Novice

Kaj je taksonomija spletne strani?

Kaj je taksonomija spletne strani?

Nedelja, 25. oktober 2020

Ko obiščemo spletno stran si želimo, da so nam vse informacije, ki jih potrebujemo, na voljo. Brez, da bi za to potrebovali veliko časa. Zato je pomembno, da ima spletna stran dobro strukturo. Strukturo spletne strani se postavi že v začetni fazi izdelave spletne strani. Struktura, ki jo uporabniki spletne strani želijo, se imenuje taksonomija.

Kaj je taksonomija spletne strani?

Pojem taksonomija oz. sistematika se nanaša na stopenjsko razvrščanje stvari, ki podpirajo razvrstitev. Na podlagi taksonomije lahko razvrščamo skoraj vse. Tudi spletno stran.

Taksonomija spletne strani je struktura, ki jo uporabimo pri organizaciji vsebine spletne strani. Le ta mora biti postavljena premišljeno in logično uporabniku, ki mora razumeti namen spletne strani. Vizualno to pomeni, da ima spletna stran različne prikaze, sekcije, podstrani, kategorije, itd.

Taksonomija spletne strani je povezana tudi s strukturo URL naslovov. URL naslovi morajo biti organizirani tako, da sovpadajo s specifično vsebino na spletni strani. Domena spletne strani je enaka za vsak URL naslov, URL naslov pa se spremeni, ko si na določeni podstrani spletne strani.

Npr. domena naše spletne strani je: www.kabi.info. Podstran izdelava spletne trgovine pa se nahaja na domeni www.kabi.info/izdelava-spletne-trgovine/. Že iz imena URL naslova lahko sklepamo, kakšna bo vsebina na tej podstrani.

Zakaj je pomembna taksonomija spletne strani?

Dobro načrtovana taksonomija lahko pripomore, da uporabnik lažje uporablja spletno stran, še posebej, če je vsebina spletne strani logično organizirana. Če uporabniki nadejo na vaši spletni strani informacije, ki jih potrebujejo, bodo vašo spletno stran videli kot kredibilen vir in bodo na vaši spletni strani ostali dlje časa.

Spletne strani, ki nimajo dobro organizirane strukture, se soočajo s težavami, da jih uporabniki ne razumejo. V kolikor uporabniku ni jasno, kako naj na spletni strani najde informacije, ki ga zanimajo, bo spletno stran hitro zapustil.

Taksonomija spletne strani je tesno povezana tudi s samo optimizacijo spletne strani - SEO. Z dobro taksonomijo bo vaša spletna stran boljše organizirana, kar bo omogočilo spletnim iskalnikom in njihovim robotom enostavnejšo indeksacijo spletne strani.

Primer strukture na spletni strani kabi.info
Primer strukture na spletni strani kabi.info

Najboljše prakse ustvarjanja taksonomiji spletne strani

Glavna želja pri izdelavi spletne strani je, da jo najdejo uporabniki in roboti spletnih iskalnikov. Ne želite jim prikazati vsebine, ki jih ne zanima in ne bo dosegla njihovih pričakovanj. Pri ustvarjanju taksonomije spletne strani je potrebno paziti na naslednje stvari:

Poznajte vaše uporabnike

Vsem marketinškim praksam je skupno eno, poznajte vaše uporabnike, kar je ključnega pomena za ustvarjanje taksonomije spletne strani.

Pomembno je, da poznate, kdo so vaši uporabniki, kaj jih zanima, kaj pričakujejo in zakaj bi obiskali ravno vašo spletno stran. Zaželeno je, da poznate njihove specifične potrebe, saj boste na ta način lažje organizirali strukturo vsebine na spletni strani.

Raziščite ključne besede

Ko spoznate vaše uporabnike, se morate prepričate, da imate na spletni strani tiste informacije, ki jih bodo zanimale. Zato je pomembno, da naredite raziskavo ključnih besed, ki jih vaši uporabniki uporabljajo za iskanje. Te ključne besed morajo biti nujno povezane z vsebino vaše spletne strani.

Bodite dosledni

Doslednost znotraj kategorij in pri vsebini teh kategorij, bo uporabniku olajšala razumevanje spletne strani. Poleg tega je doslednost dobra tudi za tiste, ki upravljajo z vsebino na spletni strani, saj jim omogoča temeljito predstavitev teme o kateri pišejo.

Doslednost je tudi pomembna za samo SEO optimizacijo spletne strani.

Manj je več

Na spletni strani imate lahko ogromno kategorij in podkategorij, s katerimi bi razčlenili vsebino, vendar preveč podrobno razčlenjevanje ni nujno dobro. Včasih je manj več. V kolikor lahko določene kategorije združite, je zaželeno, da to storite. Idealna taksonomija spletne strani je osredotočena in neposredna.

Mislite na prihodnost

Taksonomija spletne strani se mora spreminjati.

Če dodate nove storitve v vašem podjetju, je potrebno to izpostaviti na spletni strani in na ta način spreminjate taksonomijo. Vedno je potrebno pogledati tudi starejšo vsebino in strukturo. Ali še vedno velja, jo morate spremeniti, dopolniti ali celo umakniti.

Izdelava in vzdrževanje dobre taksonomije spletne strani je ključnega pomena za vašo marketinško strategijo, kot tudi SEO optimizacijo spletne strani.