Novice

SEO kontrolni seznam ob objavi spletne strani

SEO kontrolni seznam ob objavi spletne strani

Petek, 7. januar 2022
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Ob začetku leta smo pripravili SEO kontrolni seznam ob objavi spletne strani. Osredotočili se bomo na to, na katere stvari je potrebno biti pozoren pri SEO optimizaciji spletne strani pred aktivacijo vaše nove spletne strani.

Izdelali ste novo spletno stran. Da bo spletna stran uspešna, je poleg dobre vsebine in všečne oblike strani poskrbeti tudi za SEO optimizacijo spletne strani. Da bo ta proces čim bolj enostaven, smo za vas pripravili SEO kontrolni seznam ob objavi spletne strani:

Uporabite varno povezavo oz. HTTPS protokol

Varna povezava oz. HTTPS protokol je izjemno pomembna stvar za vas in vašo spletno stran. Še posebej pomembno je imeti HTTPS protokol za spletne strani, kjer se opravljajo nakupi (spletne trgovine) in spletne strani, ki zbirajo občutljive podatke o uporabnikih.

HTTPS povezava poskrbi za kriptirano povezavo med uporabnikom in spletnim strežnikom, s čimer preprečuje možnost zlorabe ali kraje podatkov.

Pri implementacij HTTPS povezave je potrebno biti pozoren, da se prenese čisto vse povezave na spletni strani. To pomeni, da ne obstajajo povezave, ki bi se odpirale na protokolu HTTP. Včasih se lahko zgodi, da se na isti spletni strani določene povezave odpirajo preko HTTPS protokola, druge pa preko protokola HTTP. To je potrebno čim hitreje odpraviti.

Če imate možnost, naj spletni strežnik pošilja HSTS glavo, tako da bodo brskalniki ob naslednjih obiskih samodejno uporabili HTTPS povezavo.

Primer varne povezave spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika
Primer varne povezave spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika

Spletna stran naj se odpira samo na enem naslovu

Kaj pomeni, da se spletna stran odpira samo na enem naslovu. To pomeni, da se spletna stran odpira izključno na eni domeni, s predpono www ali brez predpone www, ne pa oboje. Kombinacija enega in drugega se odsvetuje zato, ker lahko spletni iskalniki določijo, da sta to dve različni spletni strani. V praksi to pomeni, da za spletni iskalnik obstajata dve identični strani z identično vsebino, kar pomeni, da bodo kaznovali spletni strani s slabšo uvrstitvijo na strani rezultatov iskanja. (spletni iskalnik Google je sicer tako napredoval, da že sam ugotovi, da je spletna stran, ki je hkrati dosegljiva na www in brez www naslova, ena in ista spletna stran).

Da se izognemo zgornjemu scenariju je potrebno v glavo strani dodati t.i. canonical zapis S tem postopkom boste spletnemu iskalniku povedali, da je pravi URL strani z www (ali pa brez www). Na ta način se elegantno izognete težavam.

CMS spletne strani naj omogoča upravljanje SEO optimizacije

CMS (content management system) oz. administracija spletne strani je sistem, ki omogoča urejanje spletne strani. Pomembno je, da CMS spletne strani omogoča urejanje SEO optimizacije. Na ta način boste lahko sami skrbeli za SEO optimizacijo, ko boste urejali vsebino spletne strani. 

Kabi CMS omogoča, da upravljate s celotno on-site SEO optimizacijo spletne strani, poleg tega pa smo razvili dodatni SEO modul, ki omogoča še naprednejšo SEO optimizacijo spletne strani.

Poskrbite za SEO prijazne URL naslove

SEO prijazni URL naslovi so izjemno pomembni, ne samo s stališča spletnih robotov, ki pregledujejo vaše strani, pač pa tudi z vidika uporabnikov. Že sama vsebina v URL naslovu mora biti dovolj informativna, da vemo, kaj bomo našli na posamezni podstrani

Kako naredite SEO prijazne URL naslove: 

  • V URL naslovu uporabite ključne besede, s čimer bo stran primernejša tako za uporabnike, kot za spletne iskalnike.
  • Optimizirajte dolžino URL naslova – ne več kot 75 znakov.
  • Uporabljajte statične URL naslove brez simbolov (dobra CMS administracija vas bo opozorila, če se dotičen URL že pojavlja na strani. Zapomnite si, da so URL naslovi unikatni na posamezni spletni strani.

Pripravite načrt objavljanja vsebine

Vsebina spletne strani je osnova za SEO optimizacijo. Brez vsebine ni spletne strani. Poleg tega pa so uspešnejše spletne strani tiste, ki redno objavljajo kvalitetno vsebino z dodano vrednostjo. Priporočamo, da si pripravite načrt objavljanja vsebine na spletni strani. Tako boste točno vedeli, do kdaj morate pripraviti novo vsebino za spletno stran. V primeru, da vam uspe redno pripravljati in objavljati novo vsebino na spletni strani, se vam bo bistveno razširilo razmišljanje, kaj vse lahko naredite na vaši spletni strani in kaj lahko ponudite vašim obiskovalcem.

Implementirajte analitična orodja

Če želite spremljati uspešnost vaše spletne strani, morate na spletno stran dodati analitična orodja za spremljanje obiska, kot sta Google Analitika (Google Analytics) ali Matomo. Poleg tega priporočamo, da spletno stran dodate tudi na Google Search Console. Analitična orodja vam bodo pomagala pri analizi spletne strani, s čimer boste vedeli, na kaj se osredotočiti in kje izboljšati vašo spletno stran.

Načrtujte strukturo spletne strani

Struktura spletne strani je osnova za SEO optimizacijo. Dobra struktura strani omogoča, da je vsaka podstran dostopna z dvema ali največ tremi kliki. Poleg tega mora biti struktura jasna in enostavna za uporabnika. Posledično bo struktura spletne strani razumljiva tudi spletnim iskalnikom. Na določena časovna obdobja je dobro preveriti obstoječo strukturo spletne strani in na podlagi rezultatov razmisliti, ali so potrebne spremembe.

Optimizacija notranjih povezav

Notranje povezave so tiste povezave, ki jih naredite znotraj vaše spletne strani. Koristne so, ker uporabniku poenostavite proces iskanja vsebine na spletni strani. Poleg tega lahko notranje povezave poskrbijo za smiselno celoto vsebine na vaši spletni strani. Pogosto se zgodi, da administratorji spletnih strani podcenjujejo vpliv notranjih povezav. Dobro postavljene notranje povezave imajo lahko močan vpliv na SEO optimizacijo, saj se bodo uporabniki dlje časa zadrževali na vaši spletni strani in pogledali več strani.

Zgornji kontrolni seznam naj vam bo v pomoč pri objavi vaše spletne strani. Najpomembnejša stvar pri tem pa je, da je potrebno na določeno časovno obdobje pregledovati uspešnost vaše spletne strani. Samo tako boste ustvarili uspešno spletno stran. V kolikor želite celovito rešitev na področju vaše spletne predstavitve (oblikovanje in izdelava spletne strani, SEO optimizacija in digitalni marketing) in na splošno digitalizacijo poslovanja, vas vabimo, da nas kontaktirate in se pridružite našim zadovoljnim uporabnikom.