Novice

Zastarele taktike SEO optimizacije, ki se jim morate izogniti

Zastarele taktike SEO optimizacije, ki se jim morate izogniti

Sreda, 13. maj 2020
Posodobljeno: Petek, 17. marec 2023

Če želite, da vaša spletna stran doseže dobre pozicije na iskalnikih, se morate izogibati zastarelim taktikam SEO optimizacije. V tem članku bomo predstavili najbolj znane zastarele taktike, kot so preveč uporaba ključnih besed, skrita besedila, nakupovanje povezav in druge. Našli boste tudi opise, zakaj so te taktike zastarele in zakaj se jih morate izogibati.

Področje SEO optimizacije spletnih strani je še vedno dokaj eksperimentalno. Največ znanja, ki ga pridobimo je s prakso, s tem ko poizkušamo katere stvari delujejo in katere ne. Vsekakor se največ naučimo iz napak, ki jih naredimo. Velikokrat se še zgodi, da ko naredimo kaj dobrega, da se v vmesnem času spremeni algoritem, ki nas zopet postavi korak nazaj.

Danes si bomo pogledali nekaj zastarelih taktik SEO optimizacije, ki jih ne smete uporabljati, saj so se izkazale za neuporabne ali celo kaznovane s strani spletnih iskalnikov, česar si res ne želite.

Podstrani z eno ključno besedo

Pred leti, ko še niso bili algoritmi spletnih iskalnikov tako napredni, je vsaka ključna beseda, ki ste jo vpisali, vplivala na popolnoma drugačne rezultate iskanja. Tako, da če ste si želeli pridobiti na uvrstitvi za katerokoli temo, potem ste ustvarili podstran za vsako kombinacijo ključnih besed. Primer: Prodaja poslovnih prenosnikov, za ta namen ste potem ustvarili več podstrani z različnimi ključnimi besedami kot so: poslovni prenosniki, profesionalni prenosniki, pisarniški prenosnik, prenosnik za delo, itd.

Kako se temu izogniti?

Spletni iskalniki in njihovi algoritmi so pametnejši vsak dan, zato zgornja taktika ni več primerna, saj algoritmi prepoznajo, da se vse veže na eno temo in ne na ključno besedo. Zato priporočamo, da ustvarite podstran, ki obsega celotno temo in ne ključne besede. Na podstrani celotne teme, boste uporabili ciljane ključne besede, njihove izpeljanke, sinonime, itd., ki so povezane z iskalnim nizom. S pomočjo Kabi CMS-ja lahko sami izdelate podstran in njeno postavitev. Na ta način lahko obogatite podstran in si jo sestavite po vaših željah.

Pogostost ključnih besed

Ideja pri gostoti ključnih besed je, da mora biti na strani točno določen procent ključnih besed, s čimer bo spletni iskalnik razumel, kaj je na vaši strani. Včasih je veljalo, da naj bo 5% celotnega besedila na strani, sestavljenega iz ključnih besed. 

Kako se temu izogniti? 

Prevelika pogostost ključnih besed bo naredila več škode kot koristi. Spletni iskalniki so namreč že tako pametni, da bodo hitro prepoznali, kaj je na strani, če tudi ne boste pogosto uporabili ključnih besed. To je lahko razloga za kazen, ki jo dobite s strani spletnega iskalnika. 

Dolžina vsebine

V krogih SEO optimizacije velja neka dogma, da mora podstran vsebovati točno določeno število besed, ki mora biti na spletni strani, da bo ta imela možnost visokega uvrščanja. Nekaj let nazaj je bilo 1.000 besed, potem se je to povečalo na 2.000 besed, danes pa naj bi to bilo 1.500 besed. Nekatere študije so pokazale, da daljša vsebina priskrbi bistveno več povezav na strani, kot krajša vsebina.

Kakšna naj bo dolžina vsebine?

Pozabite na štetje besed in se osredotočite na temo o kateri pišete. Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo je, da pišete toliko, dokler ne izčrpate vsega, kar ste si želeli povedati o temi.

Ujemanje domene in ključne besede

Včasih so domene, ki so vključevale ključne besede, imele velik vpliv na uvrščanje spletne strani na rezultate v spletnih iskalnikih. V nekaterih primerih je bilo dovolj, da je ime domeno imelo vključeno ključno besedo, vsebina na spletni strani pa niti ni bila poveza z njo.

Ali je to še vedno pomembno?

Nič ni narobe, če imate ime domene enako kot ključno besedo, vendar to več nima vpliva na to, da se bo zaradi tega vaša spletna stran uvrščala višje od konkurence. Najpomembnejša je vsebina na vaši spletni strani. V kolikor bo vsebina dobra in relevantna, bo vaša spletna stran dosegla visoke uvrstitve v rezultatih iskanja spletnih iskalnikov.

Meta ključne besede v Kabi CMS-ju
Meta ključne besede v Kabi CMS-ju

Meta ključne besede

Meta ključne besede že nekaj časa ne vplivajo na uvrstitev vaše spletne strani.

Kaj storiti v tem primeru?

Edina pot, kako spletnim iskalnikom povedat, kaj je na vaši spletni strani je, da ustvarite kvalitetno vsebino, ki se bo ujemala z namenom iskanja. Ključne besede so pomembne, vendar ne več tako kot včasih, saj se je način iskanja spremenil.

Kako delati v prihodnje?

Pri SEO optimizaciji spletnih strani ni bližnjic in hitrih rezultatov. Če tudi vam na kratki rok uspe, z nekim trikom, vas lahko na dolgi rok to drago stane. Zato vam priporočamo da se držite osnov:

V kolikor želite, da skupaj najdemo načrt za vašo spletno stran in za boljšo uvrstitev, smo vam na voljo.