Novice

Zakaj je pomembno vzdrževanje spletnih strani?

Zakaj je pomembno vzdrževanje spletnih strani?

Sreda, 2. avgust 2023

V današnji digitalni dobi je za vsako podjetje ali organizacijo ključnega pomena vrhunska spletna prisotnost. Če te prisotnosti ni, potem taka podjetja izgubljajo potencial, ki ga splet ponuja.

Vzpostavitev spletne prisotnosti v obliki izdelave spletne strani ali izdelave spletne trgovine je le pol bitke. Pravi izziv leži v vzdrževanju in izboljševanju te prisotnosti, kar nas pripelje do teme, ki jo obravnavamo v tem članku: vzdrževanje spletnih strani. Vzdrževanje spletnih strani je pogosto spregledana storitev, ki pa ima izjemen vpliv. Kako velik vpliv ima, boste spoznali v nadaljevanju.

Pomembnost profesionalnega vzdrževanja spletnih strani

Profesionalno vzdrževanje spletnih strani igra ključno vlogo pri zagotavljanju, da vaša spletna stran deluje tako kot mora, tako s tehničnega, kot tudi z vsebinskega vidika. To je podobno kot servisiranje vašega vozila: brez rednih pregledov in vzdrževanja se zmogljivost vašega avtomobila s časom poslabša, kar vodi v pogostejše okvare in posledično naraščanje stroškov, ki bi se jih lahko izognili, če bi avtomobil redno vzdrževali. Povsem enak primer je spletna stran. Dobra spletna stran, ki ostaja uspešna skozi daljše časovno obdobje, mora biti redno vzdrževana.

Ko govorimo o vzdrževanju spletnih strani, se nanašamo na več ključnih elementov. To vključuje posodabljanje vsebine (le ta mora ostani sveža, zanimiva in relevantna), SEO optimizacija spletne strani (da bo vaša spletna stran dosegala dobre rezultate na strani rezultatov spletnega iskanja), preverjanje morebitnih varnostnih ranljivosti, da so vaši podatki varni (varnost podatkov je v današnjem času ključnega pomena) in zagotavljanje, da vse funkcionalnosti vaše spletne strani delujejo brezhibno.

Izjemno pomembno je, da pri tem koristite storitev vzdrževanja spletne strani s strani podjetja ali spletne agencije, ki je za to specializirana. Profesionalno vzdrževanje ima številne prednosti. Najpomembnejša pa je ta, da se s tem ni potrebno ukvarjati vam, saj za to skrbijo drugi.

Vzdržujemo vse spletne strani, ki jih izdelamo

Našim naročnikom, ki jim izdelamo spletno stran, nudimo profesionalno vzdrževanje. To pomeni, da za njih urejamo celovito tehnično vzdrževanje, s čimer poskrbimo za nemoteno delovanje spletne strani. Prav tako pa redno vzdržujemo programsko opremo ter skrbimo za posodobitve. Na ta način poskrbimo, da naš naročnik ne razmišlja o samem delovanju strani, ampak se lahko osredotoči na svoj prodajno / trženjski del. Prav tako pa nudimo tehnično podporo in ob dogovoru tudi vsebinsko.

Tehnično vs. Vsebinsko vzdrževanje

Vzdrževanje spletnih strani je sestavljeno iz dveh podskupin in sicer:

  • Tehnično vzdrževanje
  • Vsebinsko vzdrževanje

Pogosto se zgodi, da prihaja do nerazumevanja enega oz. drugega, zato smo za vas pripravili kratko razlago.

Tehnično vzdrževanje

Tehnično vzdrževanje predstavlja srce vaše spletne strani, ker omogoča njeno nemoteno delovanje. To vključuje naloge, kot so posodabljanje programske opreme, tehnične posodobitve, izboljšanje hitrosti ter zmogljivosti strani, zagotavljanje, da je stran prijazna za mobilne naprave in redno izvajanje varnostnih preverjanj za zaščito pred morebitnimi ranljivostmi.

Redno tehnično vzdrževanje pomaga zagotoviti, da vaša spletna stran deluje optimalno in zagotavlja brezhibno uporabniško izkušnjo. Preprečuje nedelovanje spletne strani zaradi hroščev ali varnostnih kršitev, kar zagotavlja, da je vaša stran dostopna, ko jo stranke potrebujejo. Ta vidik vzdrževanja zahteva dobro razumevanje razvoja spletnih strani in samo razumevanje delovanja strežnikov, zato je najboljša rešitev, da takšno vzdrževanje prepustite profesionalcem.

Vsebinsko vzdrževanje

Vsebinsko vzdrževanje pa se nanaša na vidne elemente vaše spletne strani in vsebino, s katero se vaši obiskovalci neposredno srečujejo. To vključuje naloge, kot so posodabljanje vašega bloga, novic, dogodkov, osveževanje grafik ter slik, dodajanje novih izdelkov ali storitev, posodabljanje cen ali kontaktnih podatkov ter zagotavljanje, da je vsebina spletne strani v skladu s smernicami on-site SEO optimizacije.

Vsebinsko vzdrževanje je ključno za ohranjanje relevantnosti spletne strani. Poslovanje na spletu je izjemno dinamično, saj se trendi in pričakovanja uporabnikov nenehno spreminjajo. Redno posodobljenje vsebine nakazuje, da je vaša spletna stran živa in sledi tem spremembam. Na ta način dajete obiskovalcem razlog, da se na spletno stran vračajo, kar posledično pozitivno vpliva na samo SEO optimizacijo in povečuje obisk spletne strani.

Čeprav sta si tehnično in vsebinsko vzdrževanje v svojem bistvu različna, skupaj sestavljata zaokroženo celoto, ki jo v splošnem imenujemo vzdrževanje spletne strani. Tehnično vzdrževanje zagotavlja, da vaša spletna stran deluje v skladu s pričakovanji, medtem ko vsebinsko vzdrževanje ohranja vašo stran relevantno in zanimivo.

Vzdrževanje spletne strani = Temelj zadovoljstva strank

Vzdrževanje spletnih strani neposredno vpliva na zadovoljstvo strank oz. uporabnikov strani. Se sprašujete kako? Naj vam za lažje razumevanje predstavimo naslednji primer:

  • Vaša spletna stran je zelo pogosto prvi stik med vami in vašo potencialno stranko. V kolikor je stran počasna, ima zastarele vsebine, ali pa se uporabnik na njej ne znajde, bo takšna spletna stran negativno vplivala na samo uporabniško izkušnjo. Tak uporabnik se ne bo več vrnil na spletno stran.
  • Ravno nasprotno pa velja za dobro vzdrževano spletno stran. Dobro vzdrževana spletna stran odraža profesionalnost in pozornost do podrobnosti. Obiskovalcem da vedeti, da vam je mar za njihove izkušnje in v njihovih očeh vzbudite zaupanje. Kot smo že pisali, posodobljena in funkcionalna spletna stran olajša strankam dostop do pomembnih informacij, storitev ali izdelkov, s čimer poskrbite za dobro uporabniško izkušnjo.

Posledice zanemarjanja vzdrževanja spletnih strani

Zanemarjanje vzdrževanja spletnih strani ima lahko več negativnih posledic.

Prvič, lahko privede do upada v delovanju spletnih strani. Pokvarjene povezave, počasno nalaganje / delovanje strani ali zastarela vsebina lahko povzročijo frustracije pri obiskovalcih, ki enostavno zapustijo vašo spletno stran. Pogosto se obrnejo na vaše konkurente, kar je najslabši možni scenarij. To ne vpliva negativno samo na samo uporabniško izkušnjo na vaši spletni strani, ampak tudi na uvrstitev spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika, saj iskalniki dajejo prednost dobro vzdrževanim, hitrim in uporabnikom prijaznim stranem.

Drugič, brez rednih posodobitev sistema in varnostnih preverjanj lahko vaša spletna stran postane ranljiva za vdore. Napadalci so vedno na preži za varnostnimi vrzelmi, ki jih lahko izkoristijo in ne vzdrževane spletne strani so pogosto glavna tarča. Posledice vdorov pa so lahko zelo neprijetne, saj lahko pripeljejo do uhajanja občutljivih podatkov, ne zmožnost vrnitve le-teh in celo izgubo zaupanja strank.

Nazadnje, zastarela spletna stran lahko škodi celostni podobni podjetja / organizacije in blagovne znamke. V dobi, ko je prisotnost na spletu v bistvu odraz vašega poslovanja, je nedopustno imeti ne vzdrževano spletno stran.

Za zaključek

Vzdrževanje spletnih strani morda ni najbolj izpostavljena storitev, vendar pa je ključna za uspešno poslovanje na spletu. Zagotavlja, da vaša spletna stran deluje na najboljši možni način, nudi dobro uporabniško izkušnjo, s tem izboljšuje zadovoljstvo strank in ščiti vašo stran pred morebitnimi vdori.

Samo vzdrževanje spletne strani je eden izmed korakov procesa izdelave spletne strani. Zelo pomembno je vedeti, da se proces vzdrževanja ne konča z objavo spletne strani, ampak se takrat šele začne. Dolgoročna uspešnost spletne strani je v veliki meri odvisna od samega vzdrževanja.