Novice

 Prihodnost spletne trgovine

Prihodnost spletne trgovine

Spletna trgovina je zmagovalec epidemije Covid-19

Torek, 7. julij 2020
Posodobljeno: Sreda, 8. marec 2023

Spletna trgovina je naredila revolucijo v maloprodaji. Pri Kabiju smo se z izdelavo spletnih trgovin začeli že leta 1995 (ja istega leta kot Amazon!), ko smo preko spleta prodajali Kitajsko hrano in pizze. Za večino je bilo to takrat velik tabu in spletna trgovina se še ni usidrala v naša razmišljanja. Sicer je bila ideja večini všeč, vendar se z njo takrat niso želeli ukvarjati.

Prevrtimo čas 25 let v prihodnost, marec 2020. V Sloveniji in svetu je bila razglašena pandemija Covid-19, ki je čez noč zaprla vse fizične trgovine in omejila gibanje vsem. Kar naenkrat se je celotna maloprodaja preusmerila na splet in spletno trgovino. Večina podjetij, ki je imela razvit ta kanal prodaje, je s pomočjo spletne trgovine kljubovala težkim razmeram, saj je imela odprt prodajalni kanal. V tem obdobju je prodaja preko spleta skokovito narasla (Amazon je beležil rekorde, njihove delnice so v zadnjem času zrasle za kar 56%, Jeff Bezos pa še povečal svoje premoženje). 

Z odprtjem fizičnih trgovin, se je spletna prodaja malo umirila, vendar lahko sklepamo, da bo v prihodnjih letih naraščala bistveno hitreje, kot smo to predvidevali. 

Zato je pomembno, da povečamo svojo prisotnost na svetovnem spletu in v spletni prodaji. Spletna trgovina je odličen prodajni kanal, s katerim lahko svoje izdelke predstavite bistveno večjemu številu ljudi, kot v fizični trgovini. Poleg tega je spletna trgovino “nonstop” odprta, s čimer dejansko nimate zaprtih vrat in obiskovalcem omogočate nakup kadarkoli to želijo.

Prihodnost spletne trgovine
Prihodnost spletne trgovine

Zakaj so trendi v spletni prodaji tako pomembni?

Spletna prodaja postaja vse bolj tekmovalna, saj je konkurence vsak dan več. Da ostanete pred konkurenco, morate ves čas spremljati in analizirati spletne trende. Zelo pomembno je, da imate pri tem partnerja, ki bo znal vaše želje uresničiti in jih izdelati na vaši spletni trgovini. V Kabiju vam poleg izdelave spletne trgovine tudi svetujemo, kako povečati prodajo na spletu in vam pomagamo pri marketingu.

Z uigrano ekipo in z analiziranjem trendov, bomo lahko le-te implementirali tudi v vašo spletno trgovino.

Trendi v spletni prodaji in spletni trgovini

Si želite vedeti, kateri trendi bodo oblikovali prihodnost spletne prodaje in spletne trgovine?

Rast spletne prodaje je neustavljiva

Spletna prodaja že od vsega začetka konstantno raste in za to obstaja dobra razlaga. Spletno nakupovanje je namreč ena izmed najpriljubljenejših dejavnosti, ki jih počnemo na spletu. Kljub naraščanju priljubljenosti spletnega nakupovanja pa je rast zelo odvisna od države oz. kraja. Projekcije napovedujejo, da bo spletna prodaja narasla iz 1,3 bilijona v letu 2014 na 4,5 bilijona v letu 2021. To so res ogromne številke in to samo v 7 letih. V to projekcijo pa še ni bila vključena pandemija, ki bo po vsej verjetnosti še dvignila te številke.

Prihodnost spletne trgovine po Covid-19

Zagotovo največji trend v spletni trgovini v letu 2020 je Covid-19. 

Kot smo omenili že v uvodu, vse več ljudi je zaradi zaprtih trgovin in omejitve gibanja čez noč spremenila svoje nakupovalne navade in so začeli kupovati na spletu. 

Strokovnjaki predvidevajo, da ne bo učinek koronavirusa samo kratkoročen, ampak da bo ostal tudi po pandemiji. To pa zato, ker se bodo ljudje navadili na udobje in priročnost, ki ga ponuja spletno nakupovanje. Poleg tega je spletno nakupovanje varno, tudi za naše zdravje, saj omogoča brezkontaktno plačilo. 

Analitiki pravijo, da bodo spletni prodajalci eni izmed največjih zaslužkarjev pandemije koronavirusa. Na žalost pa to tudi pomeni, da bo veliko fizičnih trgovin na žalost propadlo.

Prihodnost spletne trgovine po Covid-19
Prihodnost spletne trgovine po Covid-19

Mobilno nakupovanje narašča

Nakupovanje preko spleta z mobilnim telefonom narašča. Od leta 2016 za 15%. Analitiki pravijo, da bo do konca leta 2021 kar 73% spletnih nakupov opravljenih preko mobilnega telefona. Te številke enostavno ne moremo ignorirati. Zelo pomembno je, da je vaša spletna trgovina prilagojena za mobilne naprave in da na njih ustvarite dobro uporabniško izkušnjo.

Mobilno nakupovanje narašča
Mobilno nakupovanje narašča

Pripravite se na prihodnost spletne prodaje

Spletna prodaja in spletne trgovine se srečujejo s številnimi izzivi. Za lažje doseganje boljših rezultatov smo za vas pripravili seznam top trendov, ki vam bodo v pomoč pri vaši spletni prodaji.

Zaključne misli

Z napredkom v tehnologiji in s trenutnimi spremembami v nakupovalnih navadah potrošnikov, moramo biti zelo pozorni na trende v spletni prodaji in jih izkoristiti. Katerikoli trend boste želeli implementirati v vaše poslovanje, je pomembno, da ga implementirate z razlogom, da izboljšate nakupovalno izkušnjo na vaši spletni trgovini. To vam bo omogočilo gradnjo dolgoročnih odnosov z vašimi strankami. Če pri tem potrebujete pomoč, smo vam na voljo tudi mi.