Novice

Razlika med SEO in SEM

Razlika med SEO in SEM

Zakaj je to pomembno?

Ponedeljek, 3. februar 2020
Posodobljeno: Petek, 17. marec 2023

Razumevanje razlike med SEO in SEM je ključnega pomena za doseganje uspeha v digitalnem marketingu. SEO je osredotočen na optimizacijo spletnih strani za organsko iskanje, medtem ko SEM zajema širši nabor marketinških praks, vključno s plačanim iskanim oglaševanjem. V tem članku vam bomo predstavili glavne razlike med SEO in SEM ter vam pomagali ugotoviti, katera strategija je najbolj primerna za vaše podjetje.

Spletni iskalniki kot je npr. Google ima dve vrsti rezultatov iskanja in sicer: 

  • Organski rezultati
  • Plačani rezultati

Organski rezultati so tisti rezultati, katere Google smatra za najbolj relevantne glede na vpisane ključne besede. 

Plačani rezultati so tisti rezultati, ki jih podjetja plačajo Google-u, ko nekdo klikne na ta rezultat

Obisk na vaši spletni strani lahko tako povečate, da vlagate v organske rezultate oz. SEO optimizacijo spletnih strani ali pa v PPC (cena na klik oz. Pay per click) strategijo oz. Google oglaševanje

V tem članku bomo podrobneje pogledali, kako uporabiti SEO in PPC strategijo v SEM (search engine marketing) strategiji. 

Kaj je SEO?

SEO (serach engine optimization) oz. Optimizacija spletnih strani je metodo s katero optimiziramo vsebino na spletni strani, da se pojavlja visoko v rezultatih iskanja na spletnih iskalnikih. 

SEO optimizacijo spletnih strani lahko razdelimo na tri kategorije

Kaj je PPC?

PPC (cena na klic oz. ang. pay per click) je oblika oglaševanja, kjer podjetja plačajo za klik na povezavo na spletno stran, ki se pojavi v rezultatih iskanja spletnih iskalnikov. 

Primer oglasa v iskalniku Google:

Primer oglasa v iskalniku Google

Kaj je SEM?

SEM (marketing spletnih iskalnikov oz. serach engine marketing) je uporaba različnih postopkov, ki vključuje tudi strategiji SEO in PPC

Katero strategijo uporabiti SEO, PPC ali obe?

Glede na to kar vemo, lahko hitro pridemo do zaključka, da je SEO optimizacija spletnih strani bolj priročna, ker je organski obisk brezplačen, konstanten in pasiven. 

Vendar temu ni vedno tako. 

Včasih je najboljša strategija SEO optimizacija, drugič pa je boljša izbira strategija PPC. Obstaja še tretja različica in sicer uporaba obeh strategij hkrati. 

Spodaj najdete štiri različne načine uporabe strategij SEO in PPC, za maksimalno vidljivost in klike na spletnih iskalnikih: 

  1. Uporabite strategijo PPC za zelo konkurenčne ključne besede 
  2. Uporabite strategiji PPC in SEO za ključne besede, ki imajo veliko oglasov 
  3. Uporabite strategijo SEO za informacijske ključne besede 
  4. Uporabite strategiji SEO in PPC za monopoliziranje iskalnih rezultatov 

Pomembno je izbrati pravo strategijo

Strategija PPC za zelo konkurenčne ključne besede

Za določene ključne besede boste potrebovali leta, da se boste na njih visoko uvrščali. To velja predvsem za ključne besede, kjer so na prvih straneh rezultatov uveljavljene blagovne znamke. Pri takih ključnih besedah je najboljša rešitev, da investirate v oglaševanje (Google oglaševanje), saj boste na ta način najlažje konkurirali napram bolje uvrščenim konkurentom

Vendar to ne pomeni, da opustite SEO strategijo in se osredotočite samo na PPC.

Z dobro SEO optimizacijo spletne strani si boste znižali strošek klika na oglas, kar pomeni, da boste porabili manj denarja, za isto količino klikov na oglas. 

Strategiji PPC in SEO za ključne besede, ki imajo veliko oglasov

Dobičkonosne ključne besede so tiste besede, pri katerih bo največ oglaševalcev. To se bo odražalo tudi na višji ceni klika na oglas (CPC – cost per click oz. cena na klik). 

V tem primeru boste morali investirati tako v obe strategiji PPC in SEO, saj boste le na ta način dosegli maksimalni promet iz spletnih iskalnikov

Strategija SEO za informacijske ključne besede

Večina iskanja na spletnih iskalnikih je informacijskega. To pomeni, da ljudje želijo poiskati neko informacijo in ne želijo nekaj kupiti. 

Primer: Kako pripraviti proteinski napitek? 

Ljudje, ki iščejo zgoraj napisani iskalni niz, v veliki večini ne iščejo proteinskega napitka, ker ga verjetno že imajo, pač pa iščejo kako se ta napitek pripravi. 

Velikokrat je potrebno razmišljati bolj kreativno in do obiska na spletni strani priti po kakšni drugi poti in ne direktno na “prodajne” ključne besede. Pomembno je, da spremljate analitična orodja, s katerimi si boste lahko dobro pomagali in reagirali glede na rezultate. Velja pa si zapomniti - večina iskanja na spletu je informacijskega značaja.

Strategiji SEO in PPC za monopoliziranje iskalnih rezultatov

Plačani oglasi potiskajo navzdol organske rezultate iskanja. Prvi štirje rezultati iskanj so namreč plačljivi rezultati, šele nato se prikazujejo t.i. organski rezultati iskanja. 

Veliko podjetij si želi monopolizirati iskalne rezultate, to pomeni, da uporabljajo plačljive oglase (PPC strategija) tudi za ključne besede, na katere so prvi v organskih rezultatih iskanja

Zaključek

Marketing spletnih iskalnikov oz. SEM je neprekinjena borba med strategijama SEO in SEM. Glede na želen rezultat je odvisna uporaba ene, druge ali obeh strategij.