravičeno tarnanje stranke, ki včasih niti ni povezano s samo storitvijo ali produktom. Vse te stvari je potrebno prezreti in se osredotočiti na pomoč stranki. Pri sami podpori pa lahko podporna ekipa pridobi veliko koristnih informacij, ki so lahko pomoč celotnemu podjetju. Te informacije so lahko v zvezi z izboljšanjem produkta ali storitve.

Sama podpora tako nima koristi samo za zadovoljevanje trenutnih potreb stranke pač pa je vir izboljšav storitev, produktov in delovnih procesov ki vodijo v boljše poslovanje.

Podpora strankam, je osnova za uporabniško izkušnjo

Izboljšanje uporabniške izkušnje se začne z dobro podporo. Dobra podpora lahko prinese stranki veliko več zadovoljstva, kot npr. sam produkt ali storitev, saj na ta način ve, da ima zanesljivega partnerja, na katerega se lahko zanese. Zato se splača vlagati v podporo v podjetju, saj je le ta ključna za poslovanje, ki prinaša mnoge izboljšave in pozitivno vplivajo na uporabniško izkušnjo.