Novice

Razlika med protokoloma HTTP vs. HTTPS

Razlika med protokoloma HTTP vs. HTTPS?

Ponedeljek, 20. junij 2022

HTTP – Hyptertext Transfer Protocol je poznana kot metoda za prenos informacij na spletu. Prva različica HTTP ja bila predstavljena že leta 1989. Pet let kasneje, se je pojavila nadgrajena bolj varna različica protokola, ki se imenuje HTTPS. Večina spletnih brskalnikov (Google Chrome in Mozzila Firefox) ima v osnovi nastavljeno, da dajejo prednost pri prikazu spletne strani s HTTPS protokolom. Če vaša stran nima HTTPS protokola vas spletni brskalnik na to opozori na več načinov, najbolj moteč je seveda ta, kjer se morate strinjati s tveganjem, da si želite ogledati stran, ki ni varna.

Če še ne poznate razlike med protokoloma HTTP in HTTPS ste prišli na pravi naslov. V nadaljevanju boste spoznali razliko med obema in kakšen vpliv imata na vašo spletno stran.

Kaj je razlika med protokoloma HTTP in HTTPS?

Ko vtipkate URL naslov v orodno vrstico spletnega brskalnika, boste videli, da obstajata dva načina prikaza:

  • http://www.spletnastranhttp.domena
  • https://www.spletnastranhttps.domena

Označen tekst v zgornjih primerih ponazarja protokol s katerim spletni brskalnik komunicira s spletnim strežnikom, kjer gostuje spletna stran. Razlika med primeroma je samo v črki S: HTTP in HTTPS.

Črka S v protokolu HTTPS pomeni varno. To je tudi glavna razlika med protokoloma. HTTPS protokol je varna različica protokola HTTP.

Kaj je HTTP?

HTTP protokol so pravila, ki določajo prenos informacij iz spletnega strežnika na splet. Ko obiščete spletno stran, bo brskalnik poslal zahtevo za prikaz strani na spletni strežnik, kjer gostuje spletna stran. V primeru, da je zahteva uspešna, se vam prikaže spletna stran. Nasprotno, če je zahteva neuspešna, vam bo brskalnik prikazal sporočilo o težavi.

Kaj je HTTPS?

HTTPS oz. Hypertext Transfer Protocol Secure. Razlika med HTTP in HTTPS je zelo preprosta. HTTPS je nadgrajen protokol, ki je bolj varen, saj poskrbi, da je komunikacija med strežnikom in spletno stranjo kriptirana in posledično bolj varna.

Razlika v varnosti

Kot že napisano HTTPS poskrbi za kriptirano povezavo med prenosom informacij med strežnikom in spletno stranjo. Na drugi strani pa HTTP ne uporablja kriptirane povezave, kar predstavlja nevarnost dostop do informacij s strani hekerjev.

HTTPS uporablja SSL (secure socket layer) certifikat in TLS (transfer layer security) protokol, ki omogočata varnost informacij:

Primer razlike med HTTP in HTTPS
Primer razlike med HTTP in HTTPS

Zakaj uporabljati HTTPS?

1. Zaupanje obiskovalcev

Obiskovalci spletnih strani so zelo občutljivi na varnost svojih podatkov. Da vam zaupajo svoje podatke ali mail, jih morate prepričati s svojo verodostojnostjo. Varna povezava na vaši spletni strani je vsekakor eden izmed prvih znakov, ki bodo obiskovalcu dali vedeti, da skrbite za varnost uporabnikov na spletni strani. Še posebej to velja za strani, kjer se nahajajo spletni obrazci ali pa je možen nakup spletni nakup – spletne trgovine.

2. Izboljša učinkovitost SEO optimizacije

HTTPS pozitivno vpliva na samo SEO optimizacijo spletne strani. Največji iskalnik Google je izpostavil varno povezavo, kot enega izmed dejavnikov, ki vpliva na razvrščanje spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika. Poleg tega se že na strani rezultatov prikaže podatek, ali je spletna stran varna ali ne:

Primer varne povezave na strani rezultatov spletnega iskalnika
Primer varne povezave na strani rezultatov spletnega iskalnika

3. Pospešene mobilne strani – AMP

HTTPS omogoča, da ustvarite pospešene mobilne strani – AMP accelerated mobile pages. Pospešene mobilne strani so priporočilo Googla, da ustvarite ultra hitro spletno stran (ki se dobesedno odpre v trenutku), ki ima zelo pozitiven učinek na uporabniško izkušnjo. Samo spletne strani, ki imajo HTTPS omogočajo, da jih nadgradite v pospešene mobilne strani.

Za zaključek

HTTPS protokol je v zadnjih letih postal standard pri izdelavi spletnih strani in na splošno na spletu, zato je izjemno pomembo, da ga imate na vaši spletni strani. V kolikor tega še nimate, vam na pomoč priskočimo mi.