Novice

Prenova spletne strani brez izgube uvrstitve na strani rezultatov iskanja

Prenova spletne strani brez izgube uvrstitve na strani rezultatov iskanja

Kaj morate preveriti pred objavo nove spletne strani?

Četrtek, 22. december 2022
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

Prenova spletne strani je eden najpomembnejših korakov, ki ga storite za vaše poslovanje. S prenovo spletne strani lahko veliko pridobite: 

  • Boljša uporabniška izkušnja
  • Večja stopnja konverzije
  • Boljši rezultati na strani iskanja
  • Itd.

Teh rezultatov pa ni možno doseči preprosto. Za dosego dobrega rezultata potrebujete uigrano ekipo, ki bo poskrbela za kvalitetno oblikovanje in izdelavo spletne strani. Na ta način tudi zmanjšate tveganja.

Eno največjih tveganj, ki se lahko zgodi s prenovo spletne strani, je izguba uvrstitve na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Ker se dobro zavedamo tveganja, boste v nadaljevanju našli nasvete, ki vam bodo v pomoč, da ob prenovi spletne strani ne le ohranite, pač pa izboljšate vaše rezultate na strani iskanja spletnega iskalnika.

Ključne ugotovitve

  • Prenova spletne strani je en od najpomembnejših korakov v poslovanju
  • Za zmanjševanje tveganja se prenove spletne strani lotite skupaj z uigrano ekipo
  • Kontrolni SEO seznam za prenovo spletne strani:
    • Analiza trenutne spletne strani
    • Ohranjanje vsebine in podstrani, ki dosegajo dobre rezultate
    • Sodelovanje s strokovnjaki z izkušnjami tehnične SEO optimizacije
    • Določitev SEO ciljev
    • Optimizacija vsebine
    • Priprava preusmeritev
    • Struktura spletne strani
    • Optimizacija hitrosti
    • Zemljevid spletne strani

1. Analizirajte vašo trenutno spletno stran

Pred prenovo spletne strani je zelo pomembno, da naredite analizo vaše obstoječe spletne strani. Obvezno preverite vaše trenutne pozicije na strani rezultatov spletnega iskalnika in druge dejavnike, ki skupaj tvorijo ključne kazalnike uspeha:

  • Število unikatnih obiskovalcev
  • Število konverzij
  • Povprečni čas na strani
  • Odstotek odboja
  • Povprečno število ogledov strani
  • Prodaja – v primeru spletne trgovine
  • Itd.

Ti podatki vam bodo v pomoč pri primerjavi rezultatov prej in potem. Na ta način boste lahko preverili uspešnost prenove.

2. Ohranite vsebine in podstrani, ki dosegajo dobre rezultate

Ohranjanje vsebine in podstrani, ki dosegajo dobre rezultate, je dejansko nadaljevanje nasveta pod točko 2. Ta vsebina je zlata vredna, zato je pomembno, da jo ohranite. V kolikor jo boste spreminjali ali jo celo umaknili, si lahko naredite veliko škodo, ki jo boste težko popravili.

3. Koordinacija prenove s SEO ekipo

V kolikor se prenove spletne strani še niste nikdar lotili, ali pa ste se je lotili in bili pri tem neuspešni, vam svetujemo, da se pri prenovi spletne strani posvetujte s SEO strokovnjakom. V Kabiju se pred vsako prenovo spletne strani s stranko pogovorimo o željah in začrtamo cilje. Na podlagi tega se nato lotimo same prenove spletne strani.

Pri prenovi spletne strani je obvezno, da ima agencija oz. podjetje, ki vam izvaja prenovo, izkušnje s tehnično SEO optimizacijo. Kontrolni seznam tehnične SEO optimizacije najdete v eni izmed preteklih objav. Oblikovno lepa stran vam ne bo nič pomagala, če ne bo tehnično optimizirana.

4. Določite dosegljive cilje v SEO optimizaciji

Po analizi vsebine je potrebno določiti cilje SEO optimizacije spletne strani, ki jih želite doseči s samo prenovo.

Primer ciljev:

  • Izboljšanje uvrstitev na strani rezultatov iskanja določenih ključnih besed za 20%
  • Povečanje števila unikatnih obiskovalcev
  • Povečanje števila obiskovalcev iz socialnih omrežjih
  • Itd.

5. Optimizacija vsebine spletne strani

Vsaka podstran mora ciljati na eno ali dve ključni besedi, na katere želite doseči dobre rezultate na strani iskanja spletnega iskalnika. Za samo SEO optimizacijo je vsebina ključna! Brez kvalitetne vsebine lahko pozabite na dobre rezultate.

Vsebino za vsako podstran je potrebno skrbno pripraviti. Priprava vsebine naj se začne z raziskavo in pripravo ključnih besed

Zatem je potrebno pripraviti vsebino, ki sledi smernicam on-site SEO optimizacije.

6. Priprava seznama povezav za preusmeritev

Ob prenovah spletne strani se pogosto zgodi, da se vsebina, ki je bila prej na eni povezavi, sedaj zaradi reogranzacije prikaže na drugi povezavi. Poleg tega se lahko določena vsebina tudi ukine, ali pa jo nadomesti druga. V vseh naštetih primerih je potrebno poskrbeti za t.i. trajne preusmeritve (“301 redirects”).

Najlažja pot je, da iz stare strani naredite seznam vseh preusmeritev in jih nato primerjate s povezavami na prenovljeni spletni strani. V kolikor prihaja do odstopanj med eno in drugo, je potrebno pripraviti seznam preusmeritev. S preusmeritvijo poskrbimo, da bodo uporabniki še vedno prišli na pravo podstran, kljub temu, da bodo kliknili na staro povezavo. Hkrati spletnim iskalnikom povemo, da je preusmeritev trajna, tako da popravijo povezavo v zadetkih iskanja.

7. Priprava strukture spletne strani

Sedaj, ko ste pripravili vsebino, se je potrebno lotiti priprave strukture spletne strani. Struktura spletne strani pomeni, kako je organizirana vaša spletna stran: kje se pojavi določena vsebina in kateri so elementi v meniju.

Priprava same strukture naj bo sistematična in naj bo narejena na podlagi vsebine.

8. Optimizacija hitrosti spletne strani

Hitrost odpiranja spletne strani je zelo pomembna, saj je en izmed najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na samo uporabniško izkušnjo. Poleg tega sama hitrost ni pomembna samo zaradi uporabniške izkušnje, pač pa tudi zaradi uvrstitve na strani rezultatov spletnega iskalnika. Hitrost je en izmed potrjenih dejavnikov, ki vplivajo na dobro uvrstitev vaše spletne strani.

Preberite si članek Kaj lahko naredite za hitrejše odpiranje spletne strani, kjer boste našli nasvete za izboljšanje hitrosti vaše spletne strani.

9. Priprava novega zemljevida strani

Zemljevid strani (sitemap po angleško) je v pomoč spletnim iskalnikom pri raziskovanju vsebine na vaši spletni strani. Če se je struktura strani ob prenovi spremenila, je zelo pomembno, da pripravite nov zemljevid spletne strani, da se bodo spletni iskalniki kar se da hitro prilagodili na spremembe na vaši spletni strani.

Za zaključek

Prenova spletne strani vam lahko prinese res ogromno pozitivnega, če se je le lotite pravilno in sistematično. Zgornji seznam nasvetov naj vam bo v pomoč pri naslednji prenovi spletne strani.

Seveda pa vam pri vašem naslednjem projektu pomagamo tudi mi. Če si želite sodelovanja z uigrano ekipo, ki ima obilico izkušenj, uspešno izpeljanih projektov in ki sledijo vsem novodobnim trendom v oblikovanju in izdelavi spletnih strani, vas vabimo, da začnemo vaš prihodnji projekt skupaj.