Novice

SEO kontrolni seznam 2021

SEO kontrolni seznam 2021

Torek, 29. junij 2021

Za vas smo pripravili SEO kontrolni seznam. Kontrolni seznam je namenjen vsem lastnikom spletnih strani in spletnih trgovin.

Kot boste videli, se na seznamu predvsem osredotočamo na ustvarjalce vsebin ter urednike spletnih strani in ne na razvijalce. To pa zato, ker lahko na te stvari vplivate sami. Razvijalci vam bodo v pomoč pri tehnični SEO optimizaciji, za vsebinsko in on site optimizacijo spletne strani pa lahko poskrbite sami s pomočjo CMS urejevalnika.

Kontrolni seznam

Iskanje ključnih besed

  • Poiščite glavno ključno besedo
  • Osredotočite se na namen iskanja
  • Preverite, kaj ljudje iščejo

Vsebina

  • Pripravite vsebino, ki rešuje problem bralca
  • Naredite strukturo z naslovi, podnaslovi, alinejami, itd.
  • Uporabite slikovno gradivo
  • Naredite kazalo
  • Uporabite kratke stavke in odstavke

On-site SEO

  • Kratki in opisni URL naslovi
  • Privlačen naslov strani
  • Uredite META opis
  • Dodajte uporabne povezave
  • Optimizirajte slike

Kako uporabite SEO kontrolni seznam?

Največja težava SEO optimizacije pri uporabnikih je, da mislijo, da je to enkratni proces, kar pa je zelo daleč od resnice. V kolikor želite, da se bo vaša spletna stran ali spletna trgovina uvrščala visoko na strani rezultatov spletnih iskalnikov, boste morali določene aktivnosti pogosto ponavljati.

Iskanje ključnih besed

Iskanje ključnih besed je eden izmed ključnih procesov SEO optimizacije. V kolikor ne veste katere ključne besede ljudje uporabijo za iskanje, boste izjemno težko optimizirali vašo vsebino.

Poiščite glavno ključno besedo

Vsaka stran oz. podstran na vaši spletni strani mora ciljati na eno glavno ključno besedo. To ne pomeni, da pozabimo na ostale ključne besede, saj so te tudi pomembne.

Osredotočite se na namen iskanja

Namen iskanja je razlog, ki uporabnika žene v iskanje. V kolikor tega ne upoštevate so možnost za visoko uvrstitev skoraj nične.

Preverite, kaj ljudje iščejo

Z analizo namena iskanja boste videli tudi, kaj ljudje iščejo. Na ta način boste lahko pripravili vsebino, ki bo zanimiva in bo uporabniku predstavljala dodano vrednost.

Vsebina

Ko najdete ključne besede, je čas, da začnete pripravljati vsebino. Vsebina je ena izmed ključnih postavk SEO optimizacije. Brez kvalitetne vsebine ni SEO optimizacije. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov pri pripravi vsebine.

Pripravite vsebino, ki rešuje problem bralca

Pri pripravi vsebine, ki rešuje problem bralca, se moramo vrniti na namen iskanja. V kolikor poznate namen iskanja, boste poznali, kaj pravzaprav iščejo uporabniki oz. kaj je njihov problem. Če poznate njihov problem, jim boste lahko ponudili kvalitetno rešitev.

Naredite strukturo z naslovi, podnaslovi, alinejami, itd.

Vsebina na strani naj bo lepo strukturirana. Strukturirana vsebina z naslovi, podnaslovi, alinejami, poudarjeno pisavo, itd. je prijetnejša za branje. Bralec bo na ta način lažje pregledoval vsebino, poleg tega pa mu boste z označevanjem pomagali hitro razbrati, kaj je pomembno.

Primer slikovnega gradiva
Primer slikovnega gradiva Avtor: Photo by Pascal Brokmeier on Unsplash

Uporabite slikovno gradivo

Ljudje smo vizualna bitja, zato vam svetujemo, da poleg vsebine pripravite tudi dobro slikovno gradivo, ki je povezano s samo vsebino.

Naredite kazalo

Zaradi večje preglednosti svetujemo, da uporabite kazalo vsebine. S pomočjo kazala, lahko bralec hitro preskoči na želeno poglavje.

On-site SEO

On-site SEO optimizacija je proces optimizacije vsebine na vaši spletni strani na katerega lahko vplivate sami s pomočjo CMS urejevalnika. Več o tem si lahko preberete v eni izmed preteklih objav “On-site SEO optimizacija”.

Zaključne misli

SEO optimizacija je neskončni proces in nemogoče je pripraviti celovit kontrolni seznam. Še zmerja pa je veliko stvari znanih in na njih lahko vplivate sami. Samo z rednimi ter pogostimi aktivnostmi, boste lahko upali na visoko uvrstitev. Če boste to zanemarili, vas bo to slej ali prej drago stalo, saj je konkurenca neizprosna.

Najenostavneje je, da že takoj, ko izdelate spletno stran, začnete še s SEO optimizacijo. Osredotočite se na tisti del, na katerega lahko vplivate sami. Za tehnično optimizacijo pa smo vam na voljo tudi mi.