Novice

Trendi v oblikovanju spletnih strani v letu 2022

Trendi v oblikovanju spletnih strani v letu 2022

Ponedeljek, 31. januar 2022

Spremljanje trendov v oblikovanju spletnih strani in njihovo implementiranje pri izdelavi spletnih strani je napornejše, kot bi si mislili. Marsikatera novost ni nujno dobra za vsako podjetje oziroma se ne sklada z industrijo, v kateri posluje. Glavno pa še vedno ostaja, da se mora oblika spletne strani (dizajn) prilagoditi vsebini. Od vsebine je odvisno, kakšna bo končna oblika spletne strani. Enako velja pri oblikovanju in izdelavi spletnih trgovin. Če je bil dizajn spletne trgovine narejen za en sam izdelek, je skoraj nemogoče ta dizajn uporabiti za spletno trgovino z naprimer več 100 izdelki. V tem primeru dizajn tega ne zdrži. 

V zadnjih dveh letih lahko opazimo spremembe v dizajnu spletnih strani. Pandemija je vplivala tudi na oblikovanje in izdelavo spletnih strani. Uporaba računalnikov se ni zmanjševala - ravno nasprotno, povečevala se je. Poleg tega pa še zmeraj narašča delež ljudi, ki si ogleduje spletne strani na mobilnih napravah. Vse to vodi oblikovalce spletnih strani, da premislijo o normah in principih, ki so jih do sedaj upoštevali pri oblikovanju spletnih strani. 

“Preberite si tudi članek o trendih v izdelavi spletnih strani v letu 2022.”

Spodaj najdete seznam trendov, ki bodo vplivali na oblikovanje spletnih strani v letošnjem letu:

1. Povečanje števila “one-page” spletnih strani

Na spletu še vedno velja sedaj že kar staro pravilo: "Manj je več"! Preprostost je še vedno najučinkovitejša metoda, ki prepriča uporabnika v konverzijo. Oblikovalci se bodo na enostranskih oz. one-page spletnih straneh (ali tudi pristajalne/ landing spletne strani) izogibali menija in notranjih povezav in se bodo raje posluževali t.i. scroll (gibanje dol) možnosti.

Pri one-page spletnih straneh mora oblikovalec dobro razmisliti o strukturi spletne strani, saj se uporabnik premika po strani dol in temu primerna mora biti tudi struktura strani. One-page spletne strani so zelo ozko usmerjene, kar pomeni, da vsebina govori o specifični stvari. Namen strani je, da uporabniki, ki iščejo specifične informacije / storitve ali izdelke, na eni strani najdejo vse potrebne informacije v logičnem zaporedju.

Primer one page strani: homeoffice.si
Primer one page strani: homeoffice.si

2. Manj slik na uvodu strani

Navajeni smo, da se na začetku domače strani nahaja velika slika ali fotografija. Po navadi se tam menja več slik. To imenujemo izložbeno okno. Trendi glede uvoda strani se spreminjajo in se odmikajo od uporabe velikih slik na uvodni strani. Slike se menjajo sedaj z barvo, tekstom, različnimi oblikami, itd., ki pripomorejo k bolj učinkovitem komuniciranju z uporabnikom / obiskovalcem spletne strani.

3. Velika tipografija

Namesto slik se lahko uporablja tudi velika tipografija, kar je lahko pravi izziv za vsakega oblikovalca spletne strani. Brez slik, brez grafik, samo tekst. Včasih velika in poudarjena tipografija odlično pripomore k večji osredotočenosti obiskovalca, ki se bo zaradi tega dlje zadržal na strani. Določene velikosti teksta brez problema nadomeščajo grafične elemente in niso videti kot le tekst. Zelo pomembno je, da v tem primeru izberete primeren font in da izberete pravilna razmerja med velikostmi.

4. Uporaba črt / linij

Oblikovalci spletnih strani uporabljajo črte oz. linije, da izpostavijo določeno vsebino, ali pa razčlenijo vsebino, kot npr. odstavki, naslovi, galerije, produkti, itd. S črtami na strani lahko postavite dinamično mrežo, ki se razteza čez celotno spletno stran. Na ta način so lahko statične videti bolj kot aplikacije, kot spletne strani. Če pa pogledamo iz druge perspektive, lahko tak dizajn predstavi spletne strani v bolj fizični obliki, kot so to revije ali časopisi. Postavitev mreže omogoča neskončno možnosti za oblikovanje spletne strani. Vsaka sekcija / kvadrat je lahko drugače obarvana, ima različno velikost fonta, drugačno animacijo, itd.

5. Uporaba ilustracij je še vedno “in”

Ilustracije se v spletnem dizajnu uporabljajo že leta in ta trend se bo nadaljeval. Poleg klasičnih tematskih ilustracij so v zadnjem času v porastu abstraktne ilustracije. Če se sprašujete zakaj, je odgovor naslednji: abstraktne ilustracije ponudijo oblikovalcem obilico možnosti za mešanje različnih oblik, ki so lahko na prvi pogled nezdružljive, končni rezultat pa je izjemno zanimiva in privlačna ilustracija za obiskovalca.

Primer ilustracij na portalu Nepremičnine Si21
Primer ilustracij na portalu Nepremičnine Si21

Zgoraj je naštetih nekaj trendov, ki bodo v ospredju oblikovanja spletnih straneh v letu 2022. Vse pa je odvisno od vsebine spletne strani. Ni nujno, da se vsi novi trendi prilagajajo vaši spletni strani. Če želite imeti po meri oblikovano in izdelano spletno stran, nas kontaktirajte. Naši svetovalci vam bodo na podlagi več kot 25-letnih izkušenj znali svetovati in skupaj bomo ustvarili učinkovito spletno stran.

Trendi v oblikovanju in izdelavi spletnih strani se spreminjajo iz leta v leto. Zato je pomembno, da ostanete na tekočem. Preberite si trende, ki bodo pomembni v letu 2023.

Trendi v oblikovanju in izdelavi spletnih strani v letu 2023