Novice

Definiranje projekta spletne trgovine

Definiranje projekta spletne trgovine

Ponedeljek, 22. januar 2024

Pri načrtovanju spletne trgovine je treba upoštevati več ključnih elementov, ki bodo določili njeno funkcionalnost, uporabniško izkušnjo in končno uspešnost. V podjetju Kabi imamo z izdelavo spletnih trgovin več kot 25 let izkušenj in bomo v nadaljevanju predstavili nekaj ključnih elementov in vprašanj, ki jih je potrebno upoštevati, če se želite dobro pripraviti na projekt spletna trgovina.

Nepripravljenost na spletno prodajo

Ko se podjetja odločajo za vstop v svet spletne prodaje, je pogosto opaziti določeno mero nepripravljenosti. To se lahko kaže v pomanjkanju jasne strategije, nezadostnem razumevanju ciljnega trga ali neupoštevanju tehničnih in logističnih izzivov, ki jih spletna prodaja prinaša. Takšna nepripravljenost lahko vodi v kar nekaj težav, ki se lahko ob neprimernem ravnanju podaljšajo v daljše časovno obdobje.

Brez pred pripravljene strategije spletne trgovine se ne moremo nadejati uspeha v spletni prodaji. Če ste začetnik in če s spletno prodajo šele začenjate vam toplo priporočamo, da si preberete članek “Kako pripraviti strategijo spletne trgovine”.

Pomembno je, da pred začetkom spletne prodaje temeljito analizirate svoje lastne zmogljivosti, pripravite jasne, predvsem pa realne cilje in na ta način razvijete celovito strategijo spletne trgovine oz. spletne prodaje.

Podcenjevanje projekta izdelava spletne trgovine

Podcenjevanje kompleksnosti in obsega projekta izdelave spletne trgovine je pogosta napaka, ki jo redno opažamo in na katero vedno opozarjamo. Spletna trgovina ni le izdelava spletne strani z izdelki; je kompleksen projekt, ki zahteva skrbno načrtovanje, razvoj, testiranje in vzdrževanje. To velja tako za izvajalca kot naročnika storitve. Vključuje razumevanje in implementacijo različnih načinov plačila, uvoza in izvoza izdelkov, priprava sodobne oblike ter funkcionalnega uporabniškega vmesnika, optimizacijo za spletne iskalnike, itd.

Podcenjevanje teh včasih tudi povsem osnovnih elementov lahko vodi do zamud, prekoračitev proračuna in težav po zagonu trgovine. Zato je ključnega pomena, da podjetja pristopijo k projektu z realnimi pričakovanji in zagotovijo ustrezna sredstva za njegovo uspešno izvedbo.

Prehitevanje dogodkov - Korak za korakom do končnega uspeha

Pri izdelavi spletne trgovine opažamo pogosto napako in sicer prehitevanje dogodkov. Vse prepogosto se dogaja, da se v spletno trgovino dodajajo napredne funkcionalnosti brez, da bi jih predhodno testirali pri uporabnikih spletne trgovine. Velikokrat se zgodi, da se v spletno trgovino želi implementirati vse možne napredne funkcionalnosti. V začetni fazi je ključnega pomena osredotočiti se na osnovne funkcionalnosti, še posebej to velja za vse, ki se s spletno trgovino srečujete prvič. Obvladanje osnov in redna uporaba obstoječih funkcionalnosti je osnova za kakršenkoli nadgradnje.

Osnovna spletna trgovina, ki jo pripravimo v Kabiju omogoča čisto vse, kar je potrebno za začetek spletne prodaje. Sčasoma, ko se poslovanje razširi, potrebe strank postanejo jasnejše in ko redno uporabljamo vse funkcionalnosti, ki jih spletna trgovina omogoča, je smiselno dodajati naprednejše funkcionalnosti, kot so obveščanje o zapuščeni košarici, količinski popusti, povezava z ERP sistemi, lojalnosti sistemi, napredna analitična orodja, integracija z družabnimi omrežji, itd.

Po naših izkušnjah, se je tak pristop izkazal za dobrega, saj vam omogoča, da razvijate vaše spletno poslovanje v skladu z vašimi zmožnostmi in potrebami vaših kupcev. Ne nazadnje pa vodi do boljše in večje prodaje.

Prav tako pa je pomembno, da nadgrajujete funkcionalnosti glede na potrebe kupcev v spletni trgovini. Ni nujno, da bodo enake stvari delovale pri vas, če delujejo pri drugih. Zato je potrebno redno testiranje.

Izdelavo spletne trgovine ne smemo podcenjevat
Izdelavo spletne trgovine ne smemo podcenjevat

Na katera vprašanja si morate odgovoriti pred začetkom projekta spletna trgovina?

V kolikor ste pripravili strategijo spletne trgovine, je čas, da si odgovorite na osnovna vprašanja, ki bodo vam in vašemu izvajalcu v veliko pomoč pri definiranju projekta.

Seznam osnovnih vprašanj, si lahko preberete v nadaljevanju:

Ali bo to B2C ali B2B spletna trgovina?

Izbira med B2C (poslovanje s fizičnimi/ končnimi kupci) in B2B (poslovanje z drugimi podjetji) modelom spletne prodaje ima pomemben vpliv na zasnovo vaše spletne trgovine. B2C trgovine so običajno usmerjene v širši trg in ponujajo uporabniško izkušnjo, prilagojeno končnim potrošnikom. Na drugi strani pa B2B trgovine zahtevajo bolj prilagojene funkcionalnosti, kot so prilagodljivi ceniki glede na posamezno stranko, upravljanje večjih naročil in naprednejša integracija z drugimi poslovnimi sistemi. V nekaterih primerih pa potrebujete tako B2C in B2B trgovino. Bosta trgovini skupni ali ločeni?

Ali bo spletna trgovina večjezična?

Večjezičnost je ključna za trgovine, ki ciljajo na prisotnost na mednarodnih trgih. To ne pomeni le prevoda vsebine, ampak tudi prilagoditev valut, merskih enot, dostavnih stroškov in kulturnih značilnosti. Večjezična platforma lahko znatno poveča vaš doseg in lahko privabi stranke iz različnih regij. Dodatne jezikovne različice pa lahko bistveno povečajo tudi obseg dela, ki ga imate z upravljanjem spletne trgovine

Katere načine plačila boste ponudili?

Izbira načinov plačila mora odražati preference vaše ciljne publike. Poleg standardnih kreditnih kartic in PayPal-a, razmislite o lokalnih načinih plačila, ki so priljubljeni v ciljnih regijah. Prav tako je pomembno zagotoviti varno in zanesljivo okolje za izvedbo transakcije (to vam po navadi omogočijo kar implementirani plačilni centri).

Ali se spletna trgovina povezuje z ERP sistemom?

Integracija z ERP sistemom je ključna za avtomatizacijo in učinkovito upravljanje zalog, naročil, računovodstva in strank. To je še posebej pomembno za B2B trgovine, kjer je upravljanje z večjimi naročili in kompleksnimi transakcijami pogosto. Integracija z ERP sistemi je lahko tudi zahtevna, saj po navadi uporabniki uporabljajo različne funkcionalnosti, zaradi česar skoraj je skoraj vsaka izmenjava unikatna in nestandardizirana.

Ali se spletna trgovina povezuje z dostavnimi službami?

Integracija z dostavnimi službami omogoča avtomatizacijo procesa dostave, od sledenja pošiljk do izračuna stroškov dostave in tiskanja nalepk. To je ključno za zagotavljanje natančnih in pravočasnih informacij strankam ter za optimizacijo logističnih procesov. Na začetku spletne prodaje pa se je potrebno vprašati, ali je to najpomembnejša funkcionalnost, ki jo potrebujemo. Vsekakor je smiselna pri večjem obsegu naročil.

Ali boste imeli modul za akcije? Kako napreden naj bo ta modul?

Moduli za akcije so pomembni za privabljanje in ohranjanje strank. Napredni moduli omogočajo prilagajanje ponudb, uporabo promocijskih kod/ kuponov in avtomatizirano upravljanje popustov. Pravilno izvedene akcije lahko znatno povečajo prodajo in izboljšajo uporabniško izkušnjo.

Priporočamo vam, da začnete z osnovnimi oblikami popustov, kot so časovne akcije in kuponi, ko osvojite in prerastete njihove zmožnosti, implementirajte naprednejše oblike modulov za akcije.

Zaključek

Definiranje projekta spletne trgovine zahteva premišljeno načrtovanje in razumevanje ključnih elementov, ki vplivajo na njeno uspešnost. Odločitve o modelu trgovine, večjezičnosti, načinih plačila, integracijah z ERP sistemi in dostavnimi službami ter razvoju modulov za akcije so temeljni za izgradnjo učinkovite in uspešne spletne trgovine.

Vsekakor pa je pred tem potrebno imeti pripravljeno ustrezno strategijo spletne trgovine. Na ta način boste natančno vedeli, na kaj vse morate biti pripravljeni in kako definirati projekt spletne trgovine.

S pravilnim pristopom in upoštevanjem vseh ključnih elementov lahko ustvarite spletno trgovino, ki ne samo da izpolnjuje pričakovanja vaših strank, ampak jih tudi presega, rezultat česar bo večja spletna prodaja.