Novice

Zakaj je pomembno organsko iskanje?

Zakaj je pomembno organsko iskanje?

Ponedeljek, 14. junij 2021
Posodobljeno: Petek, 17. marec 2023

Organsko iskanje je ključnega pomena za gradnjo dolgoročnega in brezplačnega prometa na vašo spletno stran ter za izboljšanje relevantnosti in uporabniške izkušnje. Z ustreznimi SEO optimizacijskimi pristopi lahko dosežete visoko uvrstitev v iskalnikih, gradite avtoriteto in dosežete trajnostni uspeh.

Uvrščanje na stran rezultatov iskanja za določene ključne besede za organsko iskanje, bo na vašo spletno stran pripeljalo t.i. “brezplačen” promet oz. uporabnike, ki so na vašo spletno stran prišli tako, da niso kliknili na oglas.

Še enkrat si oglejmo definicijo organskega iskanja, ki smo ga predstavili v enem izmed prejšnjih objav:

Kaj je organsko iskanje?

Organsko iskanje se nanaša na neplačane rezultate iskanja, ki se prikažejo na strani rezultatov spletnega iskalnika. Te rezultati ne morejo biti pod vplivom oglaševalcev, saj jih ni mogoče kupiti. Organski rezultati so tisti rezultati, katere je spletni iskalnik ocenil, da so najbolj relevantni, glede na iskalni niz, ki ga vpiše posamezni uporabnik.

Poglejmo si pomembnost uvrščanja na stran rezultatov organskega iskanja na praktičnem primeru. V kolikor se vaša spletna stran pojavi na strani rezultatov iskanja in na mesečnem nivoju ustvari npr. 1000 klikov, to pomeni, da je na vašo spletno stran prišlo 1000 uporabnikov po t.i. "brezplačni poti".

Za primerjavo lahko damo, koliko denarja bi potrebovali, da ustvarite 1000 klikov, če bi za ta namen naredili oglas v brskalniku Google. Če vzamemo, da je povprečni strošek klika (CPC – cost per click) 0,30€, bi nas 1000 klikov stalo 300€.

Da ne bo pomote, organsko iskanje ni nikoli popolnoma brezplačno. Za to, da se uvrščate visoko na strani rezultatov spletnih iskalnikov, ste morali:

Za vsako od teh stvari ste potrebovali sredstva, predvsem pa čas, da ste jih pripravili. Vendar pa kljub temu, je to še vedno stroškovno najučinkovitejši način pridobivanje prometa na vašo spletno stran. Poleg tega je ta promet po navadi bistveno kvalitetnejši, kot promet, ki ga dobite s pomočjo oglaševanja.

Glavne prednosti organskega iskanja so:

  1. Organski promet privabi kvalitetnejše obiskovalce oz. uporabnike
  2. Organski promet je na dolgi rok cenovno ugodnejši
  3. Organsko iskanje vam pripomore k večji konkurenčnosti v vaši branži
  4. Organski promet privabi obiskovalce, ki so redni in se hitreje navežejo na vašo stran
  5. Organski promet vam da večjo kredibilnost
  6. Z organskim prometom lažje gradite vašo blagovno znamko

Kaj so slabosti organskega iskanja?

Glavna slabost organskega iskanja je čas. Čas, ki ga potrebujete za boljše uvrščanje na strani rezultatov na želene ključne besede. Večja je konkurenca, več časa boste potrebovali. Za določene panoge in ključne besede, lahko to traja več mesecev, tudi več let.

Poleg tega, boste morali za boljši rezultat vložiti kar nekaj vašega dela. Veliko dela je predvsem s pripravo vsebine in ostalega materiala. Seveda lahko za to najamete zunanjo agencijo, kar pa ne pomeni, da vi ne boste imeli s tem nič dela. Prav nasprotno, saj boste morali nenehoma preverjati rezultate, predlagati popravke, itd.

Pri uporabi plačljivega iskanja je prednost, da se lahko hitro pojavite visoko na strani rezultatov. Slabost pa je, ker boste za to potrebovali veliko sredstev, saj je oglaševanje tesno povezano tudi s samo optimizacijo spletne strani.

Zaključne misli

Promet na spletni strani, je ključen za katerokoli podjetje, ki predstavlja sebe, svoje izdelke in storitve na spletu. Pridobivanje prometa na strani pa ni vedno enostavno. Kot že omenjeno, obstajata dva način: plačljivo iskanje in organsko iskanje. Oba načina sta pomembna, vendar kot že omenjeno zgoraj, je organsko iskanje na dolgi rok cenovno bolj smiselno, učinkovito in kvalitetno