Novice

Kako začeti z učenjem SEO optimizacije?

Kako začeti z učenjem SEO optimizacije?

Vodič za začetnike

Četrtek, 29. april 2021
Posodobljeno: Petek, 17. marec 2023

Če se želite naučiti SEO optimizacije, vam ponujamo vodič, ki vam bo pomagal pri začetku. Razkrivamo ključne vidike SEO-ja, kot so ključne besede, on-page in off-page optimizacija, backlinki, analiza konkurence in Google Analytics. Pokazali vam bomo, kako uporabljati orodja za iskanje ključnih besed in spremljanje analitike ter kako izboljšati svojo vsebino in HTML oznake. Poleg tega boste izvedeli, kako optimizirati svojo URL strukturo in meta opise za boljše rezultate iskanja. Naš vodič vam bo zagotovil dobro osnovo za nadaljnje učenje in izvajanje SEO-ja za vašo spletno stran.

SEO optimizacija je izjemno pomemben del izdelave spletnih strani, vzdrževanja spletnih strani in na splošno poslovanja na spletu. Samo učenje je dokaj enostavno, saj na spletu obstaja ogromno informacij in virov, iz katerih se lahko veliko naučite. Problem pri sami SEO optimizaciji pa je pri razumevanju vseh teh informacij in različnih taktik.

Za vas smo pripravili kratek vodič, kako začeti z učenjem SEO optimizacije, ki upamo, da vam bo v pomoč.

Testirajte različne SEO taktike na spletni strani

Če se želite naučiti SEO optimizacijo, morate imeti spletno stran, na kateri lahko preizkušate različne SEO taktike. V kolikor nimate spletne strani, boste morali izdelati spletno stran, saj brez praktičnega dela, ne boste nikoli osvojili SEO optimizacije spletnih strani.

Šele, ko imate spletno stran, lahko začnete z učenjem SEO optimizacije. Zaželeno je, da imate na spletni strani vsebino, o kateri imate veliko znanja, saj boste lahko na ta način imeli veliko vsebine, ki so potencialno zanimive za obiskovalce. Ne priporočamo, da se pri SEO optimizaciji osredotočate samo na teorije, ne izvedete pa praktičnega dela. Veliko teorije, ki jo najdete na različnih portalih na spletu, je že zastarela ali pa spremenjena in ne bodo imele enakega vpliva na uvrstitev vaše spletne strani.

Ko boste z vašo spletno stranjo prišli na vidna mesta, na strani rezultatov iskalnika, bo to dokaz, da je vaša SEO taktika uspešna.

Najdite dober vir informacij

Težava s SEO optimizacijo ni premalo informacij, ampak prav nasprotno. Za temo SEO optimizacije je ogromno informacij, glavni izziv je, da znate ločiti med dobrimi in slabimi.

Prava umetnost je, da iz vsega izluščite prave informacije, ki vam bodo pomagale. Veliko nasvetov je kontradiktornih, nekateri pravijo da je ena metoda v redu, drugi da ni, itd. Komu sedaj verjeti?

Glavni vir za SEO je Google in njegove smernice. Le te se relevantne in delujejo. Drugo so ljudje in podjetja, ki se dobro uvrščajo na konkurenčne ključne besede in so s svojimi SEO taktikami dosegli uspeh.

Realizirajte svoj načrt

Zelo pomembno je, da realizirate vaš SEO načrt. V kolikor vaših taktik in boste preverili v praksi, ne boste nikoli prišli do želenih rezultatov. Več boste aktivni, več boste testirali, boljše boste razumeli taktike in hitreje boste ugotovili, katere taktike so boljše in učinkovitejše. Pri tem je najboljše slediti naslednjemu akcijskemu načrtu:

  • Ustvarite dobro vsebino, ki jo bodo uporabniki iskali
  • Pripravite spletno stran
  • Poskrbite za dobro promocijo vsebine

Tehnična SEO optimizacija

Tehnična SEO optimizacija se nanaša na tisti del SEO optimizacije, za katero poskrbijo razvijalci že pri izdelavi spletne strani, kot npr.: struktura strani, struktura URL povezav varnost, optimizacija za mobilne naprave, hitrost strani, itd. Seveda se lahko tehnična optimizacija naredi tudi naknadno. Vedeti morate, da se tehnologije hitro spreminjajo, kakor tudi trendi v SEO optimizaciji, zato poskrbite za redno osveževanje in vzdrževanje vaše spletne strani.

Za tehnično optimizacijo posrkbijo razvijalci spletnih strani
Za tehnično optimizacijo posrkbijo razvijalci spletnih strani Avtor: Photo by Markus Spiske on Unsplash

Raziskava ključnih besed

Ključne besede so osnova za pripravo vsebine. Zato je pomembo, da naredite raziskavo ključnih besed, ki imajo veliko prometa in ki si relevantne za vašo branžo oz. vaš posel. Ko izberete ključne besede pa se morate lotiti vsebine, okoli ključnih besed.

Po našem mnenju je vsebina najpomembnejši del in temelj SEO optimizacije. Še tako dobra tehnična SEO optimizacija vam ne bo pomagala popolnoma nič, če ne boste imeli dobre vsebine. Več o pomembnosti vsebine na spletnih straneh najdete tukaj.

Za raziskavo ključnih besed lahko na spletu najdete veliko orodij. Za slovenski jezik vam priporočamo, da raziskavo opravite kar sami.

On-site SEO optimizacija

Večina ljudi ima predstavo, da je on-site SEO optimizacija preprosta, da dodate nekaj ključnih besed v vsebino in da je ta zgodba zaključena. Resnica pa je povsem drugačna. Kljub temu, da so ključne besede še vedno del SEO optimizacije, je njihova pomembnost manjša, kot je bila v preteklosti.  

Čeprav je on-site SEO optimizacija manj neposredna, kot je včasih bila, je še vedno najenostavnejši del SEO optimizacije spletne strani. Je skoraj edina stvar, ki jo vi kot urednik oz. administrator spletne strani, upravljate popolnoma samostojno s pomočjo CMS administracije spletne strani, brez tehničnega znanja.

Off-site SEO optimizacija

Vsebina na vaši spletni strani je samo ena od zadev, ki jo iskalnik Google upošteva pri razvrščanju vaše spletne strani. Drug pomemben dejavnik pa je, kako je vaša vsebina povezana z ostalimi spletnimi stranmi. Zaželeno je, da je vsebina na vaši spletni strani povezana preko povezav z ostalimi spletnimi stranmi in socialnimi omrežji. Poleg tega je zelo pomembno, da imajo zunanje spletne strani ustvarjene povezave na vašo spletno stran. Na ta način boste pridobili na avtoriteti vaše spletne strani. Večja prioriteta pomeni večjo možnost za boljšo uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Grajenje povezav

Grajenje povezav je nadaljevanje teme off-site SEO optimizacije, vendar je sama po sebi zelo pomembna in si zasluži, da jo predstavimo. Kadarkoli dobite povezavo iz drugih spletnih strani na vašo spletno stran, je v očeh spletnega iskalnika Google to enako, kot da bi nekdo glasoval za vašo spletno stran. Več kot imate zunanjih povezav, boljše bo. Vendar pa ne pozabite, v kolikor imate povezave iz spletnih strani, ki so slabo uvrščane ali celo umaknjene s strani Googla, lahko to negativno vpliva na vašo uvrstitev.

Spremljate vaše rezultate

SEO je zelo specifičen. To pomeni, da nekaj, kar deluje na eni spletni strani še ne pomeni, da bo delovalo na drugi spletni strani. Zato je pomembno, da spremljate vaše rezultate s pomočjo statističnih orodij, kot sta Google Analytics in Matomo ter Google Search Console. Noben od omenjenih orodij vam ne bo točno povedal, da je vaš SEO dober, boste pa lahko to ugotovili po posrednih dejavnikih, kot je npr. hitrost vaše spletne strani ali povečan obisk, itd.

Google Analytics je pomembno orodje za spremljanje učnika SEO optimizacije
Google Analytics je pomembno orodje za spremljanje učnika SEO optimizacije Avtor: Photo by Edho Pratama on Unsplash

Zaključne misli

Učenje SEO optimizacije je lahko enostavno, če veste kje začeti. Upamo, da vam je naš vodič prihranil nekaj časa in da ste razjasnili določene dvome o SEO optimizaciji spletnih strani.