Novice

Najboljše prakse oblikovanja in izdelave spletnih strani v letu 2021

Najboljše prakse oblikovanja in izdelave spletnih strani v letu 2021

Četrtek, 22. julij 2021

Imeti spletno stran v letu 2021 je za vsako podjetje skoraj nekaj samoumevnega. V kolikor podjetja nima spletne strani v današnjem času je to slabo za samo podjetje, saj jih potencialni kupci ne najdejo. Poleg tega pa dejstvo, da podjetje nima spletne strnai, negativno vpliva na zaupanje kupca.

Izdelava spletne strani je relativno enostavna, vendar pa to ne pomeni, da bo spletna stran učinkovita. Vaša spletna je vaše okno v svet in je dostopna 24 ur na dan vsak dan. Obiskovalec vaše spletne strani si hitro ustvari mnenje o vas, na podlagi vaše spletne strani, zato se je vredno potruditi in vlagati v razvoj spletne strani.

Samo spletno stran si lahko predstavljate kot izložbo vaše trgovine, restavracije, itd. V kolikor je izložba zanimiva bo privabila obiskovalce. V kolikor izložba ni zanimiva, potem po vsej verjetnosti ne bo privabila obiskovalcev. Ko je obiskovalec v vaši trgovini/ restavraciji, mu morate ponuditi dobro ponudbo (beri vsebino), ki bo obiskovalca pritegnila, da se bo pri vas zadržal. Povsem enak princip velja za spletno stran. Spletna stran mora biti privlačna na prvi pogled in imeti mora kvalitetno vsebino. Vsebina je tista, zaradi katere se bodo obiskovalci vračali.

Za vas smo pripravili nekaj najboljših praks, ki jih je vredno upoštevati pri oblikovanju in izdelavi spletne strani.

1. Dosledno “brandiranje”

“Brandiranje“ je v zadnjih letih postalo izjemno pomembno, saj na ta način promovirate vašo podjetje kot zaupanja vredno in kakovostno. 

Logotip, barvne sheme, ikonografija, stil vsebine, prodajnih nagovorov. Itd., mora biti nenehoma dosledno. Vse to je potrebno upoštevati na vaši spletni strani.

2. Jasni nagovori na akcijo

Nagovori na akcijo oz. CTA (call to action), je eden izmed najpomembnjših elementov na strani, saj želite z njim vzpodbuditi obiskovalca, da opravi akcijo. Uspešne nagovore na akcijo krasi predvsem to, da so za uporabnika kristalno jasni in točno vedo, kaj je potrebno storiti. Poleg tega pa morajo biti postavljeni na dobrem ter mestu na spletni strani in izstopati od ostale vsebine (barve, oblika, itd.).

3. Navigacija spletne strani

Vaša spletna stran lahko uporabniku ponudi enostavno rešitev za kompleksno težavo. Da uporabnik najde takšne informacije pa ne sme porabiti veliko časa. Zato je pomembno, da ima spletna stran jasno in razumljivo navigacijo.

Predlogi za izboljšanje navigacije:

  • Jasen besednjak: učinkovitejše je uporabiti enostavne izraze, kot na primer O nas, Storitve, Kontakt, Novice, itd. V kolikor boste uporabili žargone se prepričajte, da so le ti vašim obiskovalcem jasni, ker drugače lahko to negativno vpliva na njihovo uporabniško izkušnjo
  • Prilagodite vašo navigacijo glede na vsebino: V kolikor imate malo vsebine, naj bo navigacija temu prilagojena. Enako velja, če imate veliko vsebine, v tem primeru boste morali razmisliti o več nivojski navigacijski strukturi
  • Navigacija v obliki kazala (ang. Breadcrumbs):Kazalo nam pomaga pri lociranju kjer na stani se nahajamo. Prav tako pa uporabniku omogočijo, da se hitro vrnejo na prejšnje korake. Kazalo priporočamo pri spletnih straneh in spletnih trgovinah, ki imajo veliko vsebine

4. Enostavna oblika spletne strani

Oblikovanje enostavne spletne strani (kot si želi glavnina naročnikov) je izjemno zahteven proces. Oblika strani je stvar osebne preference in pri tem je nemogoče ugoditi vsem. Zato pa je pomembno, da sledimo določenim konceptom poenostavitve spletne strani: 

  • Elemente na spletni strani oblikujemo glede na hierarhijo pomembnosti. Pomembnejši elementi so izpostavljeni napram manj pomembnim
  • Izogibamo se uporabi preveč različnih barvnih odtenkov
  • Prazen bel prostor učinkovito izkoristimo, saj je vsebina na strani z njegovo pomočjo lažje berljiva.
Kakšna je vaša zgodba?
Kakšna je vaša zgodba? Avtor: Photo by Etienne Girardet on Unsplash

5, Predstavite vašo zgodbo

Ljudje drug drugemu najpogosteje razlagamo določene stvari s pomočjo zgodb. In čisto vsi imamo radi dobre zgodbe. Najboljše zgodbe so tiste, ki se nas čustveno dotaknejo.

Na podoben način lahko predstavite vaše storitve, produkte ali rešitve s pomočjo zgodbe. Tako bo obiskovalcem strani bolj jasno, s čim se ukvarjate in kako jim lahko pomagate.

6. Vizualne podobe

Ali ste kdaj poizkusili majhnemu otroku predstaviti zgodbo? Običajno je pripoved brez vizualne podobe, v obliki slike ali videa, veliko manj zanimiva, kot z njimi. Podobno se obnašajo uporabniki spleta in obiskovalci vaše spletne strani:

  • Hitro izgubijo pozornost
  • Nizka toleranca do dolgih vsebin
  • Radi imajo dobre vizualne elemente, zaradi katerih bodo dlje časa na strani

7. Mobile-first pristop

O  mobile first pristopu smo že veliko pisali, zato bomo tukaj navedli samo določena dejstva. Več kot polovico uporabnikov spleta gleda spletne strani preko mobilnih naprav, zato je pomembno, da je vaša spletna stran izdelano tako, da je prilagojena za mobilne naprave.

8. Delo na SEO optimizaciji spletne strani

V kolikor boste delali upoštevali najboljše prakse SEO optimizacije spletne strani, večja bo verjetnost za boljšo uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika

O optimizaciji spletne strani smo za vas pripravili kar nekaj koristnih nasvetov:

Zaključne misli

V tem članku najdete veliko koristnih informacij, ki jih lahko upoštevate pri oblikovanju in izdelavi spletne strani. Glavna stvar, ki si jo morate zapomniti pa je, da spletna stran sama od sebe ne bo nikoli uspela. Srečali smo se že z veliko primeri, ko smo izdelali spletno stran, jo objavili pa je uporabniki niso več uporabljali. Spletna stran je lahko vredna samo toliko, kolikor boste v njo vlagali. Večji so vložki, večja je možnost za uspeh. Pri tem pa ne pozabite, da je pot do dobre spletne strani maraton in ne sprint.

Trendi v oblikovanju in izdelavi spletnih strani v letu 2023