Novice

9 načinov kako povečati stopnjo konverzije

9 načinov kako povečati stopnjo konverzije

Ponedeljek, 7. februar 2022
Posodobljeno: Ponedeljek, 20. marec 2023

Vse več spletnih strani se sooča s težavo prevelike kompleksnosti, kar je običajno povezano z obliko oziroma dizajnom spletne strani. To pomeni, da je sama spletna stran za uporabnika nerazumljiva, kar močno vpliva na uspešnost spletne strani. Takšne spletne strani se soočajo z nizko stopnjo konverzije. Glavni cilj lastnikov takšnih spletnih strani mora biti povečanje stopnje konverzije uporabnikov spletne strani. Večja stopnja konverzije pa vpliva tudi na nižji strošek pridobivanja novih strank.

Da bo strošek pridobivanja strank s pomočjo spletne strani čim nižji, smo za vas pripravili 9 načinov, kako povečati stopnjo konverzije:

1. Skrajšajte spletne obrazce

En glavnih razlogov, da uporabniki ne opravijo konverzije na spletni strani je, da je na spletni strani preveč informacij. Dober primer so predolgi spletni obrazci. 

Dolgi spletni obrazci odvračajo uporabnika, da bi jih izpolnil. Pri takšnih obrazcih je najpomembnejše, da jih skušamo skrajšati, kolikor je le mogoče. Krajši spletni obrazec pozitivno vpliva na konverzijo, poleg tega pa je večja verjetnost, da ga uporabnik izpolni, ker za izpolnjevanje potrebuje zelo malo časa. 

V Kabiju smo razvili lasten sistem za ustvarjanje spletnih obrazcev Kabi Obrazci.

Primer spletnega obrazca
Primer spletnega obrazca

2. Spremljajte, kaj ljudje počnejo na spletni strani

Skoraj nemogoče je izboljšati spletno stran in konverzijo, če ne veste, kaj uporabniki počnejo na spletni strani. Najlažje je ugotoviti, kaj se dogaja na spletni strani, s pomočjo spletne analitike in orodij, kot je toplotni zemljevid, ki prikazuje, kje se uporabniki najdlje zadržujejo in kaj največ klikajo.

S pomočjo zgornjih orodij boste ugotovili, kaj počnejo uporabniki na strani. Tako boste dobili idejo, kaj spremeniti na vaši spletni strani, da boste dosegli večje stopnje konverzije s strani uporabnikov.

3. Dodajte klepetalnico

Spletna klepetalnica je zelo uporabna, vendar samo v primeru, da imate dovolj človeških virov. Določene aplikacije za klepetalnico omogočajo tudi avtomatske odgovore uporabnikom, vendar v primeru zahtevnejših ali kompleksnejših vprašanj avtomatski odgovori ne zadostujejo in mora v klepetalnici sodelovati živa oseba, ki odgovarja na vprašanja uporabnikov.

4. Povečajte zaupanje v vaše podjetje/ blagovno znamko

Zaupanje igra v poslu veliko vlogo in nič drugače ni na spletu. V kolikor vam uporabniki ne zaupajo, potem ne morete pričakovati veliko konverzij.

Zaupanje uporabnikov lahko pridobite na različne načine. Vaša spletna stran mora biti ažurna, kar pomeni, da na spletni strani ponudite aktualno vsebino in jo redno posodabljate. Še vedno je veliko primerov, ko na spletnih straneh najdemo novice, ki so stare več kot 2 leti in ki vsebujejo nedelujoče povezave.

Poleg tega lahko zaupanje pridobite tudi z možnostjo enostavnega vračila denarja ali izdelkov, v kolikor uporabniki niso zadovoljni.

5. Optimizirajte spletno stran za mobilne naprave

Več kot 50% obiskovalcev spletne strani si ogleduje spletne strani na mobilnih napravah (na naših najbolj obiskanih spletnih straneh tudi več kot 70%). Zato je pomembno, da posvetimo veliko časa oblikovanju in izdelavi spletne strani za mobilne naprave

Poleg tega tudi spletni iskalniki prioritizirajo mobilne različice spletne strani, zato je optimizacija spletne strani za mobilne naprave pomembnejša, kot je bila kadarkoli (pozitivno vpliva tudi na SEO optimizacijo spletne strani). 

V eni izmed prejšnjih objav, Kako optimizirati spletno stran za mobilne naprave, najdete nasvete za optimizacijo mobilne različice spletne strani.

6. Izpolnite pričakovanja uporabnikov

Ko uporabniki iščejo informacije na spletu in pri tem najdejo vašo stran pričakujejo, da bodo našli tisto, kar so iskali. Zato je pomembno, da uporabnikom ponudite tisto, kar iščejo. Ključno pri tem je, da je vaša spletna stran (tukaj imamo predvsem v mislih vsebino spletne strani) pripravljena tako, da uporabnika prepriča, ne glede na to, v kateri fazi nakupa se nahaja.

7. Umaknite vse nepotrebne elemente in funkcionalnosti

Za doseganje boljše konverzije se je na spletnih straneh in pristajalnih straneh potrebno znebiti vseh nepotrebnih elementov in funkcionalnosti, ki bi uporabnika odvrnile od konverzije. Umaknite vse nepotrebne povezave, pop up okna, bannerje, ker predstavljajo oviro za uporabnika pri doseganju konverzije.

8. Hitrost spletne strani

Hitra spletna stran je ključna za večjo stopnjo konverzije. Hitra spletna stran pomeni, da se vsebina strani odpre hitro, kakršen koli zamik pri odpiranju namreč močno vpliva na uporabnika. Spletni uporabniki niso potrpežljivi in ne bodo čakali, da se jim spletna stran počasi odpira. 

Nasvete za hitrejše odpiranje spletnih strani smo pripravili v eni izmed prejšnji objav.

9. Lokalizirajte vsebino

Uporabniki pogosto iščejo informacije za določene storitve, ki so v njihovi bližini. Še posebej to velja za uporabnike, ki uporabljajo mobilne telefone. Ti ponavadi iščejo kontaktne podatke, pot do določene lokacije, odpiralni čas, ocene drugih uporabnikov, itd. Zaradi tega je potrebno optimizirati spletno stran in vsebino na strani za lokalno iskanje. To pomeni, da je potrebno dodati na spletno stran zemljevid, lokacije in ustvarjati vsebino za lokalne iskalce.

Zgoraj našteti nasveti vam bodo pomagali pri izboljšanju stopnje konverzije na vaši spletni strani. Prav tako pa je pomembno, da se postavite v vlogo vaše stranke oziroma uporabnika, ki bi ga zanimala vaša storitev ali izdelki. Vsi smo že bili v vlogi iskalca in vemo, kaj nas moti in kaj nas odvrača od izpolnitve spletnega obrazca ali telefonskega klica. Vse te informacije vam pridejo še kako prav pri izboljšanju vaše spletne strani.

Kot vedno, smo vam v Kabiju na voljo za pomoč pri izboljšanju uspešnosti vaše spletne strani. Skupaj bomo izboljšali uspešnost vašega spletnega poslovanja.