Novice

Kako poenostaviti segmentacijo strank?

Kako poenostaviti segmentacijo strank?

Čustvena inteligenca je tesno povezana z dobro komunikacijo s strankami

Ponedeljek, 21. marec 2022
Posodobljeno: Petek, 10. marec 2023

Uporaba čustvene inteligence pri vašem poslovanju, ne glede na to ali je to v podpori strankam, prodaji ali marketinških aktivnosti, pripomore k sprejemanju boljših odločitev.

S tem, ko razumete, kaj je pomembno za vaše stranke, je komunikacija bistveno lažja, saj veste točno, kaj jim je potrebno povedati. To vam koristi tudi pri segmentaciji strank.

Vsekakor je potrebno pri segmentaciji strank v obzir vzeti več različnih tipov segmentacij, ne samo ene. Vendar je včasih težko upoštevati vse različne elemente in se lahko hitro izgubimo, kar lahko vodi v napačno interpretacijo.

Da bi bila segmentacija strank enostavnejša, smo za vas pripravili 4 segmetnacijske modele, ki vam bodo pomagali pri boljši komunikaciji s strankami.

1. Demografska segmentacija

Demografska segmentacija je definitivno najenostavnejša in posledično zelo primerna za začetek. Osnova demografska informacija lahko igra ključno vlogo pri trženju storitev ali produktov, ki zanimajo stranke. Poleg tega lahko na podlagi tega pripravite ustrezno komunikacijo, ki je za njih najprimernejša.

S pomočjo demografske segmentacije segmentirate stranke glede na spol, starost, družinski status, stopnjo izobrazbe, delovno mesto, itd. Pri tem pa je potrebno biti izjemno pazljiv, saj so lahko stranke povsem različne znotraj ene demografske skupine.

Demografska segmentacija je izjemno koristna in jo morate vsekakor upoštevati v komunikaciji s strankami. Nikakor pa se ne smete zanašati samo na njo.

Kabi CRM sistem omogoča, da stranke enostavno razvrstite glede na demografske podatke.

2. Segmentacija glede na podjetje

Segmentacija glede na podjetje je izjemno pomembna za B2B sektor.

S segmentacijo B2B strank se lahko oddelek za podporo in prodajo boljše pripravi na posamezne stranke, saj se osredotočijo na točne specifike stranke, ki so odvisne od industrije, v kateri posluje (v žargonu bi rekli, da govorite njihov jezik). Te specifike morate razumeti in temu primerno prilagoditi svojo komunikacijo.

Segmentacija glede na podjetja ima pomembno vlogo v vseh fazah “prodajnega procesa stranke”, zato se mora pravilna komunikacija začeti že na pristajalni spletni strani, ki je ustrezno pripravljena glede na njene specifike.

Primer dela možne segmentacije v Kabi CRM sistemu
Primer dela možne segmentacije v Kabi CRM sistemu

3. Segmentacija glede na vedenje

Segmentacija glede na vedenje je že naprednejša oblika segmentacija strank, saj je pri njej potrebno resnično razumeti kaj si želijo in kaj hočejo. Pri tem pa ne mislimo na njihovo vsakdanje vedenje pač pa njihova interakcija z vašim podjetjem/ storitvijo/ izdelkom.

Ta informacija je izjemno pomembna za vse, ki komunicirajo s stranko, saj jim omogoča neposredni vpogled v to, v kakšnem odnosu so z vašim podjetjem. Informacije o vedenju strank dobite neposredno iz vaših kanalov, kot je spletna stran, profili na socialnih omrežjih, itd.

Verjetno najpomembnejša informacija za segmentacijo glede na vedenje stranke, pride iz zadnje komunikacije s stranko. Za to največkrat uporabite CRM sistem, ki vam omogoča spremljanje celotne komunikacije s stranko.

V Kabi CRM-ju imate nenehno na voljo zadnje interakcije s stranko, ki so vam v pomoči pri komunikaciji.

4. Psihografska segmentacija

Psihografska segmentacija pomaga podjetjem razdeliti stranke na podlagi njihove osebnosti, stališč, interesov/ hobijev, vrednot in življenjskega sloga. Čeprav je te informacije težje opredeliti kot vedenjske podatke, lahko bistveno pripomorejo k boljši komunikaciji. Prav tako pa izboljšuje čustveno inteligenco sprejemalcev odločitev v podjetju.

Ko razumete temeljene vrednote posamezne stranke, boste lažje razumeli njihove potrebe. Največ koristi od tega imajo prodajalci, ki prilagodijo svoje prodajne nagovore glede na izbrane informacije.

Združevanje segmentacijskih modelov

Kot smo že omenili na začetku članka, bo uporaba samo enega segmetnacijskega modela premalo z sprejemanje boljših odločitev. Ključno je zato uporaba več modelov hkrati in temu primerno je potrebno prilagoditi komunikacijo s stranko. Za boljši rezultat je potrebno v obzir vzeti informacije z vseh segmentacij. 

Združevanje teh modelov pa je izjemno težko, če ne uporabite CRM sistema. CRM sistem vam omogoča različne segmentacije strank. Poleg tega lahko hitro z le nekaj kliki najdete presek strank, glede na različne tipe segmentacij. Vse informacije so shranjene na enem mestu in na voljo vsem sprejemalcem odločitev.