Novice

Kako se lotiti raziskave ključnih besed?

Kako se lotiti raziskave ključnih besed?

Četrtek, 29. september 2022
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

Ključne besede so eden izmed temeljev SEO optimizacije spletnih strani. Zato je to ena izmed najpomembnejših nalog, na katero se morate pripraviti. Izbira ključnih besed ni enostavna, saj za vsako ključne besedo, ki ima potencial za dober doseg, obstaja ključna besede, ki nima potenciala. Zato bodite izjemno pozorni pri ustvarjanju vsebine za spletno stran, da v njo vključite prave ključne besede. Ker se zavedamo, da je priprava vsebine in izbira ključnih besed izjemno zahtevna naloga, smo v tem članku pripravili nekaj nasvetov za raziskavo ključnih besed. Predno pa se lotimo nasvetov, se moramo spoznati z osnovami.

Kaj je raziskava ključnih besed?

Raziskava ključnih besed pomeni poiskati ključne besede, ki jih uporabniki pogosto iščejo in vpisujejo v spletne iskalnike. Te besede nam povedo, kaj ljudje potrebujejo, kar je ključna informacija za imetnike spletnih strani. S to informacijo lahko prilagodimo vsebino spletne strani tako, da ustreza pričakovanjem iskalcev. Rezultat uspešne raziskave ključnih besed je povečan promet oziroma obisk spletne strani. Ravno zato smo ključne besede že v uvodu poimenovali kot temelj SEO optimizacije spletnih strani.

Kako začeti?

Raziskava ključnih besed mora biti v skladu z vašimi cilji, ki jih imate s spletno stranjo in s SEO optimizacijo spletne strani. V kolikor že imate spletno stran, morate pred raziskavo narediti pregled spletne strani in oceniti njene prednosti ter slabosti.

Kako zahtevna bo raziskava ključnih besed je odvisno od:

Verjetno najpomembnejša stvar, ki jo morate vzeti v obzir pri raziskavi ključnih besed, je namen iskanja uporabnika. Bolj kot boste razumeli namen uporabnika, boljše, predvsem pa primernejše ključne besede boste našli, s katerimi boste zadovoljili namen iskanja uporabnika.

Raziskavo ključnih besed lahko razdelimo na tri korake:

  • Izbira čim več ključnih besed, ki jih lahko najdete
  • Filtriranje ključnih besed – izognite se ključnim besedam, ki so nerelevantne ali prezahtevne za implementacijo
  • Naredite seznam preostalih ključnih besed po pomembnosti, ki jih boste implementirali v vsebino spletne strani

Naredite seznam začetnih ključnih besed

Seznam začetnih ključnih besed pomeni, da pripravite seznam čim več ključnih besed, ki se navezujejo na vaš posel, storitev ali izdelek. To so po navadi besede, na katere želite biti visoko uvrščeni na strani rezultatov spletnih iskalnikov. Ko boste našli nekaj začetnih ključnih besed, lahko uporabite različna SEO orodja, ki vam bodo ponudila dodatne ključne besede, ki jih lahko uporabite.

Začetne ključne besede najlažje najdete tako, da začnete sami iskati podjetja, storitve ali izdelke, ki najbolj opisujejo vaš posel. Na ta način lahko hitro najdete relevantne ključne besede, ki bodo dober začetek za raziskavo ključnih besed.

Pomagajte si s SEO in marketinškimi orodji

Pri raziskavi ključnih besed si lahko pomagate tudi z različnimi SEO in marketinškimi orodji. Nekatera med njimi so celo brezplačna in jih lahko uporabite takoj. Spodaj boste našli seznam SEO orodij, ki vam bodo v pomoč pri raziskavi ključnih besed:

  • Google Ads Keyword Planner – v kolikor uporabljate storitev Google oglaševanje, potem verjetno poznate orodje Google Ads Keyword Planner - Načrtovalnik ključnih besed. Za tiste, ki ga ne poznate, pa je to orodje, ki vam predlaga ključne besede. Vi vpišete ključno besedo in pokazal vam bo to ključno besedo in še vrsto drugih sorodnih ključnih besed. Poleg tega vam pokaže še pogostost iskanja te ključne besede in ocenjen strošek na klik (CPC) za oglaševanje,
  • Google Search Console – za razliko od Načrtovalnika besed vam Google Search Console pokaže, na katere ključne besede se že sedaj uvrščate. Poleg tega dobite informacijo o klikih na posamezno ključno besedo, prikazih, razmerju med številom klikov in prikazov ter povprečni položaj na strani rezultatov spletnega iskalnika,
  • Google Trends – to orodje nam pokaže trend iskanja glede na časovno obdobje za želeno ključno besedo. Na ta način lahko ugotovite, ali se razlikuje količina iskanja glede na časovno obdobje. Slabost orodja je, da je za slovenski jezik slabše razvit in vam bo prišel prav predvsem za iskanje trendov ključnih besed v angleškem jeziku.

Filtrirajte izbrane ključne besede

Niso vse ključne besede, ki jih najdete, dobre. Zato je ključno, da naredite dobro filtracijo izbranih ključnih besed. Tako boste ločili seme od plevela. Za pomoč lahko uporabite naslednje filtre:

  • Dolžina ključne besede - krajša kot je ključna beseda, težje se je za njo uvrščati visoko na strani rezultatov spletnega iskalnika, manjša bo konverzija. Ravno nasprotno pa je z daljšimi ključnimi besedami (s 3, 4 ali več besedami). Daljša kot je, večja je verjetnost, da se boste za njo visoko uvrščali na strani rezultatov spletnega iskalnika. Težava pa je, da so daljše ključne besede po navadi manj iskane. Jih pa uporabniki pogosto uporabijo za namen nakupa ali konverzije.
  • Pogostost iskanja – ključne besede, ki prinesejo veliko prometa (ki so pogosto iskane), za njih po navadi vlada večja konkurenca in težje se je prebiti v ospredje.
  • Nerelevantne ključne besede – nerelevantne ključne besede so vse tiste ključne besede, ki nimajo neposredne povezave z vašim poslom ali dejavnostjo. Npr. ključne besede z lokacijo, kjer niste prisotni ali blagovne znamke, ki jih nimate v vašem asortimanu.

Določite pomembnost ključnim besedam

Segmentacija ključnih besed po pomembnosti je način, ki vam bo pomagal pri ustvarjanju vsebine za spletno stran. Splošna merila za segmentacijo po pomembnosti so namen iskanja, pogostost iskanja in konkurenca. Na podlagi teh izluščite ključne besede, ki bodo imele največji potencial za dobro uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Ustvarite zemljevid ključnih besed

Zemljevid ključnih besed pomeni, da razdelite ključne besede glede na kategorizacijo, ki jo ustvarite na spletni strani. To je zelo pomemben proces, ker s tem poskrbite za celotno strukturo spletne strani. Vsaka podstran oz. kategorija naj vsebuje po eno ključno besedo. S to podstranjo boste konkurirali na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Na tak način preprečite kanibalizacijo ključnih besed, saj se izognete konkuriranju več podstrani za posamezno ključno besedo.

Za zaključek

Raziskava ključnih besed je pomembna in zahtevna naloga, če želite ustvariti kvalitetno vsebino za uporabnike in za dobro uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika. Dobra izbira ključnih besed, ki so smiselno vkomponirane v vsebino spletne strani, vam bo zagotovo v veliko pomoč pri dobri uvrstitvi.