Novice

Kako ustvariti učinkovito vsebino za vašo spletno stran?

Kako ustvariti učinkovito vsebino za vašo spletno stran?

Ponedeljek, 14. marec 2022
Posodobljeno: Ponedeljek, 20. marec 2023

Vsebina je najpomembnejši element vaše spletne strani. Ne glede na cilje, ki jih imate z vašo spletno stranjo, je vsebina osnova, iz katere morate izhajati. Poleg tega je vsebina ključna še za vašo strategijo SEO optimizacije. Pomaga vam pri doseganju vaših ciljnih uporabnikov, saj z vsebino komunicirate z njimi in vam pomaga pri konverziji.

Veliko lastnikov spletnih strani vzame vsebino kot samoumevno, kar je huda napaka. Takšnih primerov je na žalost kar veliko. Rezultat tega so spletne strani z malo vsebine ali strani s slabo vsebino, ki nimajo obiska in se slabo uvrščajo na strani rezultatov iskanja spletnega iskalnika. Ne glede na storitev ali industrijo, v kateri poslujete, morate zagotoviti vsebino za spletno stran. Z vsebino izkazujete svojo strokovnost in ažurnost. Nihče ne želi priti na spletno stran, kjer je bila zadnja novica dodana leta 2016. Marsikdo se bo vprašal, ali sploh še obstajate.

Uspešnost celotne spletne strani je odvisen od vsebine. Oblikovanje in izdelava spletne strani morata biti tesno povezana z vsebino. Če na kratko povzamemo, brez kvalitetne vsebine ni dobre spletne strani.

Če želite ustvariti kvalitetno vsebino, ki bo osnova za uspešnost vaše spletne strani, se jo morate lotiti strateško in v povezavi s strategijo SEO optimizacije spletne strani.

Spodaj najdete nasvete, ki vam bodo pomagali ustvariti učinkovito vsebino na spletni strani.

1. Določite cilje SEO optimizacije

Pisanje vsebine samo zato, da nekaj napišete, je največkrat izguba časa. Vsebina mora biti pripravljena z razmislekom. Pomembno je tudi, da je napisana vsebina povezano s cilji vaše SEO optimizacije. Najpogostejša cilja SEO optimizacije sta povečanje prometa na strani (na določene ključne besede) in gradnja avtoritete spletne strani.

2. Identificirajte vaše cilje uporabnike

Identifikacija ciljnih uporabnikov je zelo pomembna, saj mora vsebina na strani predstavljati tisto, kar jih zanima, kar želijo in kar iščejo. V marketinškem žargonu povedano, prepoznati morate vašega idealnega kupca. To pomeni, da morate identificirati, kakšen problem ali motivacijo ima ta oseba ter kako bi jo vi rešili.

3. Analizirajte vašo konkurenco

Tako kot s SWOT analizo pri pripravi marketinške strategije morate pri pripravi vsebine za vašo spletno stran analizirati vaš konkurenco. Konkurenca, ki se boljše uvršča od vas na strani rezultatov iskanja, vam lahko veliko pomaga pri identifikaciji, kakšna vsebina je potrebna za uspešno spletno stran.

4. Analizirajte ključne besede in teme

Če želite dobiti na vašo spletno stran več obiskovalcev morate analizirati ključne besede in teme, ki so zelo obiskane. Težava v tem primeru je, da se boste za ključne besede, ki imajo veliko prometa, zelo težko uvrščali visoko na strani rezultatov spletnega iskalnika, ker je konkurenca lahko velika. Zato se je potrebno v tem primeru osredotočiti na ključne besede z manjšo konkurenco, pri katerih boste imeli več možnosti za boljšo uvrščanje. Kasneje vam bo ta strategija koristila tudi pri ključnih besedah z veliko konkurence.

Ideje za optimizranje vsebine na spletni strani najdete v tej objavi.

5. Povežite ključne besede z namenom iskanja

Ključne besede so tesno povezane tudi z namenom iskanja. O namen iskanja si lahko več preberete tukaj. Pri pripravi vsebine tako povežite želene ključne besede in namen iskanja.

6. Povežite ključne besede z ostalo vsebino na spletni strani

Povezovanje vsebine na spletni strani je ena najučinkovitejših strategij vsebinske optimizacije. To pomeni, da npr. imate v novici povezave na druge podstrani na vaši strani, kjer so določeni pojmi ali teme podrobneje razloženi (tudi v tej objavi boste našli kar nekaj povezav, ki vodijo na različne podstrani).

7. Iz ključnih besed ustvarite teme

Skupek podobnih vsebin imenujemo tema. Npr. SEO optimizacija je izjemno širok pojem in jo je nemogoče razložiti v enem članku, zato ustvarite glavni članek, ki je podprt z različnimi podčlanki, ki razvijejo in skupaj tvorijo celoto – temo, v našem primeru SEO optimizacija.

8. Uporabljajte statistična orodja

Izognite se delu na pamet. Namesto tega uporabite statistična orodja, kot so razne analitike spletnih strani in promet ključnih besed. Tako boste vedeli dve stvari: 

  • Uspešnost vaše strategije
  • Kaj uporabniki iščejo in kaj že deluje

9. Osvežujte vsebino

Vsebino, ki jo napišete, je potrebno redno osveževati. Osveževanje obstoječe vsebine na spletni strani je potrebno, ker se pojavijo novosti, spremembe dejstev, itd. To je tudi ena izmed pomembnejših strategij SEO optimizacije, ki skoraj nima negativnih posledic.

Kot ste lahko prebrali, priprava oz. ustvarjanje vsebine za vašo spletno stran ni najlažja naloga, saj morate za pripravo kvalitetne vsebine upoštevati kar nekaj nasvetov, ki smo jih opisali zgoraj. V kolikor nimate ideje kje začeti, so zgornji nasveti dobro osnova za začetek.