Novice

Nasveti za uporabniško izkušnjo, ki jih morate poznati

Nasveti za uporabniško izkušnjo, ki jih morate poznati

Četrtek, 19. maj 2022
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Odkrijte ključne nasvete za izboljšanje uporabniške izkušnje na vaši spletni strani ali aplikaciji. Spoznajte pomembne koncepte, kot so enostavnost uporabe, interakcija z uporabniki, vizualna privlačnost, mobilna prijaznost in še več. Pridobite dragocene nasvete za izboljšanje učinkovitosti, prilagodljivosti in učljivosti svojega izdelka.

Strokovni nasveti za uporabniško izkušnjo so dragocen vir, ki ga lahko uporabite pri načrtovanju uporabniške izkušnje na vaši spletni strani. V Kabiju se z oblikovanjem in izdelavo spletnih strani in posledično uporabniške izkušnje ukvarjamo že več kot 28 let. Za nami je več kot 1.000 uspešno zaključenih projektov različnih obsegov in zahtevnosti, kjer smo uporabili različne rešitve za doseganje zastavljenih ciljev. Na podlagi tega smo pripravili nasvete za uporabniško izkušnjo, za katere menimo, da jih je potrebno poznati.

Ne glede na to, ali ste popolni novinci, ali stari mački oblikovanja uporabniške izkušnje, vam bodo spodnji nasveti v pomoč pri vaših naslednjih projektih.

1. Spoznajte vaše uporabnike

Pri oblikovanju spletne strani in posledično uporabniške izkušnje je zelo pomembno, da poznate, kako se vaši uporabniki obnašajo na spletni strani. Če želite pri tem biti uspešni, morate dobro preučiti spletno analitiko. Poleg tega je dobro, da dobite vidik uporabnika strani, saj boste na ta način razumeli način brskanja uporabnika na spletni strani.

Uporabnik je središče uporabniške izkušnje.

2. Poslušajte vaše uporabnike

Poslušanje uporabnikov je ena najpomembnejših sestavin dobre uporabniške izkušnje. Vedno si vzemite čas in poslušajte, kar vam želijo povedati vaši uporabniki in stranke. Pri tem pa se morate zavedati, da ima lahko vsak uporabnik povsem različne poglede od drugega. Nemogoče je, da boste ugodili vsem. Zato je pomembno, da poizkusite vse želje spraviti na isti imenovalec, oz. da upoštevate tiste stvari, ki se pojavljajo pri večini.

3. Uporabljajte orodja za vodenje projektov

Na posameznem projektu poteka ogromno komunikacije, tako znotraj ekipe, kot tudi z naročnikom. Včasih je zelo težko slediti vsemu. Zato je pomembno, da za vodenje projekta uporabite sistem za vodenje projektov. Z uporabo sistema za vodenje projektov povečate preglednost nad samim projektom, ker imate notri zavedene vse naloge, komunikacije, spremembe, itd. Posledično je uspešnost izvedbe projekta bistveno večja. V Kabiju za vodenje projektov uporabljamo naš lastni sistem Kabi Projekti.

Pregled opravil
Pregled opravil

4. Oglejte si primere dobre prakse

Priporočamo vam, da si redno ogledujte primere dobre prakse in na ta način boste dobili veliko idej. Poleg tega obstaja na spletu veliko virov in skupnosti, kjer različni uporabniki objavijo svoje primere, raziskave in rezultate.

5. Ne postavljajte čustev pred logiko

Velikokrat smo priča, da pri oblikovanju prevladujejo čustva pred logiko. Pogosto je to vidno pri naročnikih, ki se odločijo za rešitve na podlagi tega, da so jim všeč, v resnici pa nimajo dodane vrednosti za uporabnike. V teh primerih priporočamo, da se uredijo spremembe, ki so v korist uporabnikov in imajo boljši učinek.

6. Uporabljajte animacije

Animacije so zelo učinkovit način, kako zadržati uporabnika na spletni strani. To še posebej velja za uporabnike, ki so prvič na vaši spletni strani. Z enostavnimi animacijami lahko izpostavimo pomembne elemente.

Pri animacijah je potrebno zelo paziti, da z njimi ne pretiravate. Tanka je namreč meja med učinkovitostjo in neučinkovitostjo animacije. V primeru dolgih animacij se zelo poveča možnost, da uporabniki zapustijo spletno stran.

7. Zmanjšajte število slik v izložbenem oknu

Izložbeno okno (carousel) se običajno pojavi na vrhu strani, takoj pod menijem, kjer se menjavajo slike s pozivi na akcijo. Vse prevečkrat se dogaja, da je v izložbenem oknu preveč slik oz. vsebine. Statistike pravijo, da večina uporabnikov ne gleda več izložbenega okna po treh menjavah. Omogočite tudi enostaven preskok med slikami.

8. Osredotočite se na detajle

Če želite dvigniti raven uporabniške izkušnje, da bo ta izstopala iz povprečja, se boste morali osredotočiti tudi na najmanjše detajle. Eden od primerov je zagotovo stran 404 error page. Napaka 404 na strani pove, da ta stran / podstran ne obstaja več na tej povezavi. V primeru, da je ta zanimiva in omogoča povezave na druge podstrani, bo uporabnik skoraj zagotovo kliknil na katero izmed teh povezav.

Primer Error 404 strani
Primer Error 404 strani

9. Izpostavite vsebino

Vsebina je kraljica vsega, tudi uporabniške izkušnje. Še posebej pomembno je, da je vsebina izpostavljena in da je čitljiva. Zato je potrebno primerno prilagoditi prikaz naslovov, podnaslovov, glavne vsebine, itd., da bodo čim prijaznejši za uporabo. Vedno izpostavite najpomembnejše stvari, saj nihče ne želi dolgo brskati, da pride do želenih informacij. V primeru, da si uporabniki želijo več informacij in razlage, pa jim to tudi ponudite.

10. Oblikujte na podlagi vsebine

Zelo pogosto smo priča, da naročniki spletne strani nimajo pripravljene vsebine, niti načrta za vsebino spletne strani. Želijo si samo izdelave spletne strani ali prenove spletne strani. To je zelo pogosta napaka, ki se pojavi, saj se potem pripravi dizajn spletne strani na podlagi slepega teksta, ki nima povezave s kasnejšo dejansko vsebino spletne strani. Oblikovanje spletne strani mora biti pripravljeno na osnovi vsebine spletne strani. Samo na ta način lahko pri oblikovanju spletne strani poskrbimo še za oblikovanje uporabniške izkušnje. Brez vsebine je oblikovanje potencialno zelo neučinkovito.

11. Komunicirajte z uporabniki vaše spletne strani

Komunikacija z uporabniki spletne strani pomeni, da naj bo spletna stran pripravljena tako, da ima uporabnik strani možnost interakcije z vami. Interakcija uporabnikov naj bo preprosta npr. preko gumbov, iskalnika, animacij, obrazcev, itd.

12. Preprostost

Dober nasvet za uporabniško izkušnjo je, da naj bo dizajn spletne strani preprost. To pomeni, da je upravljanje s spletno stranjo preprosto in da je celotna vsebina jasno predstavljena, brez, da bi imel uporabnik težave pri interakciji s spletno stranjo. Minimalistični in preprosti dizajni so lažje razumljivi uporabnikom in zato uspešnejši.

13. Ne prekinjajte uporabnikov brez razloga

Izogibajte se vsem nepričakovanim akcijam, kot so razna pop up okna ali pogovorna okna, ki se pojavijo, brez da bi karkoli naredili. Večini uporabnikom je to izjemno moteče in eden glavnih razlogov, zakaj zapustijo spletno stran. Vsaka obrazec, pop up, pogovorno okno naj se odpre samo v primeru, ko uporabnik klikne na to akcijo.

14. Sledite trendom v oblkovanju in izdelavi spletnih strani

Še eden od pomembnih dejavnikov na katere se pogosto pozabi so trendi v oblikovanju in izdelavi spletnih strani. Novodobni trendi so usmerjeni predvsem v zadovoljevanje uporabniške izkušnje, zato je pomembno, da jih znate posvojiti in jih implementirati v lastno spletno stran.

15. Poskrbite za ustrezno dostopnost spletne strani

Dostopnost spletne strani pomeni, da je spletna stran prilagodljiva za ranljive skupine, še posebej za ljudi, ki imajo barvno slepoto. V tem primeru je poskrbite za jasne kontraste na strani, s čimer bo stran lažje berljiva. Dostopnost spletne strani je tudi eden izmed elementov, ki vplivajo na SEO optimizacijo oz. na uvrstitev spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Prilagajanje spletne strani glede na vedenje uporabnikov je neskončen proces, zato ne lovite popolnosti že takoj na začetku, kajti popolnost ne obstaja. Vedenje uporabnikov se nenehno spreminja, zato je pomembno, da ste prilagodljivi, s čimer poskrbite za redne nadgradnje spletne strani. Pri tem pa je potrebno imeti partnerja, ki vam to omogoči. Za pomoč pri vašem naslednjem projektu smo vam seveda na voljo tudi mi.