Novice

Odkrivanje povezave med CRM sistemom in sistemom za vodenje projektov

Odkrivanje povezave med CRM sistemom in sistemom za vodenje projektov

CRM prodaja in sistem za projektno vodenje

Četrtek, 10. avgust 2023

Orodja in sistemi, ki nam pomagajo optimizirati in upravljati poslovne procese, predstavljajo v dobi digitalne transformacije neprecenljivo podporo vsakega podjetja. Dve izmed najpomembnejših orodij sta zagotovo CRM sistem za prodajo in sistem za vodenje projektov. Zelo pomembno je, da razumemo, kaj nam omogoča en in kaj drug sistem. Česar pa verjetno niste vedeli – CRM sistem za prodajo in sistem za vodenje projektov sta medsebojno močno povezana. V tem članku boste tako spoznali povezavo med obema sistemoma.

V Kabiju smo odkrili povezavo med prodajo in projektom v lastnem poslovanju. To je bil tudi razlog, da smo naš CRM sistem in celotno platformo za digitalizacijo poslovanja nadgradili, pri tem pa je ena izmed najpomembnejših povezav prav povezava med CRM sistemom in sistemom za projektno vodenje.

CRM sistem za prodajo: umetnost prodajnega procesa

CRM (customer relationship system oz. v prevodu sistem za upravljanje s strankami) postavlja v ospredje svojega namena vzpostavljanje in vzdrževanje odnosov s strankami. Glavni cilj CRM sistema je učinkovito upravljanje vseh interakcij z obstoječimi in potencialnimi strankami. To vključuje:

  • Sledenje prodajnim zahtevkom / sledem: V CRM sistemu se nahajajo vse sledi oz. prodajni zahtevki, ki smo jih zajeli iz različnih virov. S pomočjo CRM-ja enostavno sledimo vsaki sledi in jo ustrezno razvrščamo / upravljamo glede na to, kaj se z njo dogaja.
  • Upravljanje prodajnega lijaka: Sistem nudi jasen pregled prodajnega lijaka in stanja vsakega posameznega prodajnega zahtevka. Ta prikaz nudi prodajni ekipi jasen vpogled kje v prodajnem procesu se nahaja posamezna stranka (oz. prodajni zahtevek / sled).
  • Podatki o strankah: Robusten CRM sistem hrani vse bistvene podatke o strankah, od kontaktnih podatkov do zgodovine naročil, ponudb, projektov, …, skratka vseh interakcij.
  • Poročanje in analiza KPI: S ponujanjem vpogledov v prodajne metrike in KPI-je, omogoča CRM sistem podjetjem sprejemanje kvalitetnejših odločitev.

Sistem za upravljanje projektov: Uresničevanje idej

Ko je prodaja zaključena, je naslednja faza pogosto povezana z izvajanjem / vodenjem projekta. Ne glede na prodajo lahko za vsako stvar pripravimo projekt. Če se prodaja izdelke, je lahko projekt pakiranje ali dostava. V kolikor prodajate storitev, je projekt povezan z izvedbo storitve, itd. Ne glede na predmet prodaje je sistem za vodenje projektov neprecenljiv, ker omogoča:

  • Dodeljevanje nalog: Projekti vključujejo več nalog oz. opravil. Sistem za projektno vodenje omogočajo razčlenjevanje teh nalog in delegiranje med zaposlene.
  • Določanje časovnice in mejnikov: Kabi sistem za vodenje projektov omogoča vodjem postavljanje časovnic in mejnikov. Z mejniki poskrbite za razčlenitev projekta, s časovnico pa, da so projekti izvedeni v dogovorjenem časovnem obdobju.
  • Upravljanje virov: Poleg opravil / nalog sistemi za upravljanje projektov pomagajo dodeljevati vire, s čimer zagotovimo, da so projekti tako časovno, kot tudi stroškovno učinkoviti.
  • Nadzor in poročanje: Vodje projektov lahko sledijo napredku posameznega projekta. Na ta način lahko lažje spremljajo in dosežejo zastavljene cilje. Prav tako pa lahko hitro reagirajo v primeru sprememb.
Povezava med prodajo in projektom - Kabi CRM
Povezava med prodajo in projektom - Kabi CRM

Prodaja vs. Projekti: Ključna razlika

Čeprav sta CRM sistem za prodajo in sistem za vodenje projektov medsebojno povezana, je ključno razumevanje razlike med obema. Prodaja se osredotoča predvsem na upravljanje sledi / prodajnega zahtevka, ki se ga vodi skozi postopek prodaje (prejem povpraševanje, priprava ponudbe, pogajanje in končni dogovor).

Projekt pa je po domače rečeno sklenjen posel, ki se začne po prodaji. To je faza, kjer se obljube, dane med prodajnim postopkom, izpolnijo.

Če celoten postopek predstavljamo kot potovanje, je CRM sistem zemljevid, ki vodi popotnika (podjetje / stranko / organizacijo) do njegove destinacije (prodaje), medtem ko je orodje za upravljanje projektov vozilo, ki zagotavlja, da popotnik doseže želeno končno destinacijo na najboljši možni način.

Nerazdružljiva povezava med prodajo in projekti

Po uspešni prodaji je takoj naslednji korak začetek projekta (to ne velja za nakup v trgovini, kjer ob plačilu blaga na blagajni kupec enostavno odide). Ta prehod je ključnega pomena. Predstavljajte si scenarij, v katerem podjetje stranki obljubi določeno rešitev, ki jo s pomočjo ponudbe ovrednoti. Ko stranka sprejme ponudbo, je potrebno to rešitev udejanjiti. Sistem za projektno vodenje zagotavlja, da izvajalec učinkovito dostavi obljubljeno rešitev stranki. Ta brezhiben prehod oz. izvedba projekta je tisto, kar vzbuja zaupanje pri strankah in zagotovi tudi nadaljnje, dolgoročno sodelovanje.

Na primer v Kabiju uporabljamo lasten CRM sistem, za namen prodaje naših storitev in rešitev. Ko stranka sprejme našo ponudbo, npr. za izdelavo spletne strani ali najem CRM sistema, potem se za nas začne projekt Izdelava spletne strani oz. Implementacija CRM sistema. Projekt je zaključen takrat, ko je objavljena spletna stran ali v drugem primeru, ko CRM sistem implementiran pri stranki.

Združen pristop za uspeh

V sodobnem poslovnem ekosistemu se meje med sistemom CRM prodaja in vodenje / upravljanje projektov vse bolj zamegljujejo. Največja prednost pri tem je, da sta sistema medsebojno povezana in soodvisna. Podjetja, ki prepoznajo to povezavo, bodo definitivno imela večji uspeh v svojem poslovanju, saj bodo na ta način bolje razumeli svoje lastne procese. Ne samo, da bodo hitreje dosegli svoje KPI-je, ampak bodo zagotovili dolgoročno rast v poslovanju in večje zadovoljstvo strank.