Novice

Vpliv alt oznake na uporabniško izkušnjo in iskalni potencial

Vpliv alt oznake na uporabniško izkušnjo in iskalni potencial

Alt oznaka slike ne prinaša koristi samo pri SEO optimizaciji

Četrtek, 17. avgust 2023

Vsa podjetja in organizacije, ki uporabljajo splet za trženje svojih izdelkov ali storitev si želijo, da bi njihovo stran hitro našli in da bi se le ta uvrščala visoko na strani rezultatov spletnih iskalnikov. To je tudi razlog, zakaj stremimo k ustvarjanju različnih in kakovostnih vsebin. Tu pa pogosto opazimo, da se lastniki spletnih strani osredotočajo na optimizacijo pisne vsebine na spletni strani. To je sicer v redu, vendar se pogosto spregleda še en ključni element vsebine – slike. Slike so en izmed močno podcenjenih elementov, še posebej, ko govorimo o SEO optimizaciji spletne strani. Še vedno se prepogosto dogaja, da slike nimajo ustreznega “alt elementa” oz. “oznake” (ALT txt ali ALT text).

Sama ALT oznaka slik pa ni pomembna samo z vidika SEO optimizacije pač pa tudi z vidika dostopnosti spletne strani, ki v današnjem času igra izjemno pomembno vlogo. Več o tem pa najdete v nadaljevanju.

Kaj je alt oznaka oziroma ALT txt pri slikah?

Slike so tisti del vsebine, ki dodajo barvo, kontekst in vizualno razumevanje teme.

Alt oznaka (ALT txt – alternative text oz. po slovensko alternativno besedilo) predstavlja opis slike. Pravzaprav je to kratek opis slike, ki ljudem in spletnim iskalnikom pove, kaj ta slike dejansko je oziroma predstavlja.

Zakaj potrebujemo alt oznako?

  1. Zaradi ljudi. Določeni ljudje za uporabno svetovnega spleta in brskanje po spletnih straneh uporabljajo bralnik zaslona, ker imajo omejitve vida ali so morda slepi. Ko bralnik zaslona pride do slike, je ne more prebrati, če ta nima ustrezno nastavljenega in dodanega alt opisa / alt oznake. Še posebej je to moteče v primeru, ko slika predstavlja gumb ali povezavo.
  2. Zaradi spletnih iskalnikov. Tako kot bralnik zaslona, tako tudi spletni iskalnik ne more “videti” slike. Zato se za razumevanje, kaj slika predstavlja, obrnejo na alt oznako, ki jim pove, kaj slika predstavlja.

Pomen Alt Text za SEO

Optimizacija spletnih iskalnikov (SEO) ne predstavlja samo dodajanja ključnih besed in povratnih povezav. Gre za zagotavljanje celovite uporabniške izkušnje, kar vključuje tudi slike. Slike nedvomno obogatijo to izkušnjo, toda kaj se zgodi, če se slika uporabniku iz nekega razloga ne naloži, ali če uporabnik uporablja bralnik zaslona? Alt oznaka deluje kot opis slike (kot smo že napisali zgoraj) in ponuja kontekst v odsotnosti vizualne predstavitve.

Za iskalnike alt oznaka predstavlja kratek opis slike, ki omogoča jasnejše razumevanje vsebine in ustreznosti slike. Pravzaprav je alt oznaka dragocen element SEO optimizacije na vaši strani, ker omogoča spletnim iskalnikom natančno indeksiranje slike. To posledično poveča možnosti, da se vaša slika pojavi v ustreznih rezultatih iskanja slik.

Odsotnost alt oznak = Izgubljen potencial prometa spletne strani

Po podatkih Googla iskalnika je več kot 10% iskanj na Googlu opravljenih preko iskanja slik – Google slike oziroma Google Images. Dnevno uporabniki iščejo ali kliknejo na sliko preko Google iskanja več kot milijardo krat.

To je dovolj velik razlog, zakaj morate dodati ALT oznako vsake slike, ki jo imate na vaši spletni strani.

Primer dobre optimizacije slik na strani rezultatov spletnega iskalnika
Primer dobre optimizacije slik na strani rezultatov spletnega iskalnika

ALT oznaka predstavlja steber dostopnosti spletne strani

ALT oznaka pa nima koristi samo za SEO optimizacijo spletne strani, pač pa je njen osnovni namen sama dostopnost spletne strani. Vsi uporabniki spletnih strani ne vidijo slik – tukaj imamo v mislih predvsem tiste, ki imajo težave z vidom ali pa so celo slepi. Ti za uporabo spletne strani uporabljajo bralnike zaslona, s katerim si pomagajo pri razumevanju in branju vsebine na spletni strani. Alt oznaka tu igra ključno vlogo, saj tem uporabnikom ponuja opis slike, kar zagotavlja primerljivo spletno izkušnjo.

Dostopnost: Kriterij za razvrstitev spletne strani na strani rezultatov iskanja

Spletni iskalnik Google je vedno poudarjal zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje. Ker prepozna pomen dostopnosti, je Google to vključil kot enega izmed kriterijev za razvrstitev spletne strani na strani rezultatov spletnega iskanja. Spletne strani, ki se držijo smernic za dostopnost in jih pravilno vključujejo pri izdelavi spletne strani, imajo večje možnosti, da se uvrstijo višje v rezultatih iskanja spletnega iskalnika.

Prilagoditev spletne strani za ranljive skupine je obvezna!

Prilagoditev spletne strani za ranljive skupine je obvezna za vse spletne strani javnih oziroma državnih institucij. Vsaka spletna stran mora omogočati dostopnost v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in Direktivo EU 2016/2102 Evropskega parlamenta in Sveta.

Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij ureja ukrepe za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zavezancev po tem zakonu za vse uporabnike, zlasti za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti.

Kako preveriti, ali ima slika ALT oznako?

Kot smo že pisali, je ALT oznaka izjemno pomembna. Prav tako pa je zaželeno, da znate preveriti, ali slika vsebuje ALT oznako ali ne. To lahko storite na enega izmed naslednjih načinov:

1. Orodje za pregledovanje brskalnika: Z desnim klikom na sliko izberite 'Pregled' ali 'Pregled elementa' (v kolikor imate jezik brskalnika nastavljen v angleškem jeziku, boste izbrali možnost Inspect element) . To bo odprlo orodja za razvijalce v brskalniku. Tu lahko najdete atribut 'ALT' znotraj oznake slike in preverite, ali je bil dodan alt tekst.

Ročni pregled alt oznake pri slikah - prvi del
Ročni pregled alt oznake pri slikah - prvi del
Ročni pregled alt oznake pri slikah - drugi del
Ročni pregled alt oznake pri slikah - drugi del

2. SEO orodja za pregled strani: Obstaja veliko SEO orodij, ki jih lahko uporabite za pregled spletne strani. Ta orodja vam lahko tudi izpišejo vse slike na strani, ki nimajo ustrezne ALT oznake.

3. Nekateri spletni brskalniki omogočajo, da če se s kurzorjem (miško) postavite na sliko, se vam izpiše ALT oznaka slike. Te možnost pa nimajo vsi brskalniki, kar pa ne pomeni, da slike nimajo alt oznak.

Upravljanje alt oznake v CMS-ju

Sistem za upravljanje vsebine spletne strani (CMS) je ključno orodje za upravljanje in objavo spletnih vsebin. Vsak sodoben CMS sistem mora omogočati enostavno dodajanje ALT oznake k slikam. Ko nalagate ali urejate sliko v CMS, boste običajno videli polje, kjer lahko vnesete alt oznake.

V Kabi CMS sistemu imamo že v osnovni urejeno, da ALT oznako pri sliki vpišete kot opis. Če pa slučajno pozabite, smo uredili tako, da se za ALT oznako vzame ime slike. Pri tem mora pa vsak uporabnik biti pozoren, da ustrezno poimenuje slike. To je pomembno predvsem ob prenosu slik s fotoaparata, kjer imajo običajno slike zgolj zaporedno številko, kar pa ni uporaben podatek.

Dodajanje alt oznake v Kabi CMS-ju
Dodajanje alt oznake v Kabi CMS-ju

Zaključek

Alt oznaka je več kot le dodatek - je izjemno pomemben element za SEO optimizacijo in predstavlja simbol dostopnosti spletne strani. Z vključevanjem opisne alt oznake ne le povečujete potencial iskanja preko slik, temveč tudi nagovarjate širše občinstvo, ker zagotavljate vključujočo in celovito uporabniško izkušnjo. V obdobju, ko je uporabniška izkušnja najpomembnejša, je integracija dostopnosti s pomočjo alt oznak, ki jih enostavno dodate preko CMS urejevalnika, izjemno enostavna in učinkovita.