Novice

10 vprašanj, ki si jih morate postaviti pred izdelavo spletne strani

10 vprašanj, ki si jih morate postaviti pred izdelavo spletne strani

Ponedeljek, 8. marec 2021

Ste pripravljeni na izdelavo spletne strani za vaše podjetje? Imate pripravljeno celovito strategijo? Za vas smo pripravili 10 vprašanj, ki si jih morate zastaviti pred začetkom izdelave spletne strani.

Spletna stran je namreč orodje, s katerim poskrbite za promocijo vašega podjetja, storitve ali izdelka in preko katere boste našli vaše uporabnike ter vaše kupce oz. naročnike.

Sam razvoj oz. izdelava spletne strani po navadi ni najzahtevnejši del procesa. Po naših izkušnjah je večjo izziv sama priprava na izdelavo. V kolikor želite imet kvalitetno spletno stran, ki vam bo dobro služila, boste morali opraviti kar nekaj dela. Da pa bo sam proces enostavnejši, smo za vas pripravili 10 vprašanj, ki si jih morate zastaviti pred izdelavo spletne strani.

1. Kaj je namen vaše spletne strani?

To je prvo in najpomembnejše vprašanje, ki si ga morate zastaviti. Poznati morate razlog, zakaj boste imeli spletno stran, kaj potrebujete od spletne strani in kaj je njen namen

V kolikor želite spletno stran za vaš hobi, potem verjetno ne potrebujete veliko načrtovanja in verjetno tudi niste pripravljeni vložiti veliko sredstev. 

Če pa želite profesionalno spletno stran pa bo to od vas zahtevalo bistveno več časa in sredstev, saj boste morali razmišljati o samem dizajnu spleten strani, ustvarjanju zanimivih vsebin, ki jih redno osvežujete in bodo privabile obiskovalce. Poleg tega boste morali razmisliti tudi o samem gostovanju spletne strani in njenem vzdrževanju (v Kabiju našim naročnikom nudimo tako gostovanje in vzdrževanje spletne strani, tako da imajo celovito rešitev na enem mestu). 

2. Kdo je vaše občinstvo/ uporabniki?

Naslednje vprašanje, na katerega si morate odgovoriti je, kdo je vaše občinstvo? To so ljudje, ki bi jih zanimala ali storitev ali vsebina, ki jo imate na spletni strani. Obstaja tudi možnost, da si boste morali odgovoriti še na bolj specifično vprašanje, kot npr. koliko znanja ima naše ciljano občinstvo o naših storitvah, proizvodu ali temi In kako naj jih pritegnemo, da bodo pri nas opravili nakup.

Kdo je vaši uporabniki?
Kdo je vaši uporabniki? Avtor: Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

3. Kako boste privabili uporabnike na vašo spletno stran?

Po navadi se privabljanje uporabnikov na vašo novo spletno stran začne tako, da jo pošljete vašim prijateljem in sorodnikom. V nadaljevanju boste za to uporabili tudi različna socialna omrežja (Facebook, Instagram Twitter, Linkedin, …). Poleg tega pa lahko uporabite tudi plačljive možnosti oglaševanja. Najpogostejši izbira sta Google Ads ali Facebook oglaševanje. Zelo pomembno je, da imate spletno stran dobro optimizirano, kar pomeni, da ste poskrbeli za SEO optimizacijo spletne strani.

Za več infomracij, kaj je to SEO optimizacija kliknite tukaj.

Najboljša stvar, ki pa jo lahko naredite, da privabite čim več uporabnikov je kvalitetna vsebina. S kvalitetno in ažurno vsebino boste poskrbeli, da bo vaša spletna stran videti profesionalna. Hkrati boste poskrbeli še za vsebinsko SEO optimizacijo spletne strani.

4. Zaradi česa se bodo uporabniki vračali na vašo spletno stran?

Enkrat, ko ste privabili uporabnika na spletno stran, je vaša naslednja naloga, da ga obdržite na strani. Spletni uporabniki se hitro naveličajo in še hitreje zapustijo stran, če jih ta ne pritegne. Zato je zelo pomembno, da je vsebina na vaši spletni strani ažurirana in zanimiva za uporabnike. V kolikor le-ta ne bo, bodo hitro zapustili vašo spletno stran.

Najenostavnejše lahko zmerimo, koliko časa je uporabnik na spletni strani, s pomočjo analitičnih orodij kot sta Matomo ali Google analitika.

5. Ali je na spletni strani poziv k dejanju?

Poziv k dejanju (oz. Call to action) je element na strani, ki  je po navadi v obliki gumba ali spletnega obrazca, s katerim želite uporabnika strani vzpodbuditi željo po dejanju ali interakciji s spletno stranjo. To je eden najpomembnejših elementov vaše spletne strani, saj vam pomaga uporabnike pretvoriti v potencialne stranke.

Poziv k dejanju je lahko preprost obrazec za prijavo na obveščanje ali pa povezava na produktno stran. Ne pozabite pa, da je to glavni element, okrog katerega je sestavljena spletna stran.

6. Kako se razlikovati od drugih?

Po nekaterih podatkih, je na svetu že skoraj 2 milijardi spletnih strani. Ne glede na industrijo ali panogo v kateri ste, je velika verjetnost, da takšna spletna stran že obstaja.

Vprašanje, ki si ga morate v tem primeru zastaviti je, kako naj izstopamo od drugih oz. od naše konkurence?

Razmislite, kaj so vaše prednost, kako se razlikujete od drugih in to predstavite na vaši spletni strani.

7. Kateri je vaš glavni vir prometa?

Obstajata dve vrsti prometa na spletni strani: organski in neorganski (plačljivi).

Organski promet so tisti uporabniki, ki na vašo spletno stran pridejo preko spletnih iskalnikov, z vpisom direktne povezave ali s klikom na neplačano povezavo iz drugih spletnih strani.

Neorganski oz. plačljivi promet pa je tisti promet, ki ga pridobite z zakupom ključnih besed ali oglasov.

Najboljše spletne strani privabijo največ obiskovalcev organsko, občasno pa se za določene namene odločijo tudi za oglaševanje. Vedeti morate tudi, da organski promet vpliva na SEO optimizacijo spletne strani, kar se odraža v boljši uvrstitvi na spletnih iskalnikih.

8. Kdo bo ustvaril vsebino na vaši spletni strani?

Odgovor na to vprašanje je očiten, vendar dobra spletna stran potrebuje ustvarjalca vsebin, ki bo skrbel za redno osveževanje vsebine na vaši spletni strani.

Ustvarjalci spletnih strani so po navadi strokovnjaki za to področje. Najboljše je, da začnete s pisanjem vsebine kar sami, saj o svojem poslu veste največ. Pri tem lahko imate pomoč pri lekturi vsebin. Vsekakor pa boste vi o vašem poslu vedeli več, kot kdorkoli drug in boste ustvarili najkvalitetnejšo vsebino. Pri tem pa ne obupajte prehitro, vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.

9. Kje dobim slikovni ali video material?

Grafični materiali – slike in video posnetki, so zelo pomemben del vaše spletne strani, saj poskrbijo za dodatni vizualni efekt, poleg tega pa bodo uporabniki strani zaradi dobrih fotografij in video posnetkov dlje časa na vaši spletni strani (boljša uporabniška izkušnja --> boljša SEO optimizacija --> boljša uvrstitev na spletnih iskalnikih).

Toplo vam priporočamo, da v kolikor imate lastne kvalitetne slikovne ali video materiale, da jih uporabite na spletni strani. Na ta način se izognete težav glede avtorstva, poleg tega pa bodo uporabniki prepoznali, da uporabljate lastne materiale.

Če lastnega materiala še nimate, ga lahko kupite preko spleta na zato namenjenih spletnih portalih.

10. Kakšen je vaš proračun?

Oblikovanje in izdelava spletne strani ni nujno draga, lahko pa je, če imate mnogo želja in zahtev. Če želite izdelati profesionalno in kvalitetno spletno stran, boste zato morali pripraviti določen proračun. 

Postavite si vprašanje, koliko smo pripravljeni odšteti za izdelavo spletne strani?

Zaključne misli

Kvalitetna izdelava spletne strani ni enostaven proces, saj je sestavljena iz več faz: 

Vsaka od zgornjih faz je pomembna, zato je pomembno, da si pri tem izberete pravega partnerja. 

“Vabimo vas, da si preberete članek “Kako naročiti novo spletno stran?”