Novice

Mobilna SEO optimizacija

Mobilna SEO optimizacija

Vse kar morate vedeti o mobilni SEO optimizaciji

Nedelja, 17. oktober 2021
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

V zadnjih letih so se iskalne navadne uporabnikov močno spremenile. Glavna sprememba je bila sprememba primarne naprave (računalnik --> mobilni telefon), preko katere dostopamo do spletnega iskalnika. Rezultat tega je, da velika večina uporabnikov za iskanje uporabi mobilni telefon.

Temu so se prilagodili tudi spletni iskalniki. Iskalnik Google je za ta namen spremenil tudi indeksacijo spletnih strani (pregled spletne strani). Google zato uporablja t.i. prioritetno mobilno indeksiranje spletnih strani. 70% spletnih strani je tako pregledano z mobilnim indeksiranjem, namesto namiznim indeksiranjem.

Zato je pomembno, da je vaša spletna stran izdelano tako, da je prilagojena mobilnim napravam. V kolikor ni, se vaša spletna stran ne bo uvrščala visoko na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Kaj je mobilna SEO optimizacija?

Mobilna SEO optimizacija pomeni optimizacijo spletne strani za uporabnike, ki za iskanje spletne strani uporabljajo mobilne naprave – pametne telefone in tablične računalnike.

Glavni cilje mobilne SEO optimizacije je, da uporabnikom ponudite odlično uporabniško izkušnjo z vašo spletno stranjo ne glede na velikost zaslona, operacijski sistem, ki ga uporabljajo ali hitrosti internetne povezave.

Zakaj je pomembna mobilna SEO optimizacija?

Za večino uporabnikov je uporaba mobilnega telefona najlažji način pregledovanja aktualnih novic in dogodkov. Da pa bo jasno, zakaj je mobilna SEO optimizacija pomembna pa smo vam pripravili naslednje točke:

Mobilno iskanje je prehitelo namizno iskanje

Več kot polovica vsega iskanja na spletu, je narejeno preko mobilnih naprav. Ta trend se bo s povečevanjem uporabe mobilnih telefonov samo še nadaljeval.

Za vse upravljalce spletnih strani je to pomemben podatek, saj mora biti vaša spletna stran prilagojena za mobilne naprave. Če le-ta ne bo prilagojena, bodo uporabniki hitro zapustili vašo spletno stran in bodo rajši obiskali spletno stran, kjer bodo dobili želene informacije v primerni obliki. Spletni iskalniki tudi spremljajo vedenje uporabnikov in v kolikor ti hitro zapustijo vašo stran, vas bodo lahko zaradi tega “kaznovali” z nižjo uvrstitvijo na strani rezultatov iskanja.

Google spreminja indeksacijo spletnih strani

Kot smo napisali že v uvodu, Google uporablja za indeksacijo spletnih strani prioritetno mobilno indeksiranje spletnih strani. Njihov cilj je, da bodo uporabljali 100% mobilno indeksiranje spletnih strani v naslednjih nekaj letih (trenutno uporabljajo prioritetno mobilno indeksiranje za 70% spletnih strani). Da si boste lažje predstavljali, kaj to v praksi pomeni, smo za vas pripravili praktični primer:

Primer prioritetnega mobilnega indeksiranja

Google za pregledovanje spletnih strani uporablja t.i. robote, ki nenehoma pregledujejo splet. Njihova glavna naloga je, da iščejo nove strani in pregledujejo obstoječe. Pri namiznem indeksiranju spletnih strani so ti roboti preverjali spletno stran na namiznem računalniku. Danes pa spletno stran pregledujejo na mobilnem telefonu. To pomeni, da roboti preverjajo ali je spletna stran izdelana tako, da je primerna za mobilne naprave in če se vsebina na strani prilagaja zaslonu uporabnika. Google daje pri razvrščanju spletnih strani prednost tistim stranem, ki so optimizirane za mobilne naprave.

Kakšno mobilno konfiguracijo izbrati pri izdelavi spletne strani?

Pri izdelavi spletne strani se je potrebno odločiti katero mobilno konfiguracijo spletne strani izbrati. Google ponuja tri različice mobilne konfiguracije:

  • Responsive/ odzivni dizajn
  • Dinamično serviranje
  • Mobilna stran

Responsive/ odzivni dizajn

Responsive oz. odzivni dizajn pomeni, da se spletna stran prilagodi glede na zaslon uporabnika. Za izdelavo spletne strani se uporabi enak HTML tako za namizno različico spletne strani. Odzivni dizajn je najboljša rešitev za prilagajanja spletne strani mobilnim napravam in jo priporoča tudi Google.

Dinamično serviranje

Dinamično serviranje je drugi način prilagajanja spletne strani mobilnim napravam. Pri dinamičnem serviranju se spremeni HTML za mobilno različico spletne strani, URL strani pa ostane enak.

Prilagajanje mobilne različice spletne strani po metodi dinamičnega serviranja ne priporočamo.

Ločena mobilna stran

Ločena mobilna stran pomeni, da je mobilna stran ločena od navadne spletne strani. Mobilni uporabniki za to stran uporabljajo tudi drugačen URL naslov – m.domena.si. Mobilna spletna stran ima po navadi manj vsebine kot namizna spletna stran. Poleg tega pa se je ta način izdelave spletne strani opustil in tudi ni priporočljiv.

Živimo v svetu, kjer večina uporabnikov obišče spletne strani preko mobilnih naprav, zato je prilagoditev spletne strani za mobilne naprave nujna. Prilagoditev spletne strani mobilnim napravam prinaša velike koristi v smislu mobilne SEO optimizacije, uporabniške izkušnje, boljše konverzije in boljše uvrstitve na strani rezultatov spletnega iskalnika. Če vaša spletna stran še ni prilagojena mobilnim napravam, je skrajni čas, da to spremenite.