Novice

Kako izbrati pravi crm sistem?

Kako izbrati pravi CRM sistem?

Četrtek, 15. september 2022
Posodobljeno: Petek, 10. marec 2023

CRM sistem postaja nepogrešljivo orodje sodobnega podjetja, ki pripomore k boljšim poslovnim rezultatom, ne glede na panogo, v kateri podjetje posluje.

V osnovi CRM pomaga pri upravljanju odnosov s strankami, vendar to ni njegova edina funkcionalnost. Poznamo več različnih namenov oz. tipov CRM sistema:

  • Operativni CRM
  • Analitični CRM
  • Sodelovalni CRM

Najboljše je, če CRM sistem pokriva vse tri namene. Ni pa nujno, da jih začnete uporabljati hkrati. Še posebej to velja za podjetja / organizacije, ki se z implementacijo CRM sistema srečujejo prvič. Za njih velja pravilo, da se CRM sistem uvaja postopoma. Primer uspešne implementacije CRM sistema smo opisali v eni izmed prejšnjih objav.

“Kaj je CRM in kako ga lahko uporabite, si preberete tukaj.

Prednosti uporabe CRM sistema za vaše podjetje

Uporaba CRM podjetja za katerikoli podjetje predstavlja veliko prednosti, kot so naprimer:

  • Omogoča vam, da nudite boljšo in kvalitetnejšo storitev strankam
  • Omogoča vam boljšo in večjo prodajo
  • Povečuje odstotek strank, ki sodelujejo z vami dolgoročno
  • Omogoča enostaven pregled uspešnosti in poročila o opravljenem delu

Osnovne različice / tipi CRM sistemov

Kot smo že napisali v uvodu, poznamo tri tipe CRM sistemov:

Operativni CRM

Operativni CRM sistemi so najpogostejši CRM-ji, ki so na voljo. Omogočajo upravljanje odnosov s strankami in jih lahko implementirate v vaš poslovni model. Tak CRM vam pomaga s centralizacijo odnosov s strankami in prodaj, s čimer povečate preglednost poslovanja. V njem se nahajajo podatki o vaših strankah, zaposlenih in potencialnih strankah (“leadih”).

Operativni CRM vam pomaga pri boljšem razumevanju vaših strank, predvsem pa boljšem servisu teh strank, ker omogoča zajem njihovih podatkov, ki jih uporabite za izboljšanje zadovoljstva strank. Zadovoljna stranka = donosna stranka.

Operativni CRM
Operativni CRM

Analitični CRM

Analitični CRM se osredotoča na pridobivanje in obdelavo podatkov o strankah, ki jih nato pretvori v uporabne informacije v obliki trendov, grafov, itd. Te informacije vam pomagajo pri:

  • Boljšem razumevanju strank
  • Učinkovitejšem trženju
  • Boljšem načrtovanju
  • Boljši izkušnji strank
  • Boljšem doseganju zastavljenih ciljev
  • Itd.

S pomočjo analitičnega CRM sistema lahko zajemate podatke iz različnih kanalov, vključno s preferencami strank, katere lahko nato uporabite za podrobne analize in pripravo poročil.

Analitični CRM
Analitični CRM

Sodelovalni CRM

Sodelovalni CRM je znan tudi kot strateški CRM in se v praksi uporablja kot sistem za projektno vodenje. Ta omogoča sodelovanje različnih ekip in oddelkov v podjetju, ki si lahko med sabo delijo podatke, naloge in znanje.

Sistem za projektno vodenje (sodelovalni CRM) omogoča učinkovito planiranje / načrtovanje projektov, kar vnese večjo organiziranost v samo poslovanje. Z njegovo uporabo izboljšate organizacijo podjetja in povečate uspešnost realizacije projektov, kar pozitivno vpliva na prihodke.

Poleg tega imate pregled nad delom posameznika in ekipe, s čimer lahko pravočasno reagirate na potencialne zastoje, ki se zgodijo v primeru, če nad projektom nimate nadzora.

Sodelovalni CRM
Sodelovalni CRM

Kako izbrati pravi CRM sistem za vaše podjetje?

V prejšnjem poglavju smo opisali vse tri tipe CRM sistemov. Kateri je najprimernejši za vaše podjetje, je včasih težko izbrati. Za lažjo odločitev smo pripravili nekaj opornih točk:

  • Velikost vašega podjetja. Večja podjetja imajo večje koristi z uporabo analitičnega in sodelovalnega CRM sistema, medtem, ko imajo manjša podjetja več koristi od uporabe operativnega CRM-ja.
  • Število različnih ekip znotraj podjetja. Več kot je ekip in samostojnih oddelkov v podjetju, več koristi imate od uporabe sodelovalnega CRM sistema.
  • Odločite se, ali se boste osredotočili na prodajo, podporo strankam ali na vodenje projektov. V primeru, da se odločite za vodenje projektov, bo najprimernejši CRM sodelovalni CRM. Za boljšo prodajo in podporo strankam je najprimernejši operativni CRM sistem.

Zaključne misli

Izbira CRM sistema ni nikoli enostavna odločitev, saj je zahtevno določiti vse potrebe, ki jih imate. Pogosto se zgodi, da podjetje ne potrebuje samo enega tip CRM sistema, pač pa vse tri. V Kabiju smo ravno zato razvili celovit CRM sistem, ki je sestavljen iz:

Vsi 4 sistemi se lahko uporabljajo samostojno ali pa skupaj, odvisno od potreb posameznega podjetja. Na ta način pokrijemo potrebe vsakega podjetja, ne glede na velikost in branžo v kateri posluje. Poleg tega je Kabi CRM del Kabi platforme, ki omogoča celovito digitalizacijo poslovanja.

Pravi CRM vam pomaga pri doseganju vašega potenciala (maksimiranje dobička, itd.), ne glede na panogo, v kateri poslujete.