Novice

Vplivi na boljšo uvrstitev v spletnih iskalnikih v letu 2020

Kaj vpliva na boljšo uvrstitev v spletnih iskalnikih v letu 2020?

Miti in resnice

Ponedeljek, 7. oktober 2019

Spletni iskalnik Google se je v zadnjih 10 letih drastično spremenil. Danes, s pomočjo nevronskega ujemanja (metoda umetne inteligence) - sprovede okrog 30% vseh iskanj na Google, s čimer lahko prepozna koncepte izza ključnih besed. Poleg tega je Google predstavil koncepte kot so RankBrain, mobile-first indeksiranje in HTTPS. RankBrain in mobil-first indeksiranje bomo obravnavali v enem od prihodnjih člankov. Vsem tem spremembam je potrebno prilagoditi spletne strani in spletne trgovine, če se želimo uvrščati visoko v rezultatih spletnih iskalnikov.

Ravno zaradi tega, smo v obzir vzeli nekatere mite in resnice dejavnikov, ki vplivajo in bodo vplivali na SEO optimizacijo spletnih strani v letu 2020. 

1. Starost domene

Starost domene se že nekaj let smatra kot eden od dejavnikov, ki vplivajo na uvrstitev spletne strani v spletnem iskalniku Google. Zato je bilo nekaj časa zelo priljubljeno, da se je kupovalo domene, ki so starejše, saj bi na ta način vplivali na boljšo uvrstitev. To prepričanje velja vse od takrat, ko so pri Googlu dejali: 

“Vrednejše oz. legitimnejše domene so v večini vplačane za nekaj let vnaprej, medtem, ko so domene, ki niso legitimne, registrirane za ne več kot eno leto.” 

Pri Googlu so kasneje svojo izjavo spremenili in sicer, da ni razlike med domeno, ki je stara pol leta ali eno leto. 

Povzetek 

Veliko je primerov, ko se spletne strani z novimi domenami, uvrščajo visoko v spletnih iskalnikih, zaradi visoko kvalitetne vsebine, dobre SEO optimizacije in kvalitetne izdelave spletne strani. Sama starost domene ne vpliva bistveno na uvrstitev spletne strani. Starejše domene imajo lahko koristi zaradi ostalih dejavnikov, kot so npr. zunanje povezave, itd. 

2. Ključna beseda v domeni

Domene s ključnimi besedami so domene, ki vsebujejo ključne besede v svojem imenu (EDM – exact match domains). Obstaja prepričanje, da so spletne strani s takšnimi domenami boljše uvrščene v rezultatih spletnih iskalnikov, kot ostale spletne strani, ki tega ne uporabljajo. 

Pri Googlu so to razložili na sledeči način, da trenutni sistem uvrščanja spletnih strani v iskalniku Google ne deluje po principu, da se bodo spletne strani zaradi ključne besede v imenu domene, uvrščale višje, kot konkurenčne spletne strani. 

Povzetek 

Domene s ključnimi besedami v imenu, nimajo vpliva na uvrstitev v spletnem iskalniku Google. Obstaja ogromno uspešnih podjetij, ki imajo namesto ključnih besed v svoji domeni ime podjetja. Poglejte si primer Amazona.com. 

3. Ključne besede v URL-jih

Kaj je URL? 

Najprej moramo razčistiti vprašanje, kaj je URL. URL (ang. Uniform Resource Locator) je naslov spletne strani, ki se pojavi na svetovnem spletu. Vsaka spletna stran in vsaka podstran ima edinstven URL naslov, kar pomeni, da se ne more ponoviti. 

Uporaba ključnih besed v URL-jih spletne strani imajo vpliv na uvrščanje spletnih strani v rezultatih spletnih iskalnikov.  

Povzetek 

URL-ji s ključnimi besedami so po navadi označeni v rezultatih spletnih iskalnikov, kar lahko vpliva na boljši izkoristek klikov (CTR). Spletni iskalnik Google sprejema takšne URL-je kot dejavnik, ki vpliva na uvršanje spletne strani. 

4. Domene s kodo države

Spletne strani, ki imajo v domeni kodo države, se smatrajo, da so bolj lokalizirane oz. imajo večji vpliv na iskanje v določeni državi (primer Slovenije je domena .si, Hrvaške .hr, Avstirje .at, itd.). 

Pri Googlu pravijo, da domene, ki imajo v končnici kodo države vplivajo na spletne iskalnike in uporabnike, saj na ta način povejo, da je vsebina na spletni strani namenjena za točno določeno državo in jezik. Poleg tega pa lahko takšna domena vpliva na slabšo globalno uvrstitev. 

Povzetek

Domene s kodo države jasno sporočajo, da je spletna stran in vsebina spletne strani namenjena za točno določeno državo in za lokalni jezik. 

5. Ključne besede v META opisih

Včasih je veljalo, da imajo ključne besede v META opisih močan vpliv na SEO optimizacijo spletnih strani in posledično na uvrstitev v spletnih iskalnikih. 

Google je že leta 2009 prenehal upoštevati META opise, kot dejavnik, ki vpliva na uvrstitev. Vendar pa so META opisi še vedno pomembni. 

Povzetek 

META opisi sami po sebi ne vplivajo na uvrstitev spletne strani, vplivajo pa na to, ali bo uporabnik kliknil na vašo spletno stran ali ne, zato jih ne smemo odpisati. 

6. Ključne besede v naslovih spletnih strani (H1 oznaka)

Naslov spletne strani (H1 oz. glavni naslov spletne strani) je po navadi glavni naslov, ki povzema celotno vsebino na spletni strani. Naslovi, ki so označeni kot < H1 >, …., < H4 > so najvidnejši in dajo signal spletnim iskalnikom glede pomembnosti vsebine. Uporaba H1 naslova več kot enkrat na podstran se močno odsvetuje. Ostali naslovi z oznako H, kot npr. H2 do H6, se uporabljajo zato, da je vsebina na strani lažje berljiva in da je spletna stran lepše strukturirana za spletne iskalnike. 

Povzetek 

Ni še potrjeno, da strukturirana uporaba naslovov z H oznako vpliva na to, da se bo vaša spletna stran pojavljala višje v spletnih iskalnikih. Pripomore pa k temu, da je spletnim iskalnikom in tudi uporabnikom vsebina na spletni strani lažje berljiva in bolj strukturirana. Poleg tega se naslov z oznako H1 šteje za enega najpomembnejših elementov vsebine na spletni strani. Zato je priporočljivo, da v njem uporabite ključne besede. 

7. Dolžina vsebine

Obstajajo študije, ki potrjujejo korelacijo med dolžino vsebine na spletni strani in uvrstitvijo v rezultatih iskanja. Poleg tega pa obstajajo študije, ki te korelacije ne potrjujejo. Pri Googlu niso nikoli ne potrdili ne zanikali povezave med dolžino vsebine in uvrstitvijo. 

Povzetek

Daljša vsebina na spletni strani po navadi pomeni, da je predstavljena tema podrobno razdelana, kvalitetnejša in za uporabnika uporabnejša, saj v njej najde več informacij. Vsi ti faktorji pa pozitivno vplivajo na uvrstitev v spletnih iskalnikih, saj se bodo obiskovalci dlje časa zadržali na spletni strani. 

8. Aktualnost vsebine

Novejša vsebina pozitivno vpliva na spletne iskalnike, saj le ti želijo iskalcem ponuditi najaktualnejšo vsebino, ki jo iščejo.  

Povzetek 

Aktualna oz. novejša vsebina ne vpliva vedno na boljšo uvrstitev v spletnih iskalnikih. Spletne strani, ki delujejo na področjih, kjer je pomembno, da je vsebina aktualna, bo novejša vsebina pozitivno vplivala na rezultate v spletnih iskalnikih. Pri spletnih straneh, kjer tega ni, novejša vsebina nima velikega vpliva. 

9. Notranje povezave

Notranje povezave pozitivno vplivajo na SEO optimizacijo spletne strani in uvrstitev na spletnih iskalnikih. Takšne povezave pomagajo spletnim iskalnikom, da prepoznajo pomembne strani na vaši spletni strani

Povzetek

Roboti spletnih iskalnikov sledijo notranjim povezavam, s čimer prepoznajo strukturo spletne strani in prepoznajo pomembne strani. Spletne strani z več notranjimi povezavami so jasen pokazatelj, da je določena vsebina pomembnejša od druge. 

10. Lokacija strežnika

Lokacija strežnika, na katerem gostuje spletne stran, je močan znak spletnim iskalnikom, saj s tem povem katera je naša ciljana država in ciljni jezik. 

Povzetek

Podobno kot pri domenah, ki imajo končnico države (.si za Slovenijo), gostovanje spletne strani na strežnikih da informacijo o ciljani publiki in jeziku spletnim iskalnikom. To je pomembno še posebej, če imate močno lokalno konkurenco, s katero tekmujete na spletu.