Novice

Trendi v oglaševanju

Kako se spreminjajo trendi v oglaševanju?

Petek, 12. april 2019
Posodobljeno: Četrtek, 16. marec 2023

V zadnjem letu smo doživeli kar nekaj sprememb v oglaševanju. 

  • Brskalnik Google Chrome je omejil prikazovanje oglasov, ki naj bi bili še posebej moteči 
  • Podjetja, ki ponujajo storitve, kot npr. Pretočno predvajanje glasbe (npr. Spotify), ponujajo uporabnikom možnost plačila, za uporabo storitve brez oglasov (ad-free option) 
  • Youtube določenim uporabnikom omogoča oddajo oglasov, ki jih ni možno preskočiti (unskippable ads) 
  • Video oglasi pridobivajo na popularnosti 

Ravno video oglasi so tisti, ki so naredili največji napredek.. Ljudem se zdijo oglasi nadležni, zato se jih kakor je to mogoče izogibamo. Video oglasi pa so tisti, ki so naredili spremembo, ker so nam sprejemljivejši, od navadnih slikovno/ tekstovnih oglasov.  

“Nekatere raziskave so pokazale, da je večje verjetno nakupa produkta v primeru video oglasa, kot pa klasičnega slikovno/ tekstovnega oglasa.” 

Kaj to pomeni za prihodnost oglaševanja? 

V video posnetku lahko pokažemo naš produkt oz. storitev iz več zornih kotov. Na ta način si gledalec bolj predstavlja uporabo, saj nam video omogoča, da prikažemo dejansko uporabo produkta oz. storitve

S tekstovnimi oglasi, lahko tudi pojasnimo delovanje, vendar naletimo na omejitev - število dovoljenih znakov v oglasu. Podobno je s slikovnimi oglasi. Ti sicer pokažejo prednosti produkta oz. storitve, vendar le iz enega zornega kota

Vsekakor bo video oglaševanje pridobivalo na popularnosti, saj omogoča več svobode, kot ostali oglasi, ki pa jih nikakor ne smemo odpisati oz. zanemariti. 

In kakšne so nove smernice oglaševanja v letu 2023

Oglaševanje se neprestano spreminja in razvija, zato je pomembno, da se oglaševalci vedno prilagajajo in sledijo najnovejšim trendom. V letu 2023 bo oglaševanje še bolj digitalizirano, personalizirano in usmerjeno v izkušnjo uporabnika.

Digitalizacija

V letu 2023 bo digitalno oglaševanje še vedno na vrhu seznama trendov v oglaševanju. Več kot kdajkoli prej bodo oglaševalci potrebovali digitalne spretnosti in znanja za dosego ciljnih skupin. To pomeni, da bo pomembno uporabljati in izkoristiti vse digitalne platforme, kot so socialna omrežja, video platforme, mobilne aplikacije in druge digitalne kanale.

Personalizacija

Personalizacija je ključnega pomena v letu 2023. Oglaševalci bodo morali zbrati in uporabljati podatke o svojih strankah za ustvarjanje prilagojenih in ciljnih oglasov. To pomeni, da bo oglaševanje postalo bolj individualno usmerjeno, kar bo uporabnikom omogočilo boljše in bolj relevantne izkušnje.

Uporabniška izkušnja

Uporabniška izkušnja bo v letu 2023 igrala pomembno vlogo v oglaševanju. Oglaševalci se bodo morali osredotočiti na ustvarjanje vsebine in oglasov, ki bodo prilagojeni uporabniškim potrebam in izkušnjam. To pomeni, da bodo morali zagotoviti hitro nalaganje strani, kakovostno vsebino in izboljšati uporabniško izkušnjo na mobilnih napravah.

Ciljno oglaševanje

Ciljno oglaševanje je ena od najbolj učinkovitih strategij oglaševanja v letu 2023. Oglaševalci bodo morali uporabljati napredne algoritme in podatkovno vodenje za ustvarjanje oglasov, ki bodo ciljali na specifične demografske skupine. To pomeni, da bodo oglaševalci morali uporabljati več kot samo osnovne demografske podatke, kot so starost in spol, ampak tudi interese in vedenje uporabnikov.

Interaktivno oglaševanje

Interaktivno oglaševanje bo postalo vse bolj priljubljeno v letu 2023. Oglaševalci bodo morali uporabljati interaktivne elemente, kot so ankete, kvize, igre in druge interaktivne oblike oglaševanja, da bi pritegnili pozornost in zadržali uporabnike. Interaktivno oglaševanje lahko uporabnikom omogoči neposredno sodelovanje z blagovno znamko ali izdelkom, kar lahko privede do večje vključenosti in bolj pozitivne uporabniške izkušnje.

Vsebinsko oglaševanje

Vsebinsko oglaševanje bo postalo vse bolj pomembno v letu 2023. Namesto da bi uporabljali tradicionalne oblike oglaševanja, kot so oglasi v obliki pasice ali vnaprej prikazani oglasi, bodo oglaševalci ustvarjali vsebine, ki so v skladu z zanimanjem in potrebami njihove ciljne skupine. To bo vključevalo uporabo vsebinskega marketinga, influencer marketinga in drugih oblik vsebinskega oglaševanja.

Novi formati oglaševanja

V letu 2023 bodo oglaševalci morali razmisliti o uporabi novih formatov oglaševanja, ki jih bodo uporabniki bolje sprejemali. To lahko vključuje uporabo avdio oglaševanja, kot so podcasti ali glasovni asistenti, ali uporabo obogatenih resničnosti ali virtualne resničnosti za ustvarjanje bolj interaktivnih in privlačnih oglasov.

Etično oglaševanje

Etično oglaševanje bo postalo še bolj pomembno v letu 2023. Oglaševalci bodo morali paziti, da se izogibajo spornim in neetičnim praksam, kot so lažna obljubljanja ali manipulacija uporabnikov. Namesto tega bodo morali graditi zaupanje s svojimi strankami in se osredotočati na izboljšanje njihove izkušnje z blagovno znamko.

Oglaševanje se neprestano spreminja in razvija, zato je pomembno, da oglaševalci sledijo najnovejšim trendom in se prilagajajo spremembam. V letu 2023 bo oglaševanje še bolj digitalizirano, personalizirano in usmerjeno v izkušnjo uporabnika. Oglaševalci bodo morali uporabljati napredne algoritme, interaktivne elemente in vsebinsko oglaševanje, da bi pritegnili pozornost uporabnikov, hkrati pa se bodo morali držati etičnih načel oglaševanja.