Novice

On-site SEO optimizacija

On-site SEO optimizacija

Ponedeljek, 29. marec 2021
Posodobljeno: Sreda, 15. marec 2023

Večina ljudi ima predstavo, da je on-site SEO optimizacija preprosta, da dodate nekaj ključnih besed v vsebino in da je ta zgodba zaključena. Resnica pa je povsem drugačna. Kljub temu, da so ključne besede še vedno del SEO optimizacije, je njihova pomembnost manjša, kot je bila v preteklosti. 

Čeprav je on-site SEO optimizacija manj neposredna, kot je včasih bila, je še vedno najenostavnejši del SEO optimizacije spletne strani. Je skoraj edina stvar, ki jo vi kot urednik oz. administrator spletne strani, upravljate popolnoma samostojno s pomočjo CMS administracije spletne strani, brez tehničnega znanja.

Kaj je on-site SEO optimizacija?

On-site SEO optimizacija je del SEO optimizacije,  s katero optimiziramo spletno stran za boljše uvrščanje na strani rezultatov iskanja. Vključuje vidno vsebino na spletni strani (teksti, grafike, slike, itd.) in HTML izvorni kodi. Vse to lahko urejate s pomočjo CMS administracije spletne strani. On-site optimizacija ni tehnična SEO optimizacija, tehnično SEO optimizacijo se naredi v procesu izdelave spletne strani.

Kaj je on-site SEO optimizacija?
Kaj je on-site SEO optimizacija?

Zakaj je pomembna on-site SEO optimizacija?

Spletni iskalniki, kot npr. Google, pregledujejo vsebino na vaši spletni strani in se na podlagi nje odločijo, če je lahko vaša spletna stran relevantna za prikaz na strani rezultatov za določen iskalni niz.

Včasih je veljalo, da če se je ključna beseda na spletni strani ujemala z iskalnim nizom, potem je bila velika verjetnost, da se bo vaša spletna stran uvrščala visoko na strani rezultatov iskanja. Danes temu več ni tako.

Googlova misija je, da iskalcem ponudi najprimernejše rezultate, glede na iskani niz. Ključne besede zato niso več edini pogoj, bolj pomemben je namen iskanja. To je razlog, zakaj iskalec išče določeno stvar.

O namenu iskanja smo pisali že v eni izmed preteklih objav.

V kolikor ne boste imeli primerne oz. relevantne vsebine na strani, se vaša spletna stran žal ne bo uvrščala visoko na strani rezultatov iskanja spletnega iskalnika.

Še predno začnete razmišljati, kam v vsebino dodati ključne besede, morate ustvariti vsebino, ki bo relevantna in ki jo bo Google dodal v svoj indeks za razvrščanje spletne strani.

Pri pripravi vsebine na spletni strani je pomembno slediti naslednjim predlogom:

  1. Pripravite primerno vsebino
  2. Pripravite temeljito vsebino/ predstavitev
  3. Pripravite unikatno vsebino
  4. Pripravite razumljivo vsebino

1. Pripravite primerno vsebino

Primerna vsebina pomeni relevantna vsebina za temo, storitev, izdelek, itd. To je eden izmed ključnih delov on-site SEO optimizacije, saj je potrebno vsebino pripraviti tako, da se bo ujemalo z namenom iskanja uporabnika. Kako pripraviti vsebino, ki bo v skladu z namenom iskanja si preberite v članku SEO vodnik po namenu iskanja.

2. Pripravite temeljito predstavitev

Dober začetek je, če se vsebina na strani široko ujema z namenom iskanja, vendar je to v redkih primerih dovolj. Za dobro uvrstitev (to govorimo o 1. strani v iskalniku Google) se mora vsebina na spletni strani v celoti ujemati z namenom iskanja. To pomeni, da je potrebno temo podrobno predstaviti in zadovoljiti uporabnika, ki obišče vašo spletno stran.

Temeljita predstavitev pomeni, da temo dobro razčlenite na več različnih podsekcij. To lahko storite z različnimi podnaslovi, predstavitvijo sorodnih tem, itd. Bolj kot boste podrobni, več primerjav, ko boste dali, bolj bo vaša predstavitev temeljita in hkrati relevantna.

3. Pripravite unikatno vsebino

Zelo pomembno je, da je vaša vsebina unikatna, da predstavite nekaj novega. V kolikor tega ne boste naredili, bo vaša spletna stran le ena izmed mnogih, saj boste bili preveč podobni ostalim. Biti unikaten ni nujno težko, vsako podjetje ima svoje značilnosti, način dela, razmišljanja, itd. Včasih je dovolj, da imate boljše grafike ali fotografije.

4. Pripravite razumljivo vsebino

Ne glede na to, da se vaša vsebina 100% ujema z namenom iskanja in da je zelo podrobna ter unikatna, v kolikor ni jasno predstavljena, je ne bo nihče prebral. Zato priporočamo, da za boljšo razumljivost vsebine uporabljate naslednje:

  • Uporabite alineje za naštevanje
  • Uporabite opisne podnaslove, razdeljene po hierarhiji
  • Uporabljajte grafike ali fotografije, da razbijete monotonost
  • Uporabljajte preprosto razumljive besede
  • Uporabljajte paragrafe
  • Uporabljate večji font, za lažjo berljivost
  • Pišite tako kot mislite, saj boste ustvarili zanimivejši ton v obliki pogovora/ razlage

Imejte na umu, da želite poenostaviti iskanje uporabniku, da čim hitreje najde, kar išče.

Kot smo že napisali v uvodu, je on-site optimizacija najlažji del SEO optimizacije, saj lahko nanjo neposredno vplivate. To je tudi osnova za tehnično in off-site optimizacijo.

Priporočam, da si za optimizacijo nove spletne strani preberete: SEO optimizacija nove spletne strani