Novice

ERP sistemi in spletne trgovine

ERP sistemi in spletne trgovine

Vloga ERP sistemov v spletni prodaji

Ponedeljek, 29. januar 2024

V svetu spletne prodaje se poslovni modeli nenehno spreminjajo in razvijajo, pri čemer igrajo ključno vlogo integrirani sistemi za upravljanje podjetij, znani pod imenom ERP (Enterprise Resource Planning) sistemi. Ti sistemi so postali nepogrešljiv del uspešnega poslovanja spletnih trgovin, saj omogočajo učinkovito upravljanje različnih poslovnih procesov, od zalog, naročil, do financ in ne nazadnje odnosov s strankami.

V tem članku si bomo pogledali, kaj sploh so ERP sistemi in kakšna je njihova vloga v spletni prodaji in povezavi s spletno trgovino. Spoznali boste tudi omejitve ERP sistema in kako se jim uspešno izogniti. V kolikor imate ERP sistem morate v pripravi strategije spletne trgovine to tudi upoštevati.

Kaj je ERP?

ERP (kratica za angleški naziv Enterprise Resource Planning – sistemi za upravljanje sredstev v podjetjih) sistemi predstavljajo hrbtenico sodobnih podjetij. Gre za kompleksno programsko rešitev, ki integrira različne poslovne procese v enotno in učinkovito platformo, katere namen je spremljanje glavnih procesov v podjetju. Pomemben vidik ERP sistemov je njihova modularna zasnova, ki omogoča podjetjem, da izberejo specifične module, ki ustrezajo njihovim poslovnim potrebam. Ti moduli lahko vključujejo upravljanje s financami, človeškimi viri, proizvodnjo, dobavno verigo, zalogami, naročili in številnimi drugimi ključnimi poslovnimi funkcijami.

Glavna prednost ERP sistema je v centralizacijo podatkov poslovanja podjetja, kar odpravlja potrebo po več ločenih programih. S pomočjo ERP sistema lahko vodstveni delavci pridobijo boljši vpogled v poslovanje podjetja, saj imajo na voljo natančne in ažurirane informacije iz različnih oddelkov. Poleg tega ERP sistemi omogočajo avtomatizacijo in standardizacijo poslovnih procesov, kar vodi do večje učinkovitosti, zmanjševanja napak in izboljšanja splošne produktivnosti.

Kako sta povezana spletna trgovina in ERP?

Povezava med spletno trgovino in ERP sistemom je ključnega pomena za sodobno spletno trgovino. Zato je zelo pomembno, da če imate to možnost povežete vaš ERP in spletno trgovino. Z integracijo omogočimo, da se podatki, kot so zaloge, cene izdelkov, naročila, stranke, statusi naročil, itd. Izmenjujejo med spletno trgovino in ERP sistemom samodejno in v realnem času. To pomeni, da ko stranka odda naročilo v spletni trgovini, se podatki o naročilu takoj posredujejo ERP sistemu, kjer je centralizirano upravljanje zaloge in logistike.

Kot smo že omenili, je integracija med spletno trgovino in ERP sistemom koristna tudi zaradi upravljanja strank. V ERP sistemih po navadi najdemo veliko podatkov o strankah, kar spletnim trgovcem pomaga pri razumevanju nakupnih navad in izboljšanju strategije spletne trgovine. Na ta način lahko spletni trgovci enostavneje analizirajo poslovanje in pripravijo ustrezne prilagoditve, s čimer bodo dosegli boljše rezultate.

Povezava med ERP sistemom in spletno trgovino
Povezava med ERP sistemom in spletno trgovino

Zakaj je pomembno, da je spletna trgovina povezana z ERP sistemom?

Povezovanje spletne trgovine z ERP sistemom prinaša spletnim trgovcem številne koristi. Najpomembnejše med njimi je sinhronizacija zalog in cen izdelkov. V vsakem trenutku bode cene in zaloge izdelkov odražale dejansko stanje. Ker se informacije o zalogi in ceni redno posodabljajo (najmanj enkrat na dan, v določenih primerih pa lahko tudi v živo), se zmanjša možnost prodaje izdelkov, ki niso na zalogi, ali da bi imeli objavljeno napačno ceno. Na ta način poskrbite, da bodo stranke vedno imele prave podatke, s čimer povečujete njihovo zadovoljstvo in zmanjšujete stroške, ki bi nastali ob morebitnih napačnih podatkih. Ta izmenjava na splošno zmanjšuje število napak, saj minimizira ročni vnos na minimum (ali pa ga sploh ni).

Ob opravljenem naročilu v spletni trgovini se podatki o naročilu v realnem času prenesejo v ERP sistem, kjer se nato opravi razknjižba ter povezava s sistemom za izdajo računov.

Zakaj ERP ni primeren za upravljanje spletne trgovine?

Čeprav ERP sistemi prinašajo veliko prednosti za splošno upravljanje podjetja, to niso sistemi, ki bi jih uporabili za upravljanje spletne trgovine. ERP sistem ima za razliko od sistemov za upravljanje spletnih trgovin – Kabi trgovina, kar nekaj omejitev, ki preprečujejo učinkovito upravljanje spletne trgovine. Splošna omejitev je v tem, da ERP sistem v osnovi ni namenjen za upravljanje spletne prodaje, ampak za upravljanje notranjih poslovnih procesov. Zato tudi nimajo vseh potrebnih funkcionalnosti, ki jih sodobna spletna trgovina potrebuje.

Prevelika odvisnost od ERP sistema se po navadi kaže pri modulu akcije in popusti. V kolikor ima ERP sistem omejeno funkcionalnost se lahko zgodi, da ne morete imeti ločenih akcij na spletu, ampak samo tiste, ki jih določite v ERP-ju. To zmanjšuje fleksibilnost, kar se lahko odraža v slabši uporabniški izkušnji.

Ena izmed večjih težav je vsekakor urejanje izdelkov. ERP sistemi običajno ne omogočajo naprednega urejanja izdelkov. Kakovostno urejeni izdelki pa so osnova za SEO optimizacijo spletnih trgovin. Prav tako pa so komercialni podatki, kot so opisi, lastnosti, navodila za uporabo, slike, video posnetki, META opisi, itd., v ERP-jih skopi, ali pa jih celo ni. Takšni podatki tudi ne spadajo tja. Za to je pogosta praksa, da se ti podatki urejajo v urejevalniku spletne trgovine.

Kabi sistem za upravljanje spletne trgovine omogoča množično urejanje izdelkov, njihovih, opisov, lastnosti in slik. Prav tako je v sistem integrirana umetna inteligenca, ki še poenostavlja upravljanje celotnega nabora izdelkov.

Pred integracijo ERP sistema v spletno trgovino je potrebno razmisliti

Vedno priporočamo, da v spletno trgovino integriramo povezavo z ERP sistemom. Le ta prinaša številne prednosti in resnično poenostavlja poslovanje. Ni pa potrebe, da se to stori takoj. V kolikor se s spletno prodajo še niste srečali priporočamo postopno integracijo obeh sistemov. Na ta način boste lažje spoznali vse procese spletne trgovine in kaj vse je potrebno za uspešno spletno prodajo. Hkrati pa boste prihranili na stroških. Povezava med ERP sistemom in spletno trgovino po navadi niso povsem standardne, saj so določene stvari znotraj ERP sistema uporabljajo drugače glede na posamezno podjetje.

Zaključek

V kolikor želite imeti uspešno in učinkovito spletno trgovino, boste morali poskrbeti za uspešno integracijo ERP-ja in spletne trgovine. Z ustrezno integracijo, zanesljivim izvajalcem ter ob razumevanju omejitev ERP sistema, boste lahko pripravili učinkovito spletno trgovino, ki bo dosegala želene rezultate.

V kolikor želite izdelati uspešno spletno trgovino, ki bo povezana z vašim ERP sistemom, smo vam na voljo.