Novice

Kako zmanjšati stopnjo zapuščenih košaric s pomočjo e-pošte

Kako zmanjšati stopnjo zapuščenih košaric s pomočjo e-pošte

Vaša konkurenca to že uporablja

Ponedeljek, 24. julij 2023

Ali tudi vi obupujete nad visokim deležem zapuščenih košaric v vaši spletni trgovini? Zapuščene košarice so in bodo ostale velik del spletnega posla, dejstvo pa je, da lahko s pravimi ukrepi njihov delež občutno zmanjšate in tako povečate svoje prihodke.

Veliko smo že govorili o avtomatizaciji pošiljanja e-pošte in kako zelo uporabna reč je, tokrat pa si bomo ogledali enega od najboljših primerov procesov, pri katerih se avtomatizacija resnično izkaže. V tokratnem članku se bomo torej poglobili v strategije, ki pripomorejo k zmanjšanju stopnje zapuščenih košaric v vaši spletni trgovini.

Kaj pravzaprav so zapuščene košarice?

Pa začnimo na začetku. Verjetno ste že slišali za pojem zapuščene košarice, a morda ne poznate vseh podrobnosti. Brez skrbi, skupaj jih bomo razjasnili. Zadeva je naslednja: uporabnik pride na vašo spletno stran, začne brskati po vaši spletni trgovini, najde nekaj, kar mu je (očitno) všeč, izdelek (ali več njih) postavi v svojo košarico, nato pa (še pred ali pa med postopkom zaključevanja nakupa) košarico zapusti in ne opravi naročila.

In zakaj bi se morali ukvarjati z njimi?

Predvsem zato, ker predstavljajo ogromen delež vseh potencialnih nakupov. Statistike namreč kažejo, da kar okoli 75 % ljudi zapusti svojo košarico, še preden zaključijo nakup. Če poenostavimo: to pomeni, da bo od štirih obiskovalcev vaše spletne trgovine, ki bodo v košarico postavili vsaj en izdelek, le en obiskovalec nakup dejansko tudi izpeljal do konca, torej naročil in plačal izdelek (ali izdelke).

Kaj pa ostali trije obiskovalci? V večini primerov se z njimi ne bo zgodilo prav nič – le redko bodo namreč sami od sebe prišli nazaj in do konca izvedli nakupni postopek. Te stranke so torej izgubljene, če ne storite ničesar – kar je seveda odličen razlog, da nekaj naredite.

Kreativne strategije, ki jih vaša konkurenca še ni odkrila.

Zdaj, ko smo ugotovili, zakaj so zapuščene košarice pomemben izziv, se bomo osredotočili na kreativne strategije, ki jih vaša konkurenca še ni odkrila. Tu je nekaj idej, kako lahko izboljšate svojo e-poštno komunikacijo in zmanjšate stopnjo zapuščenih košaric:

  1. Personalizacija in ciljno usmerjene e-poštne kampanje: Namesto splošnih sporočil pošljite prilagojene e-poštne kampanje glede na obiskovalčeve interese, nakupno zgodovino ali demografske podatke. Na ta način boste povečali verjetnost, da se bo stranka vrnila nazaj in zaključila nakup.

  2. Ponudite posebne popuste ali ugodnosti: Za spodbujanje strank k zaključku nakupa pošljite personaliziran popustni kupon ali ponudite brezplačno pošiljanje. To je odličen način, da se stranke počutijo posebno in da imajo občutek, da dobijo nekaj dodatnega, če se vrnejo in dokončajo nakup.

  3. Omejene časovne ponududbe Dodajte element naglice tako, da strankam ponudite omejen časovni okvir za aktivacijo popusta ali ponudbe. Ta vrsta pritiska lahko spodbudi stranke, da se hitro odločijo in dokončajo nakup.

  4. Dodajte socialni dokaz: V e-poštno sporočilo vključite pozitivne ocene ali mnenja drugih strank, ki so že opravile nakup. To bo povečalo zaupanje strank v vaše izdelke ali storitve ter jih spodbudilo, da se vrnejo in zaključijo nakup.

  5. Ponudite pomoč in podporo: V svojih e-poštnih sporočilih vključite kontaktno številko ali povezavo do klepeta v živo, kjer strankam ponudite pomoč pri njihovem nakupnem procesu. S tem jim omogočite enostaven način za pridobivanje dodatnih informacij ali reševanje morebitnih težav, ki so jih morda imeli.

  6. Sledenje zapuščenim košaricam: Uporabite orodja za sledenje zapuščenim košaricam, ki samodejno pošiljajo e-poštne opomnike strankam, ki so zapustile košarico. Te opomnike lahko prilagodite glede na časovni okvir in vsebino ter tako spodbudite stranke, da se vrnejo in dokončajo nakup.

Nasveti za uspešno zmanjšanje stopnje zapuščenih košaric

Za uspešno zmanjšanje stopnje zapuščenih košaric je ključnega pomena, da redno spremljate in analizirate rezultate svojih e-poštnih kampanj ter spreminjate svojo strategijo glede na odzive strank. Testirajte različne pristope, naslove, vsebine in ponudbe ter preučite, kaj deluje najbolje za vašo ciljno publiko.

Poleg tega je pomembno tudi zagotoviti, da je celoten postopek nakupa preprost in priročen za stranke. Preverite, ali je vaša spletna stran enostavna za navigacijo, ali je postopek plačila enostaven in ali so informacije o izdelkih jasne in pregledne.

Ne pozabite tudi na pomembnost spremljanja in analiziranja podatkov o zapuščenih košaricah. Raziskujte razloge, zakaj stranke zapustijo nakup, in iščite vzorce. Morda boste odkrili določene težave ali ovire, ki jih lahko odpravite, da zmanjšate stopnjo zapuščenih košaric.

Pomembno je tudi, da vzpostavite stik s strankami, ki so že zapustile košarico. Pošljite jim prijazno e-poštno sporočilo, v katerem jih vprašate, ali potrebujejo kakršno koli pomoč ali informacije. S tem jim pokažete, da ste zainteresirani za njihovo izkušnjo in pripravljeni pomagati.

E-poštar - Napredno orodje za enostavno obveščanje uporabnikov

Kabi E-poštar je inovativna aplikacija za email marketing, ki vam omogoča enostavno in učinkovito obveščanje potencialnih in obstoječih strank. Z njeno pomočjo lahko hitro in preprosto upravljate vašo bazo strank, pošiljate sporočila o akcijah, dogodkih, novih izdelkih in storitvah ter prilagajate vsebino glede na vaše potrebe.

Z Kabi E-poštarjem lahko segmentirate vašo bazo strank in jim pošiljate personalizirana e-sporočila, kar povečuje učinkovitost komunikacije. Aplikacija vam omogoča izbiro med različnimi predlogami za pošiljanje ter oblikovanje privlačnih tekstovno-slikovnih vsebin.

Poleg tega E-poštar nudi napredno statistiko, s katero lahko spremljate odziv prejemnikov, kot so število odprtih sporočil, število klikov na povezave ter število odjav. Tako lahko ocenite učinkovitost vaših kampanj in prilagodite strategijo komunikacije.

Kabi E-poštar se lahko uporablja samostojno ali pa se poveže z drugimi aplikacijami, kot so ERP, Google Analytics in Kabi oblak. Ta povezava omogoča celovito administracijo različnih rešitev v enem mestu.

Z nadgradnjo na Kabi E-poštar lahko sami ustvarjate po meri prilagojene maile z uporabo različnih gradnikov, ki vam omogočajo oblikovanje privlačnih in odzivnih dizajnov. Poleg tega je na voljo tudi možnost tiskanja serijskih pisem in pošiljanja SMS sporočil.

Ne glede na vaše področje dejavnosti, E-poštar je učinkovito marketinško orodje, ki vam omogoča doseči vaše stranke na hiter, enostaven in cenovno ugoden način. Izkoristite moč email marketinga z E-poštarjem in povečajte uspeh vaših marketinških kampanj.

Za zaključek

Zmanjšanje stopnje zapuščenih košaric je izziv, ki ga lahko premagate z uporabo kreativnih strategij in personalizirane e-poštne komunikacije. S sledenjem trendom, testiranjem in prilagajanjem svoje strategije ter zagotavljanjem priročnosti in podpore strankam, lahko povečate verjetnost, da se bodo stranke vrnile dokončale nakup, kar bo pozitivno vplivalo na uspešnost vašega podjetja.