Novice

Kako naročiti novo spletno stran?

Kako naročiti novo spletno stran?

Izdelava kvalitetne spletne strani ni samoumevna

Torek, 14. julij 2020

Za dobro izpeljan projekt izdelave spletne strani je potrebna temeljita priprava.

Kot vsak drug projekt, ima tudi izdelava spletne strani procese kot so: začetna faza/ načrtovanje, razvoj in objava spletne strani na domeni. Za kvalitetno izdelavo spletne strani je potrebno:

  • Narediti dober načrt
  • Analizirati in nadzorovati vsako fazo izdelave
  • Biti pozoren na vse dogovorjene roke

Da to omogočimo je potrebno temeljito razmisliti o vsakem postopku in elementu, ki bodo oblikovali in definirali dobro spletno stran.

Ne glede na to, ali boste izdelali novo spletno stran ali pa boste nadgradili obstoječo, je potrebno odgovoriti na nekaj pomembnih vprašanj. V Kabiju imamo za vse potencialne stranke pripravljen vprašalnik (ki smo ga in ga še vedno razvijamo na podlagi naših več kot 25 letnih izkušenj), s katerim pridobimo pomembne informacije za pripravo finančne ocene projekta izdelave spletne strani.

Zelo pomembno je, da pripravite dokument v katerem opišete vaše ideje in razloge, zakaj je potrebno izdelati novo spletno stran oz. zakaj je potrebno narediti prenovo obstoječe spletne strani. Priprava takega dokument nam zelo olajša pripravo ocene dela in stroškov. Velikokrat se nam zgodi, da dobim zelo splošno povpraševanje, kot npr. : “Želimo izdelati novo spletno stran. Prosimo vas za ponudbo?”. Vendar pa je zgornje povpraševanje za nas pomanjkljivo, saj manjkajo tri ključne informacije, brez katerih ne moremo narediti konkretne ponudbe ali ocene dela:

  • Predviden budžet / proračun
  • Rok izdelave
  • Cilji izdelave

Budžet: Koliko stane izdelava spletne strani?

Tako kot za ostale poslovne projekte, imate tudi za projekt spletne strani, določen proračun, ki ste ga pripravljeni investirati. To je ena izmed ključnih informacij, saj je od vašega proračuna odvisno, katere storitve bodo opravljene in kako bo realizirana vaša ideja. Vašo spletno stran lahko izdelamo tudi z nizkim proračunom, v kolikor ste pripravljeni na določene omejitve ter kompromise (vendar še vseeno boste dobili profesionalno spletno stran). Ravno zato se pogosto zgodi, da stranke, ker niso dale informacije o budžetu, dobijo ponudbo, ki presega njihove finančne zmožnosti. To je razlog za razočaranja. S transparentno komunikacijo in z vnaprej določenimi sredstvi lahko začnemo projekt, pri katerem boste zadovoljni vi kot naročnik in mi kot izvajalec.

Ko naročnik poda informacijo o okvirnem budžetu, lahko pripravimo ponudbo za izdelavo spletne strani. Zelo pomembno je, da v tej fazi poizkusimo definirati vse naloge, ki jih bomo naredili v okviru budžeta. Zato je pomembno, da se naredi celotna dokumentacija oz. popis del. S popisom del točno določimo okvire ponudbe, kaj je vključeno in kaj ni. Pogosto se zgodi, da pri projektih, kjer je na voljo več sredstev, npr. izdelava spletne trgovine, naročnik pričakuje, da bodo stvari, kot so sinhronizacija z ERP sistemom ali kartična plačila že v osnovi integrirana. V kolikor tega ni v dokumentaciji, potem to ni stvar ponudbe, saj je po vsej verjetnosti budžet za ta projekt premajhen. V Kabiju se pri izdelavi ponudb zelo potrudimo in vpišemo vsa dela, ki bodo narejena v danem finančnem okviru. Na ta način naročnik točno ve, koliko denarja potrebuje za ta projekt, brez skritih stroškov.

Določite proračun za projekt izdelava spletne strani
Določite proračun za projekt izdelava spletne strani

Roki: Koliko časa bo trajala izdelava?

Kvaliteta izdelave spletne strani ali spletne trgovine je funkcija, ki je proporcionalna časovni komponenti. V kolikor bo naročnik posvetil več časa pripravi projekta in bo omogočil dovolj časa za realizacijo projekta, bo izdelana spletna stran oz. spletna trgovina zelo kakovostna. Če je načrtovanje projekta slabo oz. se izjemno mudi z izdelavo spletne strani (konec računovodskega leta, investicije iz raznih sredstev/ skladov itd.), se zgodi, da se preskoči veliko korakov, ki so izjemno pomembni, za kvalitetno spletno stran. Projekti, ki se izjemno mudijo in ki niso dobro načrtovani, ne zadovoljijo nikogar, tako naročnika, kot tudi izdelovalca. Za dobro izpeljan projekt je ključno, da imamo dovolj časa (razumski rok!) in dobro načrtovan projekt.

Pri Kabiju za dobro načrtovanje uporabljamo naš sistem za projektno vodenje, ki nam je v veliko pomoč pri načrtovanju.

Roki so pomemben del posameznega projekta
Roki so pomemben del posameznega projekta

Cilji: Zakaj izdelati spletno stran ali zakaj prenoviti spletno stran?

V prejšnjih točkah smo veliko pisali, kako pomembno je dobro načrtovanje projekta. Po naših izkušnjah je najboljše, da se naredi analiza celotnega projekta in da se določijo smernice, kako začeti in kakšni so cilji, v skladu z naročnikom. Ni dovolj, da nam nekdo reče, želim novo spletno stran ali prenovo spletne strani? Mi naročnika po navadi vprašamo, kakšen doprinos naj k vašem poslovanju prinese nova spletna stran. To je lahko večje številko kupcev, povečati obisk spletne strani, promocija digitalnega kanala, itd. Skupno vsem tem ciljem je, da so cilji merljivi, saj s tem vidimo ali smo bili pri projektu uspešni. Pri postavljanju ciljev pa je potrebno biti realističen, saj ni nič slabšega od nerealnih ciljev. Nerealni cilji ogrožajo celotni projekt in zelo hitro pride do nezadovoljstvo pri vseh deležnikih. Pri postavljanju ciljev je potrebno poznati ciljno publiko. Zavedati se morate, da ne boste imeli spletne strani ali spletne trgovine, ki bo všeč vsem obiskovalcem, to je nemogoče in najslabše bo, če boste hoteli ugoditi vsem. Glavno je, da je spletna stran oz. spletna trgovina všeč vašim kupcem! In spletno stran boste razvijali v smeri, ki bo zadovoljevala njihove kriterije.

Pravilno posredovanje informacij v zvezi s cilji in izdelavo spletne strani, kdaj lahko pričakujete izdelavo in kakšen je sam proračun projekta, to je recept za uspešno izpeljan projekt. Na koncu ostanejo še tehnična vprašanja, o katerih je najboljše, da se pogovorite s svojim izvajalcem. V naši ponudbi so vse spletne strani, spletne trgovine, portali, itd. izdelani na naši platformi, ki se je izkazala za najboljše orodje za izdelavo spletnih strani, portalov in spletnih trgovin. Od najmanj pa do najbolj zahtevnih projektov, pri katerih moramo obdelovati ogromne količine podatkov, se povezovati na številne sisteme, itd.

V primeru, da imate kakršnakoli vprašanja z izdelavo spletne strani ali spletne trgovine, nas lahko kontaktirate in z veseljem vam priskočimo na pomoč in vam pomagamo doseči vaše zastavljene cilje.

Vedno določite cilje, ki jih želite doseči
Vedno določite cilje, ki jih želite doseči