Novice

Marketing v spletnih trgovinah je proces pri katerem želimo pritegniti pozornost strank

Kaj je digitalni marketing v spletnih trgovinah?

Ponedeljek, 9. september 2019
Posodobljeno: Četrtek, 16. marec 2023

Marketing v spletnih trgovinah je proces pri katerem želimo pritegniti pozornost strank, da obiščejo našo spletno trgovino, ki prodaja proizvode ali storitve na spletu. Tržniki, ki se ukvarjajo z marketingom v spletnih trgovinah uporabljajo orodja kot so: 

  • Socialna omrežja
  • Marketing za spletne iskalnike
  • Email marketing
  • Vsebinski marketing

S katerimi želijo prepričati obiskovalce spletne trgovine, da opravijo nakup.

Marketing v spletnih trgovinah je samo en od skupnosti tržnikov, ki uporabljajo princip digitalnega marketing, da pretvorijo (konvertirajo) obiskovalce v stranke. Vendar pa tržniki, ki se ukvarjajo z marketingom v spletnih trgovinah te kanale uporabljajo drugače, kot to počnejo tržniki, ki se ukvarjajo s prodajo v fizičnih trgovinah. 

Marketinška strategija v spletnih trgovinah 

V nadaljevanju vam bomo pokazali kako je videti marketinška strategija v spletnih trgovinah. Tukaj je nekaj marketinških kanalov in kako jih uporabljati: 

Marketing socialnih omrežji 

Skoraj vsa podjetja danes imajo danes profile na različnih socialnih omrežjih, kjer se povezujejo s svojimi strankami oz. osebami z istimi zanimanji. Kot tržnik spletnih trgovin, morate imeti tudi za vašo spletno trgovino odprte profile na socialnih omrežjih, vendar se bodo marketinške kampanije razlikovale. Poleg tega ni vsako socialno omrežje primerno za vašo branžo. 

Spletne trgovine so izjemno vizualne – saj morate na njih predstaviti vašo ponudbo, brez da bi v živo nagovorili potencialno stranko – to pomeni, da se bo vaša uspešnost na “brendiranju” na socialnih omrežjih prezrcalila na promet in učinkovitost spletne trgovine. Npr. Instagram je zelo primerno socialno omrežje, kjer lahko izpostavite vaš produkt, saj na njem lahko objavite kvalitetne fotografije produkta in na ta način povečate pozornost posameznega produkta, s čimer boste povečali možnost nakupa. 

Spletne trgovine pa niso imune na komentarje in ocene. Socialna omrežja (npr. Facebook) omogočajo, da uporabniki ocenijo vašo spletno trgovino. Zato je potrebno profile na socialnih omrežjih skrbno upravljati. 

Vsebinski marketing 

Ko slišite za “vsebinski marketing” verjetno pomislite na bloge in video marketing – po navadi to enačite s tem, da izboljšate uvrstitev vaše spletne strani na spletnih iskalnikih - seo optimizacija spletnih strani. Verjetno se sprašujete, če res potrebujete novice, blog objave in video vsebine za prodajo produktov na spletu? Seveda jih morate imeti! 

Tukaj je nekaj primerov, kako optimizirati vsebino za vašo spletno trgovino. 

Optimizacija produktne strani 

Optimizirati je potrebno produktno stran. To naredite tako, da uporabite kratke in produktu relevantne ključne besede, ki vsebujejo ime produkta. Poleg tega poskrbite, da stran produkta in slike (alt tag) vsebujejo prave ključne besede, s čimer bo vaša produkta stran uvrščena višje. 

Napišite relevantne blog objave 

Če upravljate spletno trgovino, ki prodaja bio prehranske izdelke, napišite blog objavo o zdravi prehrani. Na ta način boste na spletno trgovino privabili vse, ki si želijo vedeti več o zdravi prehrani. Ko bodo uporabniki postali bolj zvesti, lahko vaše objave prilagodite njim, kot npr. Katera je prava prehrana za boljše počutje?. 

Objavite video posnetke o produktih na YouTube-u 

Spletna platforma YouTube ima več kot milijardo aktivnih uporabnikov, kar pomeni, da je veliko možnosti, da so vaše potencialne stranke tudi tam. Poleg tega je YouTube drugi največji spletni iskalnik takoj za Google-om. Pri video posnetkih morate uporabljati ključne besede, ki jih iščejo vaši uporabniki, ne pozabite še na ključne besede produkta. Poleg tega lahko objavljate posnetke z navodili, kako pravilno uporabljati izdelke. Tako boste dosegli večjo zadovoljstvo vaših strank. 

Vaša stran z vprašanji in odgovori naj vsebuje ključne besede 

V primeru, da imajo vaši obiskovalci veliko vprašanj v zvezi z vašo ponudbo na spletni trgovini, potem morate na ta vprašanja tudi odgovoriti. Ustvarite podstran z vprašanji in odgovori (ang. FAQ – freaquently asked questions), kjer obvezno uporabite izčrpne odgovore, ki vsebujejo ključne besede. Na ta način boste poskrbeli tudi za optimizacijo spletne trgovine in za zadovoljstvo vaših strank. 

Marketing za spletne iskalnike 

Marketing za spletne iskalnike (ang. SEM – serach engine marketing) vključuje seo optimizacijo spletnih strani in plačljivo oglaševanje. Oba načina sta medsebojno prepletena. Dobra optimizacija spletne trgovine bo vplivala na manjšo ceno na klik, v primeru plačljivega oglaševanja. 

Email marketing 

Email marketing je eden izmed starejših oblik digitalnega marketing, kljub temu pa ostaja ena izmed najučinkovitejših metod, ki jih morate uporabiti pri marketinški strategiji vaše spletne trgovine. 

Najboljša stvar pri email maretingu je, da je le-ta lahko samodejen. Nekaj primerov: 

Vprašalnik o zadovoljstvu z izdelkom 

Ko stranka opravi nakup v vaši spletni trgovini, ji lahko čez nekaj dni pošljete samodejno elektronsko pošto z anketo o zadovoljstvu z nakupom (pred tem morate seveda imeti soglasje stranke za obveščanje).  

Z anketo o zadovoljstvu boste pri strankah vzbudili vtis, da želite izboljšati procese v vaši spletni trgovini in v vašem poslovanju, kar bo zagotovo vplivalo na pozitivno izkušnjo. 

Zapuščena košarica 

Velikokrat se zgodi, da obiskovalec spletne trgovine napolni svojo nakupovalno košarico in nakupa ne opravi, zaradi različnih razlogov. Ko pošljete mail z artikli, ki so bili v košarici, boste obiskovalca spomnili, da opravi spletni nakup. Poleg tega lahko obiskovalca še spodbudite za nakup z dodatnim popustom, brezplačno dostavo, jim ponudite pomoč pri nakupu ali pa predlagate nakup povezanih oz. sorodnih izdelkov. Obstaja velika možnost, da na ta način privabite “izgubljeno stranko” nazaj na vašo spletno trgovino. 

Začnite danes 

To je le nekaj orodji, ki jih lahko uporabite. Če boste digitalni marketing izkoristili na pravi način, bodo dobri rezultati kmalu sledili.