Novice

Kako ustvariti optimiziran URL naslov?

Kako ustvariti optimiziran URL naslov?

Vodič o SEO optimizaciji URL naslova

Ponedeljek, 1. junij 2020
Posodobljeno: Petek, 17. marec 2023

URL naslovi so pomemben del SEO optimizacije, saj pomagajo iskalnikom in obiskovalcem razumeti, kaj se nahaja na vaši spletni strani. V tem vodiču bomo predstavili najboljše prakse za SEO optimizacijo URL naslovov, kot so uporaba ključnih besed, optimizacija dolžine, uporaba naslovne oznake in prijazni URL-ji. Poleg tega bomo predstavili tudi hierarhijo URL-jev, strukturo spletne strani, URL parametre, dinamične URL-je in druge pomembne vidike SEO optimizacije URL naslovov. Sledite našim nasvetom in izboljšajte svojo SEO strategijo z optimalno strukturo URL-jev, da boste dosegli boljše pozicije na iskalnikih in privabili več obiskovalcev na vašo spletno stran.

O velikem vplivu optimiziranih url naslovih na uvrščanje spletne strani v spletnih iskalnikih, ni vredno izgubljati veliko besed. Že v smernicah največjega iskalnika Google, lahko najdete opis, zakaj je to pomembno.

Dobra novica za vse nas je, da optimizacija URL naslovov ni znanost in jo lahko enostavno urejate že preko CMS-ja spletne strani (več o CMS administraciji najdete tukaj). URL naslov naj na kratko opiše vašo spletno stran in bo v veliki večini že dovolj dober za SEO optimizacijo spletne strani.

V nadaljevanju vam bomo predstavili proces, kako narediti dober in optimiziran URL naslov, ki ga je vredno upoštevati na vaši obstoječi spletni strani ali pa pri izdelavi spletne strani.

Kaj je URL naslov?

URL naslov je dejansko spletni naslov spletne strani na svetovnem spletu. Je dejanski identifikator za vsako stvar na spletu – spletna stran, slika, glasbene datoteke, videi, itd. URL nam dejansko prikaže podatke, ki jih najdemo na tem naslovu.

Kako je sestavljen URL naslov?

URL naslov je sestavljen iz več delov:

kako-je-sestavlje-url-naslov

  1. Protokol
  2. Poddomena
  3. Ime domene
  4. Domena
  5. Kategorija
  6. Naslov

Za SEO optimizacije sta najpomembnejša kategorija in pa naslov. Poleg tega jih morate izbrati vsakič, ko ustvarjate novo vsebino v CMS-ju spletne strani.

Predno izberete primeren URL naslov, morate najprej narediti raziskavo ključnih besed. Brez raziskave ključnih besed vam ustvarjanje URL naslovov ne priporočamo.

Proces izbire URL naslova

Naslov spletne strani

Naslov spletne strani je pogosto že dovolj dober tudi za optimiziran URL naslov. Ni pa to vedno tako.

Umaknite posebne znake

Verjetno niste opazili na spletnih straneh znake kot so zaklepaji () ali pa oglati zaklepaji []? To pa zato, ker so to t.i. “"nevarni znaki”, ki ne sodijo v URL naslov. Poleg tega priporočamo, da se v URL naslovih izogibate pikam . vejicam, podpičjem;. Izognite se vsemu, kar ni črka.

Umaknite številke

URL naslovi so unikatni, kar pomeni, da če spremenimo samo en znak, to pomeni, da je URL povsem nov. Npr. če dodate v URL naslov številko in jo potem zamenjate, stran ne bo več dosegljiva na URL-ju s staro številko, to lahko povzroči padec v uvrstitvi, saj uporabnik pride na stran, ki ne obstaja. Rešitev je, da se naredi t.i. redirect povezavo iz starega na novi URL.

Umaknite nepotrebne besede

Uporabite samo besede tiste besede, ki opisujejo spletno stran. Ne uporabljajte odvečnih besed in pridevnikov, s katerimi poveste enako, kot s ključnimi besedami. Pogosto se dolgi URL-ji v rezultatih spletnih iskalnikov ne izkažejo.

Uporabite le ključne besede

Uporabite le ključne besede. Enako kot pri prejšnji točki, izogibajte se predolgih URL naslovov. Boljša taktika je, da uporabite preproste URL naslove. 

Pišite z malimi črkami

Večina spletnih strežnikov tretira enako velike in male črke v URL naslovih. Ni pa to vedno tako. Tehnično gledano, vse kar piše v nadaljevanju domene, je občutljivo na velike in male črke. 

Najboljša praksa je, da vedno uporabite male črke v URL naslovih na vaši spletni strani. 

Uporabite vezaj med presledki

URL naslovi ne smejo biti s presledki. Spletni brskalniki napišejo presledke z znaki “%20”. 

Da se temu izognete priporočamo, da namesto presledkov uporabite -. Druga možnost je tudi podčrta_, vendar vam vseeno priporočamo uporabo vezaja -. 

V Kabi CMS-ju lahko URL naslove z vezajem med presledki naredite samodejno.

Tudi Googlovo uradno priporočilo je, da se uporabi vezaj namesto podčrte _.