Novice

Je vaša spletna trgovina pripravljena za praznične nakupe?

Je vaša spletna trgovina pripravljena za praznične nakupe?

Ponedeljek, 8. november 2021
Posodobljeno: Petek, 31. marec 2023

Vstopili smo v zadnjo četrtino leta in s koncem leta se bliža sezona obdarovanja in praznikov. Obetajo se gneče v prodajalnah in prometu pred nakupovalnimi središči. “Gneča” se obeta tudi v spletnih trgovinah, kjer je potrebno še pred sezono praznikov poskrbeti za optimizacijo spletne trgovine, da bo le ta delovala brezhibno na vrhuncu sezone spletne prodaje, ki se začne kmalu s t.i. Črnim petkom, ki bo letos potekal 26. novembra.

Zaradi vseh težav z dostavo, ki smo ji bili priča lansko leto, se bo letošnja sezona prazničnih nakupov pričela prej kot po navadi. Nekateri trgovci so že začeli s promocijskimi ponudbami. Da pa bo nakupna izkušnja kupcev v vaši spletni trgovini kar se da dobra, je potrebno poskrbeti za optimizirano delovanje vaše spletne trgovine, še posebej v času visokega obiska. V ta namen smo za vas pripravili nekaj nasvetov, s katerimi boste poskrbeli za brezhibno delovanje vaše spletne trgovine.

Poskrbite za hitrost spletne trgovine

Hitrost spletne trgovine je ključnega pomena in osnova uporabniške izkušnje. Počasna spletna trgovina vpliva na uporabnika, ki bo zaradi počasnosti zapustil spletno trgovine še predno opravi nakup.

Za samo hitrost trgovine poskrbite lahko že pri izdelavi spletne trgovine. Vaši razvijalci spletne trgovine naj poskrbijo za optimizacijo kode, kar pomeni, da se znebijo odvečnih podatkov ter kode, ki po nepotrebnem upočasnjuje vašo spletno trgovino. Najpomembnejše je, da redno izvajate pregled spletne trgovine in na podlagi pregleda optimizirate spletno trgovino.

Več nasvetov o hitrosti spletne trgovine najdete na naslednjih povezavah:

Osredotočite se na delovanje ne na dodatne funkcionalnosti

Velikokrat se zgodi, da upravljalci spletnih trgovin želijo dodati na spletno trgovino veliko različnih funkcionalnosti, da ponudijo obiskovalcem veliko dodatnih možnosti. Hitro se zgodi, da je teh funkcionalnosti preveč in da je njihov učinek nasproten od želenega, kar negativno vpliva na uspešnost spletne trgovine.

Vsem spletnim trgovcem priporočamo, da imajo urejene osnovne funkcionalnosti spletne trgovine. Tukaj imamo v mislih predvsem enostavni nakupni proces in jasno strukturo izdelkov, ki omogoča uporabnikom, da enostavno najdejo izdelke, ki jih iščejo.

Ponudite več različnih možnosti plačila

Različne možnosti plačil v spletni trgovini pozitivno vplivajo na uporabnika spletne trgovine. Kupci, ki pogosto kupujejo preko spleta, zelo pogosto uporabljajo za način plačila PayPal, saj menijo, da jim omogoča največjo varnost nakupa. Spet drugi nočejo vpisovati podatkov o kartici, zato jim je potrebno ponuditi možnost plačila tudi po predračunu (po možnosti s prikazom QR kode za plačilo) ali po povzetju (ob dostavi).

Vizualizirajte vaše izdelke

Več poudarka dajte vizualizaciji vaših izdelkov. Dobre fotografije izdelkov so osnova za dobro predstavitev izdelka. Obiskovalcu pa lahko ponudite še več, kot npr. 3D predstavitev izdelka, video predstavitev, ali pa video predstavitev delovanja.

Možnost prevzema izdelka v poslovalnici

Možnost prevzema izdelka v poslovalnici je privlačna izbira za vse tiste kupce, ki si želijo naročilo dobiti čimprej, ali pa prihraniti stroške poštnine. Poleg tega je to zelo dobra izbira za lokalne kupce.

Zgoraj opisani nasveti so osnova za optimiziranje spletne trgovine, ki pa jo je potrebno izvajati redno in ne samo pred praznični nakupi. Optimiziranje delovanja spletne trgovine je nujno, kot servis avtomobila, če želite, da vaša spletna trgovina dela dobro. Svetujemo vam, da pred vrhuncem leta pregledate vašo spletne trgovino in njeno delovanje. V kolikor ne veste kako to narediti, vam spletno trgovino pregledamo mi. Pri tem vam svetujemo, kaj lahko naredite takoj in kaj bi bilo dobro, da naredite kasneje.