Novice

Kateri CMS sistem izbrati?

Kateri CMS sistem izbrati za izdelavo spletne strani?

Ponedeljek, 18. november 2019
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Ko ste začeli projekt izdelava spletne strani ali prenova spletne strani, ste se verjetno vprašali, kateri CMS sistem izbrati za izdelavo spletne strani? 

CMS sistem oz. "Content management system" je aplikacija oz. program, s katerim ustvarimo, urejamo in organiziramo vsebino spletne strani. CMS je odlično orodje, s katerim lahko enostavno urejate spletno stran. Dober CMS sistem vam prihrani čas, stroške in je opremljen z orodji, ki jih potrebujete, kot npr. orodje za SEO optimizacijo spletne strani (če pa teh orodij nima, je pomembno, da se jih lahko doprogramira). V Kabiju smo razvili naš lasten CMS sistem Bananadmin, s katerim lahko upravljate kakršno koli spletno stran, spletno trgovino ali spletni portal

Namen CMS sistema

Pri izbiri CMS sistema je potrebno najprej vedeti, kakšno spletno stran boste imeli. Ali je to spletna stran, ki bo samo informativne narave, ali bo spletna stran z novicami, ali bo spletna stran z video galerijo, ali bo spletna trgovina ali pa bo kombinacija vsega? To je dobro vedeti pred začetkom izdelave spletne strani in za kateri CMS se boste odločili, saj so določeni CMS sistemi prilagojeni samo za eno od teh stvari. Bananadmin je prilagodljiv CMS za vse vrste spletnih strani in spletnih trgovin. V vseh letih poslovanja smo izdelali že več kot 1.200 spletnih strani in spletnih trgovin.

namen CMS sistema

CMS sistem z gostovanjem ali CMS sistem brez gostovanja? 

CMS sistem, kot je Bananadmin, gostuje na strežnikih podjetja Kabi v strogo varovanih podatkovnih centrih. Ker CMS gostuje na naših strežnikih, to pomeni, da za vse nadgradnje, varnost in celotno vzdrževanje sistema skrbimo mi, v okviru gostovanja spletne strani.  

Na drugi strani, spletne strani, ki so narejene na t.i. odprokodnih sistemih, lahko gostujejo kjerkoli. Pri teh sistemih pa boste morali sami skrbeti za vse potrebne nadgradnje infrastrukture (nastavitev strežnika) in samega CMS sistema (baze podatkov, knjižnice, verzije sistema, itd.). 

Razlike med CMS sistemom Bananadaminom in odprtokodnimi CMS sistemi

Potrebna tehnična znanja?

Potrebna tehnična znanja?

Pri odprtokodnem sistemu morate imeti nekaj tehničnega znanja kot so: 

  • SSH 
  • FTP 
  • SSL 
  • PhpMyAdmin 
  • MySQL 
  • HTML 
  • CSS 
  • PHP 
  • Python 

V kolikor vam te pojmi niso jasni, se jih začnite učiti ali pa najemite strokovnjaka za pomoč ali pa izberite CMS sistem kot je Bananadmin. CMS sistem Bananadmin je namenjen vsem tistim, ki bi radi popolnoma obvladovali spletno stran ali spletno trgovino, brez kompliciranega programiranja v HTML kodi. Poleg tega lahko naredite celotno onsite optimizacijo spletne strani ali spletne trgovine

Onsite optimizacija:

  • Urejanje naslovov strani 
  • Urejanje opisov strani 
  • Urejanje oznak 
  • Urejanje oznak 
  • Urejanje url naslovov 
  • Lastništvo podatkov 

Pri odprtokodnih sistemih ste vi lastnik podatkov na strani. Prav tako pri Kabijevem CMS sistemu Bananadmin. Vi ste lastnik podatkov na spletni strani, tudi videza spletne strani, edino kar niste lastnik je CMS sistema, ki ga najemate.  

Varnost

Odprtokodni CMS sistem morate redno nadgrajevati, če tega ne boste storili, boste imeli lahko velike težave z varnostjo. Kot smo zapisali že prej, CMS sistem Bananadmin vsebuje redne nadgradnje in izboljšave sistema brezplačno. Poleg tega pa mi skrbimo za varnost sistema brez dodatnih stroškov

Brezplačne spletne strani vs. Plačilo za izdelavo spletne strani in profesionalno vzdrževanje

Na spletu lahko najdete strani oz. sisteme, ki ponujajo, da naredite brezplačno spletno stran. To je sicer mamljivo, vendar ste pri takšnih straneh zelo omejeni, kot npr.: 

  • Dobite tipsko stran, brez možnosti nadgradenj 
  • Ne morete uporabiti vaše lastne domene 
  • Nimate veliko upravljavskih oz. administratorskih možnosti 

Brezplačne oz. poceni spletne strani imajo svoje pomanjkljivost, tako kot v vseh ostalih branžah.

Če niste strokovnjak, bi sami popravili vaše vodne ali električne instalacije? 

Pri Kabiju smo v več kot 25 letih izdelali že vrsto spletnih strani in spletnih trgovin (več kot 1.200) različnih zahtevnosti. Vemo kaj je potrebno, da se naredi izdela dobra spletna stran ali spletna trgovina, ki vam bo prinašala prihodek. Znamo vam prisluhniti in vam svetujemo, kako doseči še več in kako pravilno uporabiti naše rešitve.  

Poleg tega so naše spletne strani in spletne trgovine povezljive še z ostalimi našimi rešitvami, kot so: 

s katerimi lahko upravljate celotno podjetje.

Kaj vse mora vsebovati sodoben CMS sistem?

Za več informacij, kaj vse mora vsebovati sodoben CMS sistem, si preberite v članku tukaj.