Novice

Osnove tehnične SEO optimizacije

Osnove tehnične SEO optimizacije

Ponedeljek, 18. marec 2024

Tehnična SEO optimizacija je ključna sestavina celovite strategije SEO optimizacije spletnih strani, ki se osredotoča na izboljšanje vidnosti in dostopnosti spletne strani za spletne iskalnike in njihove algoritme. Za lastnike spletnih strani je razumevanje osnov tehničnega SEO bistvenega pomena, ki jim bo pomagala pri doseganju želenih ciljev v obliki visoke uvrstitve na strani rezultatov spletnega iskanja.

V tem članku bomo predstavili osnove tehnične SEO optimizacije, ki vam bodo v pomoč pri celovitem razumevanju SEO optimizacije spletnih strani.

Kaj je tehnična SEO optimizacija?

Tehnična SEO optimizacija zajema nabor ukrepov, ki so namenjeni optimizaciji infrastrukture spletne strani. Glavni cilj tehnične SEO optimizacije je omogočiti iskalnikom, kot je Google, lažje brskanje, razumevanje in indeksiranje vsebine na vaši spletni strani.

Tehnična SEO optimizacija se ne osredotoča na vsebino, temveč na to, kako je izdelana spletna stran in kako učinkovito lahko iskalniki dostopajo do njene vsebine. Ključni elementi tehnične SEO optimizacije so:

  • Hitrost nalaganja spletne strani
  • Varnost spletne strani
  • Prilagojenost mobilnim napravam
  • Struktura podatkov
  • Zemljevid strani / sitemap
  • Itd.

Cilj tehnične SEO optimizacije je zagotoviti, da je spletna stran izdelana tako, da je tehnično zmožna doseči najboljšo možno uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika, ne da bi pri tem posegali v vsebino spletne strani.

Tehnična SEO optimizacija
Tehnična SEO optimizacija

Razlike med tehnično in on-site SEO optimizacijo

On-site SEO optimizacija se osredotoča na optimizacijo vsebinskih elementov na sami spletni strani, da bi izboljšali njeno uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika in privabili relevantne obiskovalce. To vključuje optimizacijo vsebine, uporabo ključnih besed, META oznak (naslovi, opisi), uporabo ustreznih naslovov (H1, H2, itd.), izboljšanje uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostne in relevantne vsebine, ki bo zanimiva za ciljne obiskovalce.

Glavne razlike

  • Fokus: tehnična SEO optimizacija se osredotoča na infrastrukturo spletne strani in njeno tehnično optimizacijo, da bi izboljšali indeksiranje s strani spletnih iskalnikov. On-site SEO se osredotoča na optimizacijo vsebine in elementov na spletni strani, da bi izboljšali relevantnost in uporabniško izkušnjo za ciljne obiskovalce.
  • Cilj: cilj tehničnega SEO je zagotoviti, da iskalniki lahko učinkovito dostopajo, razumejo in indeksirajo spletno stran. On-site SEO si prizadeva izboljšati vidnost in uvrstitev spletne strani z izboljšanjem kakovosti in relevantnosti njene vsebine.
  • Elementi: tehnični SEO vključuje elemente, kot so hitrost strani, varnost, mobilna odzivnost in strukturirani podatki. On-site SEO vključuje vsebinske elemente, kot so ključne besede, meta oznake, struktura naslovov in kakovost vsebine.

Čeprav sta tehnični SEO in on-site SEO različna v svojih pristopih, sta oba potrebna za zagotovitev visokih uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika. Vsako uspešno strategijo SEO optimizacije sestavljata tako tehnična, kot tudi on-site SEO optimizacija.

Tabela razlik - Tehnični in on-site SEO

Kategorija Tehnična SEO optimizacija On-site SEO
Fokus Infrastruktura spletne strani Vsebina in ostali vsebinski elementi spletne strani
Cilji Omogočiti iskalnikom lažje brskanje, razumevanje in indeksiranje spletne strani Izboljšati relevantnost in kakovost vsebine, da se poveča vidnost ter izboljša privlačnost za obiskovalce
Elementi Hitrost nalaganja strani, mobilna odzivnost, HTTPS, zemljevid strani, kanonične oznake Ključne besede, meta oznake, naslovi (H1, H2), kakovost in relevantnost vsebine
Namen Tehnična optimizacija za izboljšanje indeksiranja in brskanja Optimizacija vsebine za izboljšanje uvrstitve v iskalnikih in uporabniške izkušnje
Kdo ureja? Razvijalci spletne strani Uporabnik s pomočjo CMS sistema

Osnovni parametri tehnične SEO optimizacije

Spodaj boste našli naštete osnovne parametre tehnične SEO optimizacije. Priporočamo vam, da vsakega od njih preverite na vaši spletni strani.

Hitrost nalaganja spletne strani

Hitrost nalaganja spletne strani je izjemno pomemben faktor, saj neposredno vpliva na več dejavnikov, kot sta uporabniška izkušnja in posledično na uvrstitev spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika. Strani, ki se nalagajo počasi, pogosto doživljajo višje stopnje obiskovalcev, ki stran zapustijo brez, da bi obiskale kakšno drugo podstran ali opravilo katero drugo konverzijo (bounce rate / engagement rate). To seveda negativno vpliva na sam rezultat spletne strani.

Prilagojenost mobilnim napravam

Z vedno večjim številom uporabnikov, ki dostopajo do interneta prek mobilnih naprav, je ključnega pomena, da je vaša spletna stran prilagojena za uporabo na mobilnih telefonih. Strokovni termin za to je responsive oz. po slovensko odzivni dizajn / oblika spletne strani. To pomeni, da se spletna stran samodejno prilagaja različnim velikostim zaslonov in zagotavlja odlično uporabniško izkušnjo ne glede na napravo, s katero uporabnik dostopa do nje.

Uporabnost na mobilnih napravah je postala še bolj pomembna z Googlovim prehodom na prioritetno mobilno indeksiranje. To pomeni, da Google daje prednost pri indeksaciji in ocenjevanju spletne strani na podlagi njihove uspešnosti in uporabniške izkušnje na mobilnih napravah, kar poudarja potrebo po prilagajanju in nenehni optimizaciji mobilne različice spletne strani.

Hierarhija URL-jev

Strukturirani in logični URL-ji olajšajo iskalnikom razumevanje strukture vaše spletne strani in lažje indeksiranje vsebine. Dobro zasnovana hierarhija URL-jev prispeva k boljši organiziranosti vsebine in izboljšuje navigacijo za uporabnike.

Strukturirani podatki

Strukturirani podatki omogočajo iskalnikom, da bolje razumejo vsebino, ki se nahaja na vaši spletni strani. Z uporabo sheme označevanja lahko izpostavite ključne informacije, kot so novice, izdelki, ocene in dogodki, kar lahko izboljša vidnost vaših rezultatov iskanja.

Strukturirani podatki so izjemno pomembni za nov način iskanja in spremembo Googlovega algoritma.

Varnost spletne strani

Varnost spletne strani je postala ključni dejavnik pri uvrščanju na strani rezultatov spletnega iskalnika. S tem, ko vaša spletna stran uporablja varnosti protokol HTTPS, ne samo da ščiti podatke vaših uporabnikov, temveč tudi izboljša zaupanje in varnost, kar je eden izmed najpomembnejših znakov za spletne iskalnike.

Zemljevid strani

Zemljevid strani oz. tehnični izraz sitemap.xml pomaga iskalnikom, kot je Google, razumeti strukturo vaše spletne strani. Prav tako pa mu pomaga, da hitreje in učinkoviteje indeksira vsebino na vaši spletni strani. S pomočjo zemljevida strani lahko iskalnikom sporočite, katere strani na vašem spletnem mestu so pomembne in kako pogosto se posodabljajo, kar lahko pozitivno vpliva na vaš rezultat na strani iskanja.

Kanonične oznake

Kanonične oznake (oz. canonical tags) so uporabljene zato, da spletnemu iskalniku povemo, katero vsebino naj indeksira. To je še posebej uporabno pri preprečevanju podvojene vsebine. Včasih se namreč zgodi, da je določena spletna vsebina dosegljiva na več različnih URL-jih. To seveda ni dobra praksa. Zato je pomembno uporabiti kanonične oznake, ki spletnemu iskalniku povejo, katero stran naj uporabi.

Datoteka robots.txt

Z datoteko robots.txt nadzorujemo dostop spletnih robotov do določenih delov spletne strani. Pravilna konfiguracija robots.txt je ključna, saj zagotavlja, da iskalniki ne indeksirajo občutljivih ali nepomembnih strani, kar bi lahko negativno vplivalo na samo uvrstitev spletne strani. Poleg tega je pomembno redno preverjati, ali so vse pomembne strani vaše spletne strani dostopne in indeksirane.

301 preusmeritve

301 preusmeritve so trajne preusmeritve, ki prenašajo večino avtoritete (link juice) na novo lokacijo / podstran. Uporabljajo se, ko spletna stran ali stran znotraj spletnega mesta spremeni svojo lokacijo in so bistvene za ohranjanje trenutnih uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Za zaključek

Tehnična SEO optimizacija je pomemben del vaše celotne SEO strategije, zato je pomembno, da redno merite njeno uspešnost. Za lažjo pomoč smo za vas pripravili kontrolni seznam za preverjanje uspešnosti tehnične SEO optimizacije.

Ne pozabite, da je tehnična SEO optimizacija neprestano spreminjajoče se področje, zato je pomembno, da ste na tekočem z najnovejšimi trendi in posodobitvami algoritmov iskalnikov. Vlaganje časa in virov v tehnično optimizacijo vaše spletne strani ni samo naložba v vašo spletno prisotnost, temveč tudi v vašo uspešnost na spletu v prihodnosti.