Novice

Uporabniška izkušnja (ang. UX – user expreience) se osredotoča na skupno uporabniško izkušnjo uporabnika s spletno stranjo ali spletno trgovino

Kategorije uporabniške izkušnje

Priročnik za uporabniško izkušnjo

Ponedeljek, 2. september 2019
Posodobljeno: Četrtek, 16. marec 2023

Naučite se osnov dobre uporabniške izkušnje, ki bo pozitivno vplivala na vaše poslovanje. 

Pomislite na spletno stran ali spletno trgovino, ki vam je všeč? Zakaj vam je všeč? Ali na njej najdete vse potrebne informacije? Ali je nakupni proces v spletni trgovini enostaven in izdelke hitro dostavijo? Enostavno odkrijete vse potrebne informacije na spletni strani? 

Sedaj pa pomislite še na tiste, ki izdelujejo spletne strani. Kaj je njihov oz. naš cilj? 

Cilj nas izdelovalcev spletnih strani je izdelati spletno stran, ki: 

  • Jo imajo uporabniki radi 
  • Je enostavna za uporabo 
  • Enostavno pridemo do pomembnih informacij 
  • Si jo lahko ogledamo iz katerekoli naprave 

Uporabniška izkušnja (ang. UX – user expreience) se osredotoča na skupno uporabniško izkušnjo uporabnika s spletno stranjo ali spletno trgovino, kar vključuje njihova prepričanja, čustva, odnos do vašega podjetja/ storitve, zadovoljstvo z uporabniško izkušnjo, itd. Definicija uporabniške izkušnje sloni na treh kriterijih in sicer: 

  • Enostavnost uporabe
  • Dostopnost
  • Udobnost

Ko govorimo o uporabniški izkušnji je velikokrat govor o tehnologijah, kot so pametni telefoni, računalniki, programska oprema, spletne strani, itd. To je tudi razlog, da uporabniška izkušnja ni smo relativno novo področje, ampak je zelo spreminjajoče se področje - spreminja se hitro zaradi napredka v tehnologiji, novih načinov interakcije z uporabniki in spreminjajoče se želje uporabnikov. 

Nobena skrivnost ni, da si stranke danes želijo rešiti svoje “težave” ter zadovoljiti potrebe hitro in enostavno. Zato je uporabniška izkušnja zelo pomembna. 

Ne glede na to ali delate v tehnološkem ali kakršnemkoli drugem podjetju, ima vaše podjetje spletno stran. Če uporabniki na vaši spletni strani ne najdejo tistega kar iščejo, vas lahko zelo hitro zamenjajo za konkurenco. Večina uporabnikov spletnih strani se odloči ali bodo zapustili spletno stran v roku nekaj sekund, od odprtja spletne strani. 

Kaj je to oblikovanje uporabniške izkušnje? 

Oblikovanje uporabniške izkušnje je proces s katerim povečamo zadovoljstvo uporabnika s produktom ali storitvijo, z izboljšanjem delovanja produkta ali storitve

Namen oblikovanja uporabniške izkušnje je ustvariti proizvode in storitve, ki uporabnikom zagotavljajo smiselno in dobro uporabniško izkušnjo. V sklopu uporabniške izkušnje imamo več različnih kategorij in sicer: 

1. Interaktivno oblikovanje 

Interaktivno oblikovanje je del uporabniške izkušnje - interakcija med uporabnikom in produktom/ storitvijo. Glavni cilj interakcije je, da pozitivno vpliva na uporabnika. 

2. Vizualno oblikovanje 

Vizualno oblikovanje zajema ilustracije, fotografije, tipografijo, razmake, postavitve in barve, s katerimi ustvarjajo uporabniško izkušnjo. Eden od ključnih dejavnikov uporabniške izkušnje je imeti dober “dizajn” obliko. Barve, oblika, velikost, itd. So elementi, ki močno vplivajo na vizualno oblikovanje. 

3. Analiza uporabnika 

Analiza uporabnika je zadnji pomembnejši element oblikovanja uporabniške izkušnje. Analiza uporabniške izkušnje je kako podjetja določijo, kaj želijo ter potrebujejo njihove stranke in uporabniki. V osnovi, mora vaša spletna stran rešiti problem uporabnika, zato je pomembno, da raziščete kaj si pravzaprav vaše stranke in uporabniki želijo. Brez analize, je vaš uporabniška izkušnja eno samo ugibanje. 

4. Informacijska arhitektura 

Oblikovalci uporabljajo informacijsko arhitekturo da izdelajo strukturo spletne strani in uredijo vsebino, da uporabniki enostavno najdejo pomembne informacije. Informacijska arhitektura se uporablja na spletnih straneh, spletnih trgovinah, mobilnih aplikacijah in tudi na fizičnih lokacijah. Enostavna uporaba in hitro odkritje sta najpomembnejša faktorja informacijske arhitekturo, zaradi česar sta močno povezana z oblikovanjem uporabniške izkušnje.