Novice

Osnove testiranja spletnih strani

Osnove testiranja spletnih strani

Vaša pot do visoko učinkovite strani

Sreda, 26. julij 2023

Z napredkom tehnologije postaja testiranje spletnih strani vedno pomembnejši del procesa oblikovanja in izdelava spletnih strani. Prav tako je to en od korakov celotnega procesa izdelave spletne strani. Razumevanje osnov testiranja, skupaj s pogosto spregledanimi področji, strategijami, različnimi metodami in testiranjem odzivnega oblikovanja, lahko zagotovi, da vaša spletna stran deluje optimalno, zagotavlja vrhunsko uporabniško izkušnjo in doseže načrtovane rezultate.

Osnove testiranja spletnih strani

Testiranje spletnih strani vključuje ocenjevanje različnih elementov in funkcionalnosti spletne strani z namenom identificiranja in odprave napak pred samo aktivacijo spletne strani. V nadaljevanju najdete seznam različnih testov, ki jih lahko opravite na vaši spletni strani:

  1. Testiranje funkcionalnosti: To vključuje testiranje vseh povezav, obrazcev, piškotkov in baz podatkov na spletnem mestu, da se zagotovi pravilno delovanje vseh funkcij
  2. Testiranje uporabnosti: Tukaj je poudarek na samem uporabniškem vmesniku oz. ali ta zagotavlja enostavno navigiranje po spletni strani. V tem primeru se osredotočimo na samo strukturo spletne strani, menijsko navigacijo, berljivost vsebine in funkcionalnost iskanja.
  3. Testiranje povezave med strežnikom in spletno stranjo: To vključuje testiranje povezave med strežnikom in brskalnikom. Preveriti je potrebno, da vsa interakcija deluje po pričakovanjih.
  4. Testiranje združljivosti: Združljivost z različnimi brskalniki, operacijskimi sistemi in napravami je ključna za doseganje dolgoročne uspešnosti spletne strani. Spletne strani je obvezno potrebno preizkusiti na različnih platformah.
  5. Testiranje zmogljivosti: V kolikor imate možnost naredite test zmogljivosti spletne strani. Test zmogljivost nam pokaže, kako deluje spletna stran v primeru velike obremenitve. Velike obremenitve se lahko zgodijo zaradi različnih stvari, kot npr. uvoz izdelkov, nepričakovan povečan obisk, veliko število podstrani, veliko število izdelkov (v primeru spletne trgovine), povezovanje z različnimi tretjimi sistemi, itd. Zelo pomembno je, da poskrbite za optimalno delovanje in s tem zagotovite hitro delovanje spletne strani.
  6. Testiranje varnosti: Končno je treba spletno stran preizkusiti tudi glede morebitnih ranljivosti in tako preprečiti uhajanje podatkov, vdore v sam sistem, itd. S tem boste povečali tudi stopnjo zaupanja na strani uporabnikov.

Kaj pogosto spregledamo pri testiranju spletnih strani?

Pogosto se zgodi, da se pri testiranju spletne strani določene stvari spregledajo. Razlogov za to je več, najpogostejši razlog je seveda hitenje, drugi pa strošek, ki ga naročnik ni pripravljen plačati.

O razlogih se bomo bolj razpisali kdaj drugič, spodaj pa najdete seznam pogostih napak, ki so spregledane tekom testiranja: 

  • Testiranje dostopnosti: Zagotavljanje dostopnosti spletne strani pomeni, da so spletne strani prilagojene za ranljive skupine. Pri nas morajo biti po zakonu vse spletne strani javnih institucij prilagojene za ranljive skupine. Ta korak se pogosto zanemari in se opravi šele takrat, ko na vrata potrka inšpekcija.
  • Testiranje piškotkov: Čeprav so piškotki integralni del spletnih strani, se njihovo pravilno delovanje in skladnost s predpisi med testiranjem pogosto spregleda. V Sloveniji je zelo pogosta praksa, da uporabnik izbere samo obvezne piškotke, na strani pa se vseeno naloži npr. Google analitika in oglaševalski piškotki.
  • Testni podatki in vsebine: Še ena pogosto spregledana stvar so testni podatki. Na spletnih straneh v delu se pogosto uporabi testne podatke in vsebine (naprimer besedilo "lorem ipsum") z namenom prikaza delovanja. Te podatke bi moral naročnik s pomočjo CMS-ja ustrezno spremeniti. V praksi je rezultat tak, da je spletna stran pogosto objavljena s testno vsebino.
  • Testni podatki za plačilne centre: Pri spletnih trgovinah se za plačila s karticami povezujemo s plačilnimi centri, ki omogočajo plačila na daljavo. Za potrebe testiranja se uporabljajo testni podatki kartic. V primeru, da se pri objavi spletne trgovine te podatke pozabi spremeniti, lahko pride do nevšečnosti.
    • V Kabiju smo za ta namen poskrbeli, da sistem samodejno prepozna, ali gre za testno okolje. ali produkcijo in temu primerno uporabi podatke za kartična plačila.

Strategije za učinkovito testiranje spletnih strani

Učinkovito testiranje spletnih strani zahteva strateški pristop:

  • Zgodnje testiranje: Začnite testirati zgodaj, že v fazi razvoja oz. izdelave spletne strani, da pravočasno prepoznate in odpravite težave.
  • Regresijsko testiranje: Prepričajte se, da na novo dodane funkcije ali spremembe niso negativno vplivale na delovanje obstoječih funkcionalnosti.
  • Avtomatizacija testov: Pripravite kontrolne točke za testiranje spletne strani, s čimer boste poskrbeli za avtomatizacijo procesov. V Kabiju to opravimo s pomočjo našega sistema za vodenje projektov.
  • Testiranje s strani uporabnikov: To je zelo učinkovita metoda, ki pa si jo na žalost mnogi ne morejo privoščiti. V kolikor lahko, potem pred objavo strani ali spletne trgovine opravite testiranje s pomočjo uporabnikov (na primer vaših znancev in prijateljev). Takšen test vam omogoča neprecenljiv vpogled v delovanje spletne strani.

Različne metode testiranja za spletne strani in spletne trgovine

Čeprav se splošna načela testiranja uporabljajo za vse vrste spletnih strani, so določene specifične metode bolj primerne za običajne spletne strani in druge za spletne trgovine.

Testiranje spletnih strani

Za testiranje spletnih strani so ključne: natančnost vsebine, delovanje povezav in funkcionalnost iskanja:

  1. Testiranje vsebine: Vsebina na spletni strani mora zagotavljati verodostojne in točne podatke. Nihče si ne želi priti na spletno stran, kjer je vpisana napačna telefonska številka ali napačen delovni čas.
  2. Testiranje povezav: Nedelujoče povezave lahko močno škodijo uporabniški izkušnji in negativno vplivajo na SEO optimizacijo spletne strani.
  3. Testiranje funkcionalnosti iskanja: Funkcijo iskanja lahko razdelimo na dve kategoriji. Pregledna navigacija, ki omogoča, da se uporabnik enostavno znajde na spletnem mestu. Druga kategorija je iskanje po vsebini. Spletna stran z veliko vsebine mora obvezno imeti dober iskalnik, ki omogoča uporabniku, da hitro najde želene vsebine.

Testiranje spletnih trgovin

Spletne trgovine ali e-trgovine zahtevajo dodatne teste, glede na njihovo interaktivno naravo in prodajno naravnanost.

  1. Testiranje strani z izdelki: Vsaka stran z izdelki mora prikazati točne podatke, prave slike, cene in ustrezen opis izdelka.
  2. Testiranje košarice in postopka zaključka nakupa: Ta postopek zagotavlja gladek proces nakupa - od dodajanja izdelkov v košarico, do varnega in uspešnega zaključka nakupa v spletni trgovini.
  3. Testiranje plačil: Testiranje vseh vrst plačil je najpomembnejša stvar v delovanju spletne trgovine. Sistem mora na točki, kjer uporabnik opravi plačilo, delovati brezhibno.
  4. Testiranje registracije uporabnikov in upravljanje profilov: Temeljito je potrebno preizkusiti upravljanje osebnih podatkov, vključno z ustvarjanjem računa, posodabljanjem profila, ponastavitvijo gesla in nastavitvami zasebnosti.

Testiranje odzivnega dizajna

V današnjem svetu, kjer prednjači uporaba mobilnih naprav, je testiranje odzivnega dizajna oz. prilagoditve spletne strani za mobilne naprave nujno. To zagotavlja, da se vaša spletna stran samodejno prilagaja in pravilno deluje na vseh velikostih zaslonov in tipov naprav (torej tudi na tablicah, mobilnih telefonih, ...).

Pomen rednega testiranja tudi po objavi spletne strani

Testiranje spletne strani ni enkraten proces. Tudi po objavi vaše spletne strani je redno testiranje ključno iz več razlogov:

  • Uporabniška izkušnja: Uporabniške preference in spletni standardi se s časom spreminjajo. Redno testiranje pomaga, da je vaša spletna stran posodobljena in v skladu s trendi ter pričakovanji uporabnikov.
  • Odpravljanje napak: Posodobitve ali spremembe na strani lahko povzročijo nove napake. Z rednim testiranje poskrbimo za preventivo, predno bo to imelo vpliv na uporabniško izkušnjo.
  • Hitrost delovanja: Časi nalaganja in odzivnost spletne strani se lahko spremenijo z dodajanjem nove vsebine, funkcionalnosti, ali pa v primeru večjega prometa, na primer v času razprodaj (predvsem črni petek in spletni ponedeljek). Redno testiranje uspešnosti pomaga, da vaša spletna stran teče tako, kot dobro naoljen stroj.
  • Varnost: Novi grožnje na spletu se pojavljajo ves čas. Redno varnostno testiranje in posodobitve lahko zaščitijo vašo spletno stran pred morebitnimi vdori.

Za zaključek

Testiranje spletnih strani je obsežno in zapleteno področje, ki igra ključno vlogo v procesu izdelave spletnih strani in ima posledično vpliv na uporabniško izkušnjo. Zahteva celovit in strateški pristop, ki pokriva vse, od osnov, do pogosto zanemarjenih področij. Zavedati se je potrebno, da je redno testiranje spletne strani investicija, ki se lahko večkratno povrne, prav tako pa s tem poskrbite za samo preventivo.