Novice

Kdaj je pravi čas za prenovo vaše spletne strani?

Kdaj je pravi čas za prenovo vaše spletne strani?

Nedelja, 10. september 2023

Trendi v razvoju spletnih strani so skoraj tako pogosti, kot v modni industriji. Vsako leto se trendi menjajo, se pojavi nekaj novega, ali pa se vrne kakšna funkcionalnost, ki je bila sicer na voljo v preteklosti, seveda v drugačni preobleki. Spreminjajoči se trendi so en od glavnih razlogov, zaradi katerih se podjetja in organizacije sprašujejo: Kdaj je pravi čas za prenovo spletne strani?

Odgovor na to vprašanje ni vedno preprost. Na podlagi naših več kot 29 letnih izkušenj z oblikovanjem in izdelavo spletnih strani vam bomo predstavili znake in razloge, ki nakazujejo, da je vaša spletna stran potrebna prenove. S tem člankom vam želimo osvetliti dejavnike, ki lahko vplivajo na vašo odločitev.

Povzetek

V digitalni dobi morajo podjetja redno ocenjevati učinkovitost svoje spletne strani. Čeprav lahko spreminjajoči se oblikovalski trendi ponudijo dobre rešitve, niso vsi ti trendi relevantni za vsako industrijo. Ključni kazalniki, da bi morda bil čas za prenovo, vključujejo upad konverzij, zastarel videz, slabo mobilno izkušnjo, počasno nalaganje spletne strani in težavno navigacijo. Pri prenovi se je bistveno uskladiti z identiteto blagovne znamke in izboljšati uporabniško izkušnjo. Današnji uporabniki pričakujejo hitrost, mobilno odzivnost, intuitivno navigacijo, kakovostno vsebino, varnost in estetsko privlačno spletno stran.

So spreminjajoči se trendi ključni dejavnik za prenovo spletne strani?

Kot smo že napisali v uvodu, je razvoj spletnih strani izjemno pestra dejavnost, ki vsako leto postreže z novimi trendi na področju oblikovanja, tehnologij in tehnik samega programiranja. Glavni vprašanji, ki se pri tem pojavljata, sta, ali ima vsak trend enak učinek na vsako spletno stran, ali pa je zaradi tega trenda potrebno prenoviti spletno stran? Za lažje tolmačenje smo za vas pripravili naslednji seznam:

1. Razumevanje narave trendov

Trende delimo v dve večji kategoriji:

  • Funkcionalni trendi: Nekateri trendi se pojavijo iz potrebe po izboljšanju funkcionalnosti. Na primer, premik proti mobilno odzivnim spletnim stranem ni bil le trend; to je bil odgovor na naraščajoče število mobilnih uporabnikov. Takšni trendi niso le estetski, ampak vplivajo na boljšo uporabniško izkušnjo in jih je pogosto nujno sprejeti.

  • Estetski trendi: To so trendi, ki vplivajo na videz spletnih strani, kot so barvne sheme, tipografija ali slogi postavitve. Čeprav lahko stran naredijo sodobno in svežo, jih je treba sprejeti previdno, zagotavljajoč, da se ujemajo z identiteto blagovne znamke.

2. Pomembnost za industrijo

Vsak trend ne bo relevanten za vsako industrijo. Na primer: animirano izložbeno okno, z lepo oblikovano animacijo, je odlično za spletno stran kreativne marketinške agencije. Le ta pa ne bo primerna npr. za kakšno javno ustanovo, ki daje prednost neposredni dostavi informacij. Pomembno je, da znate presoditi, ali je trend sploh smiseln za vaše podjetje, stranke in seveda industrijo, v kateri poslujete.

3. Trajnost trendov

Nekateri trendi imajo trajno moč, drugi pa hitro zbledijo. Pred sprejetjem trenda je vredno razmisliti, ali bo še vedno relevanten čez nekaj let, ali pa je le muha enodnevnica. V kolikor boste za vsak nov trend prenavljali spletno stran, bo to verjetno kar velik finančni zalogaj, ki pa velikokrat nima želenega rezultata, saj se donosnost naložbe ne povrne.

4. Pričakovanja in vedenje uporabnikov

Ko se uporabniki navadijo na določene oblikovalske elemente na priljubljenih spletnih straneh, pričakujejo enako tudi od drugih spletnih strani, ki jih obiščejo. Na primer, ikona "hamburger" menija je zdaj široko poznana in pričakovana za mobilno različico spletne strani – meni oz. navigacijo spletne strani. Sprejemanje takšnih trendov lahko izpolni pričakovanja uporabnikov, saj jim je funkcionalnost že znana z ostalih spletnih strani.

5. Učinkovitost in SEO

Nekateri trendi lahko vplivajo na učinkovitost spletne strani in SEO optimizacijo spletne strani za iskalnike. Na primer, težke animacije lahko upočasnijo stran. Počasna spletna stran negativno vpliva na uporabniško izkušnjo in posledično vpliva na slabo uvrstitev na strani rezultatov iskanja spletnih iskalnikov. Zelo pomembno je razumevanje koristi trenda. Včasih zgolj estetska dovršenost ni dovolj in lahko celo poslabša vse napore, ki jih vlagate v SEO optimizacijo spletne strani. Tak primer so napisi na slikah brez ustreznih ALT oznak, saj besedila spletni iskalniki ne bodo znali prebrati.

6. Stroški vs. koristi

Prenova spletne strani za vključitev novih trendov zahteva določena vlaganja, tako časovna, kot tudi finančna. Oceniti je potrebno, kdaj se povrne vložek v novo spletno stran.

7. Povratne informacije in analitika

Včasih vam lahko že statistični podatki pokažejo, ali je čas za sprejetje trenda in prenovo spletne strani. Če analitika pokaže, da uporabniki ne uporabljajo določenih elementov na vaši spletni strani, ali pa če povratne informacije nakazujejo, da se jim zdi funkcija zastarela, je to lahko znak, da je treba sprejeti kakšnega od novejših trendov in nadgraditi spletno stran.

Spreminjajoče se trendi v oblikovanju spletnih straneh in sami funkcionalnost, ne bi smeli biti edini razlog za prenovo spletne strani. V obzir je potrebno vzeti bistveno več dejavnikov, kot so identiteta blagovne znamke, industrija v kateri poslujete, kdo so vaši ciljni uporabniki in kakšna so njihova pričakovanja. Ko boste razumeli vse te dejavnike, boste bistveno lažje ocenili, ali je trend primeren za vas in kakšne koristi od njega lahko pričakujete.

Vsi trendi niso primerni za vsako industrijo

Pomembno je razumeti, da so nekateri trendi univerzalni (kot je bila npr. prilagoditev za mobilne naprave), drugi pa so specifični za posamezno industrijo. Na primer, oblikovalski trend, ki ga prevzemajo modne spletne trgovine po vsej verjetno ni primeren za spletno stran odvetniške pisarne.

Za lažje razumevanje koristi posameznega trenda si odgovorite na naslednja vprašanja:

  1. Ali se ta trend ujema z vrednotami in identiteto moje blagovne znamke?
  2. Bo izboljšal uporabniško izkušnjo za moje ciljno občinstvo?
  3. Je to le minljiv trend ali ima trajno moč?

Kateri so najpogostejši znaki, zaradi katerih boste razmislili o prenovi spletne strani?

1. Padec števila konverzij

Če analitika vaše spletne strani kaže skozi daljše obdobje kaže negativne trende, kot so krajše povprečno trajanje seje, manj ogledov strani na obisk ali nižja stopnja konverzije, je to lahko znak, da uporabniki vaše spletne strani ne najdejo več tako zanimive, kot prej. Zelo pomembno je, da to spremljate skozi malo daljše časovno obdobje, da izključite učinek cikličnih trendov (npr. pričakovan zmanjšan obisk v času poletnih počitnic).

2. Zastarelo oblikovanje

Trendi spletnega oblikovanja se razvijajo in tisto, kar je bilo nekoč povsem novo, lahko hitro postane zastarelo. Zastarela oblika spletne strani sproži negativno uporabniško izkušnjo pri vaših uporabnikih. Spletna stran ima neposreden vpliv na percepcijo blagovne znamke in same profesionalnosti podjetja.

3. Slaba uporabniška izkušnja na mobilnih napravah

Ker večina uporabnikov zdaj dostopa do spletnih mest prek pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, je spletna stran, ki ni prilagojena za te naprave, po domače rečeno - slaba. Če se vaše spletno mesto ne prilagaja različnim velikostim zaslonov, ali pa jih je težko uporabljati na mobilnih napravah, tvegate, da boste izgubili velik del vaših obiskovalcev in posledično izgubili visoke uvrstitve na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Predlog branja: Kako optimizirati vašo spletno stran za mobilne naprave

4. Počasno nalaganje spletne strani

Potrpljenje uporabnikov spleta in spletnih strani skoraj ne obstaja več. Zato veliko uporabnikov zapusti spletne strani, ki so počasne, ker se ne nalagajo dovolj hitro. Če vaše spletno mesto potrebuje več kot nekaj sekund za nalaganje, boste z vsako dodatno sekundo izgubili določeno število uporabnikov. Hitrost spletne strani je bistvena za dobro uporabniško izkušnjo, zato je ključno, da poskrbite za hitro nalaganje spletne strani.

5. Težavna navigacija

Spletna stran mora biti uporabniku prijazna. To omogoča obiskovalcem, da hitro in enostavno najdejo vse potrebne informacije. Če je navigacija vaše strani prekompleksna, s prekinjenimi povezavami ali preveč podmeniji, bo to vsekakor negativno vplivalo na vaše uporabnike. Struktura spletne strani je izjemno pomemben del procesa izdelave spletne strani.

6. Preoblikovanje blagovne znamke

Če je vaše podjetje doživelo preoblikovanje blagovne znamke in celostne grafične podobe, je bistveno, da vaša spletna stran odraža to spremembo. Vse od barvne sheme, logotipa do vsebine, bi se moralo ujemati z vašo novo identiteto blagovne znamke.

7. Ne izpolnjuje poslovnih ciljev

Če vaša spletna stran ne izpolnjuje več svojih predvidenih ciljev, ne glede na to, ali so povezani s številom konverzij, prodajo ali angažiranjem uporabnikov, je jasen znak, da je treba nekaj spremeniti. Prenova spletne strani lahko pomaga pri doseganju vaših zastavljenih poslovnih ciljev.

8. Varnost

Z naraščanjem kibernetskih groženj je varna spletna stran pomembnejša kot kadarkoli prej. Če je bila vaš spletna stran v preteklosti ogrožena, ali je zgrajena platformi, kjer ne poskrbijo za ustrezno vzdrževanje in nadgrajevanje, potem obstaja velika verjetnost, da boste kmalu podvrženi kakšni neprijetni situaciji, kot so vdori v spletno stran, izguba podatkov, itd.

V Kabiju že z rednim vzdrževanjem spletnih strani poskrbimo, da je spletna stran in njeni podatki, varni.

9. Povratne informacije uporabnikov

Včasih je najbolj neposreden pokazatelj, da je čas za prenovo, povratna informacija vaših uporabnikov. Če prejemate veliko število istih prijav o težavah z uporabo vaše strani, ali če obstajajo funkcije, ki si jih vaši uporabniki želijo, je vredno razmisliti o prenovi vaše spletne strani.

10. Težave z integracijo

Ko podjetja rastejo in se razvijajo, pogosto potrebujejo nova orodja in integracije z različnimi zunanjimi programi (npr. ERP). Zelo pomembno je, da poskrbite, da vaša spletna stran omogoča integracije s takšnimi sistemi.

Za zaključek

Prenova spletne strani je pomembna odločitev, ki je ne bi smeli sprejeti brez ustreznega razmisleka. Zahteva čas, vire in jasno razumevanje potreb vašega podjetja oz. organizacije. Čeprav lahko trendi ponudijo vpoglede v trenutne najboljše prakse, je bistveno zagotoviti, da se vse spremembe ujemajo z identiteto vaše blagovne znamke, industrijo v kateri poslujete in izboljšajo uporabniško izkušnjo.