Novice

30 let poslovanja podjetja Kabi

30 let poslovanja podjetja Kabi

Sreda, 17. avgust 2022

Podjetje Kabi d.o.o. je bilo ustanovljeno 1. julija 1992 v Ljubljani. Od takrat je minilo že 30 let. Za marsikatero podjetje to sicer ni velika številka, vendar je za podjetje, ki deluje v IT sektorju, pravi mejnik. Skozi celotno obdobje poslovanja nas je krasila inovativnost, zagnanost, predvsem pa veliko volje, saj so bili začetki težki.

Večinski lastnik podjetja se je leto prej navdušil nad BBS-i (Bulletin Board System, slovensko elektronska oglasna deska). Gre za programsko opremo in skupino računalnikov, ki omogočajo dostop do datotek in uporabo »konferenc«, podobnih novičarskim skupinam (USENET). Uporabniki so se povezovali z modemi, prebirali in zapisovali sporočila ter prenašali datoteke. BBSi so bili aktualni od leta 1980 do poznih devetdesetih, ko se je razširil svetovni splet. Zasvojenost z zmožnostjo elektronskih komunikacij in splet naključij, da je srečal osebo, ki je tehnološko obvladovala nove tehnologije, ter enostavni pogoji za odpiranje podjetij, so botrovali nastanku podjetja Kabi d.o.o.

Izpis iz sodnega/ poslovnega registra
Izpis iz sodnega/ poslovnega registra

Vizionarji, pionirji in entuziasti

Marsikdo tista leta sploh ni poznal interneta, kaj šele spletnih strani. Na sestanke in predstavitve smo zato hodili z računalnikom, monitorjem, tipkovnico, miško, modemom in več 10 metrov dolgim telefonskim kablom. Opreme je bilo tako veliko, da je bilo potrebno večkrat iti v avto in nazaj do pisarne, kjer je bil sestanek s potencialno stranko. Veliko podjetij je z velikim zanimanjem spremljalo naše prezentacije in večina jih je menila, da bo internet prišel prav v njihovem poslovanju šele čez nekaj let. Internet naj bi bil nekaj, kar uporablja par ljudi v akademski sferi. Malo jih je bilo, ki so v tem videli prihodnost.

Z večino tistih, s katerimi smo takrat začeli poslovanje, poslujemo še dandanes in na njih smo izjemno ponosni. Prvo pogodbo s stranko smo sklenili za 3.000 takratnih tolarjev (sedanjih dobrih 10 evrov).

Kljub izzivom z nerazumevanjem naših storitev in interneta smo verjeli v nas in naše rešitve. Tako smo že decembra leta 1994 objavili prvi slovenski spletni portal Si21. Kot zanimivost, Si21 je prvi slovenski spletni portal in ena prvih spletnih strani v Sloveniji (prva spletna stran je bila stran Inštituta Jožef Štefan). Si21 je novičarski portal, kjer so bile takrat objavljene aktualne novice, dogodki, TV sporedi in sporedi Ljubljanskih kinematografov. Spletni portal Si21 je aktiven še dandanes na naslovu www.si21.com.

Maja leta 1995 smo v sodelovanju z Rdečim Križem Slovenije pripravili prvo avkcijo / dražbo umetniških del preko spleta v Sloveniji. Dražba je potekla v prostorih hotel Slon in preko hkrati preko Interneta. Preko interneta so bile prodane kar tri slike (10% od celote prodanih slik).

Istega leta smo objavili tudi prvo spletno trgovino in v sodelovanju s podjetjem Hallo Pizza pričeli sprejemati naročila hrane prek interneta. Ker takrat stalne internetne povezave niso obstajale (oziroma so bile izjemno drage), smo jim spletna naročila pošiljali kar na telefaks.

Kot zanimivost, leta 1995 je Amazon objavil svojo spletno trgovino s prodajo knjig, ki je danes zrasla v enega največjih svetovnih trgovcev.

Oglejte si takratne članke in izgled spletni strani.

Kronologija

Vizija na eni strani in tehnološko znanje na drugi sta botrovala izpeljavi številnih v tistem času pionirskih in vizionarskih projektov.

1993

  • podjetje postavi na ABM BBS prvi slovenski elektronski telefonski imenik, ki je bil uporabnikom dosegljiv preko modema in računalnika.
  • avtomobilski katalog, kjer so uporabniki lahko po izbranih kriterijih iskali med avtomobilskimi znamkami in modeli avtomobilov.
  • organizirali smo tematska soočenja (klepetanje) s strokovnjaki z različnih področij: PID-i (certifikati), varna vožnja, ...

1994

  • izvedba soočenja kandidatov (Rupel, Gradišnik, Kreft, …) za ljubljanskega župana preko BBSa
  • decembra podjetje postavi prvi slovenski internetni portal - Si21 z dnevno svežimi kino in TV sporedi ter ostalimi uporabnimi informacijami

1995

1996

  • Postavitev avtomobilističnega portala (sedaj www.avto.info)
  • Postavitev prve spletne trgovine, Mladinska knjiga s cca 5 knjigami
  • Postavitev spletne prodajalne plošč REC REC
  • Naročanje dostave pizz preko interneta za podjetji Hallo Pizza in Pingvin
  • Naročanje dostave kitajske hrane preko interneta MrChin'njam
  • Organiziranje IRC soočenja strank pred državnozborskimi volitvami 1996
  • V sodelovanju z Rdečim križem Slovenije smo pripravili prvo avkcijo umetniških del v Sloveniji, ki je hkrati potekala v hotelu Slon in prek Interneta.

1997

1998 -

  • Razvoj lastnega CMS sistema. Kabijev CMS uporablja več sto slovenskih in tujih podjetij, tako, da je razvoj zagotovljen tudi v prihodnje.

2004

  • Razvoj CRM aplikacije za vodenje strank za podjetje Interflooring.
  • Postali smo Googlov partner za Google AdSense

2005

2010

2012 -

2014 -

2016

2017

2019

2020

2021

  • Razvoj API platforme, za povezovanje Kabi platforme z ostalimi sistemi

Pogled v prihodnost

Naš glavni cilj je, da postanemo eno izmed vodilnih podjetij na področju digitalizacijo poslovanja v regiji. Menimo, da je Kabi platforma izjemno učinkovito orodje, ki se lahko implementira v vsako podjetje, predvsem pa je ena redkih platform, ki podpira toliko različnih procesov in področij in jih hkrati združuje. Poleg tega je z razvojem API platforme postala odprta za povezovanje z zunanjimi aplikacijami, s čimer smo pridobili dodatno fleksibilnost.

Na področju večjih industrij, ki jih pokrivamo: avtomobilizem, nepremičnine, spletne trgovine, CRM sistem, itd., je cilj večje poslovanje s tujino, predvsem preboj v srednjo in zahodno Evropo.

Povzetek

Podjetje je na internetu začelo poslovati leta 1994, s prvimi začetki interneta v Sloveniji. Danes se v podjetju ukvarjamo z digitalizacijo poslovanja, oblikovanjem in izdelavo spletnih strani, razvojem spletnih aplikacij, izdelavo spletnih trgovin, prodajo in vzdrževanjem računalniške strojne in programske opreme, IT varnostnimi rešitvami.

V vsem času podjetje beleži konstantno rast in stabilnost poslovanja. Da je podjetje obstalo in se ves čas razvijalo, gre zahvala prepoznavanju, kam gre razvoj interneta, obvladovanju tehnologij, dobrim medsebojnim odnosom in zaupanju strank tako v rešitve, zaposlene, kakor tudi v storitve podjetja. Podjetje se je ves čas razvoja spopadalo - srečavalo z novimi izzivi, kar je botrovalo razvoju lastnih produktov - rešitev in zaposlenim dajalo vedno nove izzive, kar jih je poistovetilo s podjetjem, podjetju pa dalo kadrovsko in razvojno stabilnost.