Novice

Priročnik za Google Ads

Priročnik za Google Ads

Ponedeljek, 30. september 2019
Posodobljeno: Četrtek, 16. marec 2023

Če razmišljate, da bi vaše podjetje začelo oglaševati na spletu in bi radi prišli do pravih strank, morate investirati v pravi marketinški kanal. Primer kanala za spletno oglaševanje, ki ima več kot 246 milijonov unikatnih obiskovalcev na dan, 3,5 milijarde dnevnih integracij in ocenjen potencialni 700% donos na investicijo.  

Tak kanal je Google Ads

Google Ads je začel delovati dve leti za najbolj popularno spletno stranjo na svetu: Google.com. Oglaševalska platforma Google Ads (po slovensko google oglaševanje) je prišla na plano Oktobra leta 2000 kot Google AdWords in je bila leta 2018 preimenovan v Google Ads. Glede na izjemno velik doseg Google iskalnika, ste verjetno vsaj enkrat kliknili na tak oglas (zelo verjetno pa precej večkrat) in veste kaj, tudi vaše potencialne stranke so. 

V tem članku boste odkrili kaj je Google Ads in kaj morate vedeti, da boste začeli oglaševati na iskalnem omrežju Googlu. 

Kaj je Goolge Ads?

Ni skrivnost, da močnejše in osredotočene plačljive oglaševalske akcije, ustvarijo več klikov. To se po vsej verjetnosti vidi tudi v tem: 

  • Da je vašo spletno stran obiskalo več ljudi 
  • Da ste imeli zaradi tega večjo prodajo izdelkov/ storitev --> več konverzij 

Google Ads je oglaševalska platforma, ki v marketinškem kanalu spada pod rubriko plačilo na klik oz. Pay-per-click PPC, kjer oglaševalec plača na klik na oglas oz. na število prikazov (CPM) v iskalnem omrežju. 

Google Ads je učinkovito orodje, ki vam omogoča, da pripeljete na vašo spletno stran ali spletno trgovino prave ljudi oz. ljudi, ki bi jih potencialno zanimali vaši izdelki/ storitve oz. vaše podjetje. S pomočjo oglaševanja Google lahko: 

  • Povečate obisk vaše spletne strani 
  • Povečate število klicev 
  • Povečate število povpraševanj 
  • Povečate število obiskov v vaši trgovini 
  • Itd. 

Google Ads omogoča, da ustvarite oglase (oglase za mobilne telefone in namizne računalnike), ki se ob pravem času prikažejo pravim osebam. To pomeni, da se bo vaše podjetje oz. vaša spletna stran prikazala med iskalnimi rezultati (SERP – Search engine result page) takrat, ko vaša stranka išče izdelke ali storitve, ki jih ima vaše podjetje. Na ta način boste dosegli želene kupce takrat, ko bodo oni iskali izdelke ali storitve, ki jih ponujate vi. 

Oglasi se lahko prikazujejo tudi v t.i. prikazanem omrežju, ki vključuje druge kanale kot so YouTube, Blogger in Google Display Network. 

Cena Google Ads oglaševanja

Ne glede na velikost podjetja in ne glede na razpoložljiva sredstva, lahko vplivate na ceno oglaševanja in vaš proračun. Platforma Google Ads omogoča, da potrošite toliko, kot sami določite in v časovnem obdobju, ki ste ga določili. 

Ali Google Ads oglaševanje deluje?

Da odgovorimo na to vprašanje, vam moramo predstaviti naslednjo statistiko. Google Ads oglasi imajo CTR (click-through rate – razmerje med prikazi in kliki) skoraj 8 odstotkov. Seštevek prikazov oglasov v prikazanem omrežju je 180 milijonov vsak mesec. Za uporabnike, ki so že pripravljeni za nakup, plačani Google oglasi dobijo 65% klikov. 43% uporabnikov, ki so pripravljeni za nakup, kupi nekaj, ko vidijo oglas na kanalu YouTube. Odgovor na vprašanje je zato da, Google oglaševanje deluje. Z optimizirano Google oglaševalsko kampanjo, lahko ustvarite visok donos na investicijo. 

Zakaj oglaševati na Google-u?

Iskalnik Google je najpogosteje uporabljeni spletni iskalnik na svetu, v povprečju se na njem izvede 3,5 milijarde iskanj na dan. Poleg tega pa je Google Ads marketinški kanal, ki je v svetu digitalnega marketinga prisoten že skoraj 20 let. Google je vir iskanja, ki ga ljudje po vsem svetu uporabljamo za iskanje odgovorov na vprašanja. 

Poleg tega pri iskalniku Google pravijo, da lahko zaslužite 8$ za vsak vložen 1$ v Google Ads. 

Potrebujete še kakšen razlog? Vaša konkurenca po vsej verjetnosti uporablja Google Ads platformo (obstaja velika verjetnost, da konkurirajo na ključne besede vašega podjetja ali celo na vašo blagovno znamko!). Na tisoče podjetji uporablja Google Ads preko katerega promovirajo svoje podjetje, kar pomeni, da se zaradi oglaševanja lahko uvrščajo višje kot vaše podjetje, čeprav imate narejeno dobro SEO optimizacijo spletne strani

Priporočamo, da je Google Ads del vaše digitalne marketinške strategije, kjer oglašujete vaše izdelke ali storitve. Brez Google oglaševaje ni pravega spletnega oglaševanja za vaše podjetje (mogoče samo Facebook ads oz. Facebook oglaševanje). 

Kaj narediti za optimizacijo vaše Google Ads strategije?

Tekst in naslov vašega oglasa nista edini dve komponenti, s katero vplivate na uspešnost vaše marketinške kampanje. Da prepričate uporabnika, da klikne prav na vaš oglas, je šele začetek. Uporabnik mora priti na spletno stran, ki je ima narejeno SEO optimizacijo, poleg tega pa morate pri izdelavi spletne strani poskrbeti za dobro uporabniško izkušnjo, s katero boste pridobili konverzije/ interakcije na vaši spletni strani. 

Če želite, da vam Google Ads prinese kvalitetne kontakte in stranke, potem imamo za vas pripravljene naslednja priporočila, ki jih lahko uporabite: 

Pristajalne spletne strani

S pristajalno spletno strani bo vaša spletna stran SEO optimizirana, kar pomeni tudi, da bo optimizirano Google oglaševanje. Več o dobrih pristajalnih spletnih straneh najdete v našem članku iz meseca avgusta.

Optimizirajte zahvalno stran

Optimizirajte vašo zahvalno spletno stran, s katero lahko vplivate, kaj bo uporabnik naredil, ob koncu nakupa oz. ko opravi konverzijo. Na ta način lahko uporabnik ostane več časa na vaši spletni strani. 

Ločite mobilno in namizno oglaševanje

Ločite oglase in strategije za Google oglaševanje na mobilnih telefonih in za oglaševanje na namiznih računalnikih. 

Optimizirajte stroške Google Ads oglasov

Z upoštevanjem zgornjih priporočil boste vplivali na nižje stroške Google oglaševanja. 

Začnite oglaševalsko kampanjo že danes

Glede na njen doseg in možnosti, mora biti Google Ads oglaševanje ena od vaših marketinških strategij. Ne obstaja Google Ads kampanje, ki ne deluje – obstaja samo kampanja, ki jo je potrebno dodelati oz. nadgraditi. Pri tem pa vam z veseljem pomagamo tudi mi